hw
recenze
Niceboy HIVE Pins 3

Niceboy HIVE Pins 3 - recenze
Niceboy HIVE Pins 3 - recenze
12:17, 30.05.2023

Nedávno som sedel vo svojom rodnom dome, ktorý sme spolu s manželkou podrobili obsiahlej rekonštrukcii a pomocou starých fotografií som spomínal na to, ako to tam v minulosti, kde som vyrastal vyzeralo. Je to zvláštny pocit sedieť prakticky na tom istom mieste s fotografiou v ruke, pričom celuloidový papierik zachytáva moju detskú verziu, hoci už v realite mám dávno tesne pred svojou štvrtou dekádou života. Hrabanie v spomienkach s pohárikom kvalitného alkoholu je pre mňa vždy neopakovateľným zážitkom a vždy si pri takomto procese dokážem spomenúť na špecifickú situáciu zo svojich detských čias, ktorá je pre mňa ekvivalentom hrejivej deky ‒ samozrejme, kredit treba pripísať aj tomu chľastu. A čože som to pri tej nedávnej retrospektíve vo vlastnej minulosti našiel? Fotografiu, kde sedím na gauči vo vyťahanej teplákovej súprave, na ušiach mám slúchadlá, v ruke walkman a myslím si, že som na koncerte nejakej rokovej kapely. Zmrazená spomienka sa akoby mávnutím čarovného prútika roztopila a ja som si dokázal vybaviť presne ten konkrétny moment z fotky a zaradiť ho do patričného kontextu. Začal som sa smiať, mysliac na tú nekonečnú hromadu krabičiek od dnešných moderných slúchadiel, ktoré mi v pravidelnom tempe prechádzajú ušami. Život je často jedna veľká tragikomédia, ktorú si paradoxne tak radi a neraz až priam obsesívne konzervujeme všetkými dostupnými spôsobmi. Vlastne aj tento text sa v budúcnosti môže stať súčasťou akejsi virtuálnej časovej schránky, ktorá splní svoj účel v rámci sondy do kvality súčasnej audiotechniky. V nasledujúcich riadkoch sa totižto budeme rozprávať o kvalite cenovo dostupných ANC slúchadlách od českej firmy Niceboy, ktoré by v tej záplave zahraničnej konkurencie mohli nanešťastie zapadnúť.

Klamlivá reklama?

Klik pro zvětšení (Niceboy HIVE Pins 3 - recenze)

Dobre, teraz keď som vás zobral na krátky výlet do môjho pohnutého detstva, môžeme prejsť ku opisu samotného produktu. Český Niceboy sa za posledné roky naplno transformoval do pozície plnohodnotného výrobcu rôznorodej elektroniky, a preto dnes od nich môžete zakúpiť takmer kompletnú škálu nositeľnej elektroniky, vrátane štupľových slúchadiel. Tretia generácia prichádza so silným PR ťahákom a už vyššie spomínanou funkciou aktívneho potláčania hluku (ANC), ktorej zdatne sekunduje cenovka zrazená pod magickú hranicu päťdesiat eur. Podobné slúchadlá s ANC vás bežne stoja dvojnásobok a viac, takže týmto krokom si Niceboy získal moju pozornosť zas o niečo viac. Avšak, ako určite dobre viete, tak papier znesie všetko, a je na mne aby som vám podal jasnú správu, ako silné to ANC vlastne je, a či nejde o klamlivú reklamu. A už takto v úvode budem v tomto smere veľmi kritický, keďže úroveň potláčania okolitých ruchov je u predmetného modelu taká mizerná, že ak by som to mal vyjadriť v nejakej percentuálnej forme, tak filtrovanie ruchu je tu naplnené maximálne na dvadsať percent ‒ a to som ešte pomerne štedrý. S ANC sa spája nutnosť mať v telefóne permanentne nainštalovanú aplikáciu Niceboy ION, ktorá je celkovo prehľadná a môžete pomocou nej prepínať nielen ANC, ale aj regulovať prostú formu ekvalizéra, či vyhľadávať stratené slúchadlá v dosahu. Konzument by však mal mať možnosť aktivovať ANC aj bez daného softvéru, a to sa nedeje.

Kŕčovité vyberanie

Klik pro zvětšení (Niceboy HIVE Pins 3 - recenze)

Ešte než prejdem ku kvalite audio linky a zhodnotím aj výdrž batérie, mám tu ešte pár poznámok k spolupráci medzi uvedenou aplikáciou ION a samotnými slúchadlami. Počas viac než mesačného testovania sa mi neustále stávalo, že po vytiahnutí slúchadiel z puzdra (o tejto komédii vám ešte poviem neskôr), sa hardvér nebol schopný pripojiť ku softvéru a cez to všetko, že zvuková linka bola aktívna, telefón ju cez app neregistroval. Riešením sa ukázalo byť vrátenie slúchadiel do plastového puzdra s výklopným systémom a ich opätovné vytiahnutie ‒ na druhý až tretí pokus zase všetko začalo fungovať. Užívateľský komfort sa po opisovanej skutočnosti silne nahlodal, avšak mávol by som vlastne nad tým rukou, ak by sa celý systém vkladania a vyberania nestal v podaní HIVE Pins 3 takým utrpením. Už v nedávnom teste konkurenčných Huawei FreeBuds 5i som v danom dizajne rázne kritizoval nezmyselný nápad vkladania tyčiniek v opačnom garde a rovnako nepraktické sa to ukázalo aj pri slúchadlách od Niceboy. Navyše, vrchné veko vám celý spôsob ešte sťažuje, keďže jeho samozatváracia mechanická spona sa aktivuje vždy v momente, kedy ešte nemáte tyčinku vlastne ani v prstoch a jej následné vyťahovanie je tak o to horšie. Úplne nerozumiem tomu, ako dizajnérom niečo takéto mohlo prísť v poriadku a pustili to do výroby, avšak asi neprebiehali žiadne komplexné a dlhodobé testy, inak si to neviem vysvetliť.

Slušná batéria

Klik pro zvětšení (Niceboy HIVE Pins 3 - recenze)

Batéria (slúchadlá + puzdro) vás podrží energiou na hranici dvoch dní s tým, že keď máte zapnuté ANC alebo snímanie okolitých ruchov, daný časový údaj sa vám scvrkne o tretinu. V tomto bode však chválim, že nabíjanie pomocou USB-C kabeláže (nájdete ju v balení) funguje pomerne expresne a stačí desať minút tankovania a máte k dispozícii tri hodinky energie. Plastové šasi štupľov je v balení podporené rozmerovo rozdielnymi redukciami a už základná veľkosť mi padla perfektne a nemal som problém štuple nosiť ani pri zvýšenej fyzickej aktivite. S tou sa spája aj zvýšená ochrana voči vlhkosti nastavená na úroveň IPX4 ‒ v danej cenovej relácii je to úplne v poriadku. Prepracovali sme sa k tomu najdôležitejšiemu, čo by vás pri výbere bezdrôtových BT slúchadiel malo zaujímať a to kvalita poskytovanej audio linky. V tomto prípade to pre HIVE Pins 3 ANC nedopadlo až takým debaklom, ako by sa mohlo na základe predchádzajúceho textu zdať, každopádne, je nesmierne dôležité, aké hudobné žánre si prostredníctvom tohto hardvéru budete tlačiť do uší. Trinásť milimetrové meniče vedia poskytnúť prekvapivo pekne vyladenú basovú linku a po boku vyššej úrovni hlasitosti bolo počúvanie tej mojej hudobnej šálky kávy obstojné (hovorené slovo + bass + elektro), akonáhle som si však cez app začal prepínať prednastavené profily pre jednotlivé režimy, bolo jasne badať, že dať dnes päťdesiat eur za bezdrôtové slúchadlá s ANC, sa stále nevypláca a akákoľvek káblová náhrada v tejto cene by vedela poskytnúť jednoducho komplexnejší zvuk, nehovoriac o ďalších atribútoch.

Ak uvažujete o kúpe bezdrôtových slúchadiel a máte pocit, že 50 Euro je ideálnym budgetom, radšej si ešte niečo našetrite a kúpte niečo kvalitatívne lepšie, nebudete ľutovať.

Klik pro zvětšení (Niceboy HIVE Pins 3 - recenze)



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Niceboy

Klik pro zvětšení (Niceboy HIVE Pins 3 - recenze)


CGwillWin