hw
recenze
Nikon Z30

Nikon Z30 - recenze
Nikon Z30 - recenze
08:02, 10.05.2023

Budem k vám všetkým teraz brutálne úprimný a to v dvoch rovinách. Voči zrkadlovkám/bezzrkadlovkám, respektíve fotoaparátom v atypických rozmeroch voči bežnému priestoru vo vrecku nohavíc, som mal vždy zásadnú averziu. Možno aj z tohto dôvodu som enormný rast potenciálu fotomodulov v mobilných telefónoch vítal s nadšením a rovnako tak sa profesne zameriaval predovšetkým na testovanie mobilov schopných zaznamenávať čo najkvalitnejšie snímky a videá. Pravdou však je, že po rokoch recenzovania smartfónov rôznych značiek a z rôznych cenových relácií, musím sám priznať, že v tomto ohľade stále neprežívame takzvaný Cyberpunk a hardvér natlačený do nositeľnej elektroniky je preto stále niekoľko krokov pozadu za štandardnými fotoaparátmi. Iste, máme tu extrémne výnimky, ako napríklad vlajková loď od Vivo (X90 Pro), ktorú paradoxne práve teraz testujem, avšak napriek tomu platí, že ak chcete tvoriť audiovizuálny obsah v akejkoľvek forme a je jedno, či na amatérskej, poloprofesionálnej alebo profesionálnej úrovni, je nutné si vedieť vybrať schopné náradie a nespoliehať sa len na bežný alebo o čosi drahší mobilný telefón. A druhá rovina spomínanej úprimnosti? Ja osobne som doteraz mal možnosť dlhodobo testovať len bezzrkadlovky značky SONY a preto som mal dosť skreslený obraz o tom, ako na tom, minimálne voči predmetnej japonskej značke, vlastne je ich priama konkurencia. Nedávno sa mi však naskytla príležitosť zobrať do rúk univerzálny vlogovací fotoaparát značky Nikon a podrobiť ho komplexnému testu, čiže skúške, vychádzajúcej z pohľadu onoho v úvode spomínaného skeptika, naivne túžiaceho po integrácii fotosnímača do šošovky vlastného oka. A výsledok? Ostal som v nemom úžase.

Pre začiatočníkov ale aj skúsených tvorcov

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Nasledujúci text v sebe obsahuje neštandardný kus osobnej roviny, keďže už počas recenzovania, zatiaľ čo som bol konfrontovaný s kvalitou testovanej vzorky, som sa sám a vôbec nie impulzívne, rozhodol, že nebudem čakať na vrátanie review modelu, ktorý používam a rovno si kúpim svoj vlastný Nikon Z30 (investoval som konkrétne do bundle verzie, kde sa okrem tela nachádzal objektív 16-50 mm a teleobjektív 50-250 mm - balík v cene cca 1000 eur). K tomu mi lokálny distribútor už pred tým priložil svoj vlastný Z30 s ďalším triom objektívov a mal som tak vo výsledku jedinečnú možnosť celý test pojať ešte komplexnejšie. Nikon Z30 je, stručne povedané, bezzrkadlovým fotoaparátom pre vlogerov, ktorého obsluha si nevyžaduje žiadne hlbšie znalosti. Napriek tejto jasne danej definícii sa však jedná o fotoaparát vybavený funkciami, s ktorými dokáže uspokojivo pracovať aj rýdzy profesionál, čiže človek s všeobecným prehľadom. Rozprával som sa s niekoľkými fotografmi, ktorých znalosti v danej oblasti ďaleko prekračujú tie moje (ako píšem v úvode, som technologický novinár so zameraním na telefóny a počítače, preto povedomie o svete tradičných fotoaparátov je u mňa zakrpatené ako záhradný trpaslík) a ich názor na Z30 bol takmer úplne jednotný - s daným hardvérom sa dá narobiť veľa solídnej práce a je tu až neočakávane široká škála nastavení. Už len samotný štartovací kit, čiže hlava doplnená o objektív 16-50 mm s VR stabilizáciou, je dostačujúci pre akéhokoľvek začiatočníka a ak sa mu Z30 zapáči a bude chcieť skúšať aj iné formy vizuálnej tvorby, môže si jednoducho dokúpiť ďalšie sklá s rôznymi parametrami. Na bežné vlogovanie je však uvedený základný balíček výborným variantom, ktorý som si pre vlastné potreby doplnil externým mikrofónom s bezdrôtovým modulom, aby som mohol začať nakrúcať hardvérové videorecenzie. Nikon, podľa očakávania, ponúka bohaté príslušenstvo a máte tak priestor pre investovanie do ručného držiaka s diaľkovým ovládaním, ale pochopiteľne aj príslušenstva zaoberajúceho sa skvalitnením zberu audio linky.

Čo je to hľadáčik?

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Dizajn je vec, ktorá sa u bežných fotoaparátov rieši viac práve v okruhu znalcov a pre zvyšok populácie je to skôr kopírovanie jedného a toho istého tvaru. Tak či onak, Z30 mi krásne sadol do ruky a jeho ergonomicky tvarovaná rukoväť zvládla navodiť natoľko výrazný efekt istoty, že som sa ho už na začiatku používania nebál držať bez istenia a aj bez tradičného pútka, ktoré, mimochodom, nájdete v balení. Akokoľvek je predmetný foťák koncepčne podobný SONY ZV-E10 (majú okrem iného spoločný snímač a stereo mikrofóny), ktorý som pred rokmi rovnako testoval, tak Nikon sa mi v rámci používateľského komfortu zdal o stupeň lepší. A to nie je všetko. Na rozdiel od uvedenej konkurencie zvláda Z30 vyklopiť zadnú obrazovku tak, aby neprekážala vo výhľade a čo je ešte dôležitejšie, tak zber video záznamov pri maximálnom rozlíšení (4K/30FPS) nie je nijako orezaný a pri Full HD nie je limitovaný na 30 minút. Ako niekto, kto sa doteraz snažil fotografie tvoriť bez akéhokoľvek hľadáčika, som jeho absenciu u Z30, rovnako tak aj absenciu portu pre slúchadlá, nevnímal nijak negatívne. V prvom prípade je prehľad pred objektívom krásne vidieť na uvedenom paneli, kde svietivosť prerazí aj jasné slnečné lúče počas dňa a pre ten druhý, sám používam externý mikrofón so separátnym odpočúvaním a teda onen konektor nepovažujem za nejaké negatívum. Ostatne, na infopaneli fotoaparátu si môžete zadefinovať množstvo aktuálnych HUD ikoniek, kam, okrem iného, spadá aj intenzita snímaného hlasu.

Po dizajnovej stránke sa mi testovaná vzorka nesmierne zapáčila a nech už som do jej hlavy zacvakol akýkoľvek objektív, všetko sedelo a nikde nebola badať nejaká konštrukčná disproporcia. Slovné spojenie, ktoré moje pocity najlepšie vystihuje, je „prémiový produkt“. Mohol by som tu teraz dávať ďalšie rozdiely voči uvedenej konkurencii, avšak týmto smerom recenziu nechcem smerovať a naďalej sa budem venovať už len výhradne samotnému Nikonu. Na pravej vrchnej strane má užívateľ rýchly prístup pre spustenie nahrávania videa ako aj zaznamenania fotografie. Nájdete tam aj koliesko pre rýchle prepínanie profilov. Okrem čistej automatiky, do ktorej však stále dokážete zasahovať, napríklad úpravou svetla alebo spôsobu zaostrovania, tu máme mimo obligátnych možností aj tri samostatne profilované skratky pre vaše osobné potreby nastavenia.

4K záznam sa počas testu zastavil po 37 minútach nahrávania

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Vrchná hrana je vyhradená fyzickému spínaču pre prepnutie z fotografie na video a naspäť. V jeho strede je súčasne osamotené tlačidlo pre jednoduchú reguláciu informačného rozhrania a, čo sa mi páčilo, tak ako video, tak aj sekcia fotografie majú svoje nezávislé nastavenia. Menu je intuitívne a dokážete ho plne ovládať dotykmi i tradičným spôsobom. Blíži sa to však intuitívnosti ovládania na mobilných telefónoch? Rozhodne. Variácia pohyblivého displeja je tak široká, že ste schopní mať prehľad v každej situácii - či už nakrúcate alebo fotíte. Z prednej strany je navyše pri nahrávaní videa možné sledovať červené LED svetielko a dokonca aj tento doplnok si môžete regulovať v nastavení, čo ma osobne úplne dostalo.

Vlogovanie v štandardnom móde, čiže snímač kamery otočený smerom k vám, je pri držaní za bok zariadenia možné, ale dávam prednosť na spodku pripevnenému držiaku alebo, čo bol aj môj prípad, mechanickému stabilizátoru (pre Nikon Z30 vám konkrétne odporúčam takmer dokonalý Feiyu G6 Max). Kit sklo poskytuje pre vlogovanie výbornú ohniskovú vzdialenosť a do záberu tak dostanete všetko potrebné a často aj niečo navyše. V rámci stabilizácie je nutné sa v základe spoľahnúť na VR redukciu otrasov priamo v objektívoch, čo môže niekto považovať za mínus, ale ako uvádzam, tak v mojom prípade som všetko nechal v rukách externého stabilizátora. Onen vyššie spomínaný nemý úžas naberal na intenzite ďalej aj pri testovaní automatického zaostrovania. V nastaveniach si môžete zvoliť AF ostrenie na zvieratá s rýchlejšou uzávierkou, ostrenie na oko (tu je dokonca voľba prepínania zámku z jedného na druhé), ostrenie na tvár, ostrenie na konkrétny bod a všeobecné ostrenie. Práve posledná menovaná položka je výhodou pri video obsahu, zameranom na mávanie nejakým produktom pred objektívom, kde pri prepnutí na manuál dokážete zadefinovať rýchlosť ostrenia, čím zároveň viete vytvoriť efektné zábery aj pre B-roll záznamy. Prehľadné menu skrýva aj dosť obsiahly editor surového materiálu, čo ma teraz privádza k ďalšej hodnotnej prednosti, s ktorou sa Nikon všeobecne môže pochváliť, a tou je automatizovaný prenos zhotoveného materiálu priamo do externých zariadení.

Rýchlo a jednoducho

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Aplikáciou SnapBridge ste schopní si do mobilu, pomocou Bluetooth alebo Wi-Fi, natiahnuť všetko nafotené/nakrútené úplne automaticky a to aj pri vypnutí Z30. Okrem toho je vám cez daný softvér k dispozícii aj diaľkové ovládanie fotoaparátu, či dokonca cloudové úložisko s extrémnou kapacitou. A to všetko bez poplatkov. Čo viac si želať? Počas mesačného testovania som nenarazil ani raz na problém s prenosom dát a to ani u jednej z dvoch recenzovaných vzoriek. Vymeniteľnú batériu je možné nabíjať aj priamo cez USB-C vstup, čo som docenil hlavne počas výjazdov do exteriérov a preto je možné daný hardvér odporúčať každému, kto chodí napríklad zbierať video rozhovory a chce mať čo najkvalitnejší obrazový výstup. Pri zvuku je v tomto prípade síce nutné investovať do profesionálneho príslušenstva, avšak na bežné vlogy vám bude dostačovať aj integrované duo stereo mikrofónov v hornej časti (stačí len pripnúť mačku pre redukciu silného vetra, ak nakrúcate vonku).

Na úplný záver som si nechal práve kvalitu obrazu. Nikon Z30 využíva snímač APS-C (20,9 Mpx), vďaka čomu vie zbierať výborné snímky, či už v jemnom JPEG alebo RAW. Asi sa budem zase opakovať, každopádne, ja osobne som bol výslednou kvalitou doslova očarovaný a to aj za slabších svetlených podmienok, nehovoriac o tom, že pri plnom dennom svetle som neraz híkal ako osol. Snímky sú aj bez postprodukcie, ktorá je tu pochopiteľne možná pri voľbe RAW súborov, plné detailov a keďže milujem portrétové zábery, po nasadení teleobjektívu som „strieľal“ ako bulvárny fotograf na všetky svetové strany a po všetkom, čo sa čo i len trošku pohlo. Softvér vám dáva možnosť výberu niekoľkých prednastavených profilov a tie si následne môžete samostatne upravovať i meniť v rýchlom slede, bez vstupovania do menu. Nikon Z30 sa pre mňa, ako novinára, stal synonymom ideálnej transformácie. Roky som používal rôzne telefóny, v snahe zabezpečiť si ten najlepší vizuálny výstup pre články a videá, až som našiel onen Svätý grál. Ak ste cieľová skupina, kam spadá napríklad video tvorca a vloger, čo má pocit, že telefón je stále pre neho plný limitov, Nikon vám so svojím unikátnym Z30 ponúka vstupenku do sveta kompaktných a prémiových fotoaparátov, na ktorých obsluhu nepotrebujete takmer žiadne znalosti.

Odporúčam všetkými desiatimi

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)

Úplným záverom jedno malé varovanie, ktoré vám, súčasným, ale prípadne aj budúcim majiteľom vyššie glorifikovaného fotoaparátu, môže ušetriť čas a problémy. Pri výbere externého bezdrôtového mikrofónu som najprv zakúpil BoomX-D od spoločnosti Comica, avšak pri nainštalovaní modulu na telo, cez vrchnú zásuvku fotoaparátu, sa citeľne (vlastne už z interného reproduktoru Z30) ozývala nepríjemná zvuková väzba. Nedokázal som ju nijako potlačiť a to som skúšal všetky možné aj nemožné nastavenia. Komunikáciou s predajcom som sa dozvedel, že pri mikrofónoch pracujúcich na frekvencii 2,4 GHz sa niečo podobné môže sem tam u nejakého fotoaparátu vyskytnúť a práve predajca mi odporučil produkt BoomX-U, ktorý pracuje v UHF pásme. Po jeho zakúpení a následnom pripojení sa už žiadna nepríjemná zvuková väzba neobjavila.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Nikon

Klik pro zvětšení (Nikon Z30 - recenze)


CGwillWin