recenze
Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L

Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze
Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze
10:34, 27.07.2023

Áno, milujem to. Jedlá smažené, tepny upchávajúce a srdcové infarkty navodzujúce pokrmy z mäsa a zeleniny (bolo to už haiku, alebo som sa zase netrafil?). Aj keď sa snažím (prečo mi toto slovíčko v hlave znie ako smažím?) žiť zdravo v rámci svojich psychických možností a keď je čas, tak dokonca aj športujem, v momente, keď v diaľke zbadám vlajúcu tvár Colonela Sandersa aj s tou jeho bielou rovnošatou a šedivým fúzom, spustí sa u mňa taký Pavlovov reflex, že slinami môžem napúšťať detské bazéniky. Aj z tohto dôvodu by ste u mňa v kuchyni našli rôzne množstvo automatických prístrojov, ktoré sa starajú o praženie, grilovanie a pečenie. No a z toho istého dôvodu som s radosťou kývol na ponuku distribútora spoločnosti Xiaomi otestovať jej najnovšiu teplovzdušnú fritézu s označením Smart Air Fryer Pro 4L.

Smažím, pečiem, grilujem

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Spomínam si na detské časy, keď ma otec budieval o polnoci (tomu sa nedalo vyhnúť, keďže sme bývali v malom domčeku a ja som musel spávať na rozkladacej posteli v strede kuchyne), aby mi oznámil, že práve dovaril guláš a reku, či si náhodou nedám jednu misku. Môj otec, čo ste asi jasne pochopili, rád varieval a špeciálne vtedy, keď mal v krvi pár promile alkoholu. Náš dom aj preto neraz páchol prepáleným tukom zo smaženia kuracích stehien a živo si pamätám, ako ocko svojho času domov dotiahol svoju prvú fritézu. Kúpil ju v susednom Rakúsku ešte za zelené šilingy a bol to šedý plastový valec s vaňou uprostred a jedným tlačidlom. Pripomínalo mi to skôr hrniec na vyváranie plienok než čokoľvek sofistikovanejšie, ale napriek tomu som tie vysmážané jedlá hltal ako o život. Dnes, poučený pokrokom v monitorovaní správnej výživy, viem, že mi o ten život vlastne aj išlo. Pokrmy nacicané olejom sú dnes už radené medzi gastronomické excesy a možno aj preto ma to stále tiahne do domu pána Sandersa. Ono pomyselné „vyváranie plienok“ v oleji bolo nahradené teplovzdušnou technológiou, kde stačí pár kvapiek akcelerátora a už máte v puse dokonale vypražený kus čohokoľvek. Čínska spoločnosť Xiaomi tento proces prípravy jedál posúva na novú úroveň automatizácie a práve jej vzdušná fritéza Smart Air Fryer Pro 4L je toho jasným dôkazom.

Kontrola je základ

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Predchádzajúci model vyzeral fakticky úplne identicky, ak dáme bokom jeho o pol litra menšiu kapacitu. Po novom má však výsuvná časť, ktorá je súčasne vaničkou s objemom 4L, na prednej strane dvojité sklo, vďaka čomu má používateľ možnosť vizuálne kontrolovať obsah vloženého jedla – tento konkrétny priezor pred pár dňami zachránil rotu zemiakových krokiet pred upálením po tom, ako som sa zabudol na toalete s telefónom v ruke, moja manželka išla náhodou okolo fritézy a neváhala konať. Keď už spomínam mobil, tak Xiaomi a jeho aplikácia Home spoločne aj v prípade Smart Air Fryer Pro 4L dokazujú svoju relevanciu. Fritéza je totiž vybavená Wi-Fi modulom a v momente, keď ju spárujete so svojím Xiaomi kontom, môžete na diaľku sledovať časový horizont pripravovaného jedla, vypínať/zapínať programy, sťahovať si recepty alebo najnovšie firmvér verzie. Kto by sa však nechcel otravovať s nejakými kontami a aplikáciami, dokáže predmetnú fritézu spravovať vďaka rotujúcemu fyzickému koliesku na prednej strane produktu, v ktorého strede sa nachádza prehľadný LCD panel. Jednoduchým navolením základného programu (hranolky, kurčatá, ryba, zelenina) si v rýchlosti zadefinujete približnú kategóriu jedla, zvolíte priemerný objem (polovičný alebo plný) a môžete štartovať.

Dal by som tam kameru

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Ešte stručne sa vrátim k tej adrenalínovej záchrane zemiakov. Celá situácia mohla byť vyriešená aj bez mojej manželky v prípade, ak by výrobca do fritézy inštaloval malú kameru a ja by som si cez mobil dokázal skontrolovať, ako na tom jedlo samotné je. Iste, niečo také by vyhnalo cenu oveľa vyššie, než za koľko sa Smart Air Fryer Pro 4L bežne predáva (v čase písania recenzie to bolo cca 100 eur), avšak s radosťou by som si priplatil. Dobre, nechajme už krokety kroketami a poďme ďalej. Celý princíp teplovzdušnej fritézy tkvie v cirkulácii horúceho vzduchu v malom priestore. Mnou testovaná vzorka ponúka výkon 1 600 W, vďaka ktorému je fritéza schopná vo veľmi krátkom čase vysmažiť do chrumkava nielen polotovary (čiže hranolky, rybie prsty, nugety), ale aj čisto surové mäso. Francúzske hranolky v priemernej porcii pre dve osoby (v prípade mňa jedna porcia) máte hotové za 15 minút a ak hovorím, že z tejto fritézy vám vylezú dokonalé a chrumkavé, tak mi môžete plne dôverovať. V momente, keď nasypete do vaničky dvojnásobok hranoliek, je však nutné im dať viac než 25 minút a čo je horšie, musíte ich priebežne manuálne prehadzovať (rúčka je, našťastie, dostatočne hrubá a dobre sa s ňou manipuluje) a vyťahovať hotové kusy. Tento proces sa nestáva u drahších konkurenčných fritéz značky Tefal, ktoré využívajú automatické miešanie, ale tie sú zas dvakrát tak veľké ako Smart Air Fryer Pro 4L a výrazne vám ukroja z rodinného rozpočtu. Preto som radšej vždy pripravoval menšie porcie hranoliek, než aby som musel pri fritéze stáť ako svätý za dedinou.

Chrumkavé a šťavnaté

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Po stránke dizajnu sa mi fritéza vyložene zapáčila a okamžite zapadla do našej „smažiacej“ rodinky. Typická lesklá biela farba, zaoblené hrany, minimum spínačov a ovládanie cez telefón – toto všetko je tradičný rukopis spoločnosti Xiaomi. Moja dcérka, akokoľvek v škôlke zje absolútne všetko vrátane hmyzu (a to máme overené), tak doma zo seba pri jedle rada robí filmovú hviezdu a nás stavia do pozície jej kuchárov. Ako to prebieha? Na otázku „čo by si naša milovaná dcérenka rada dala na obed/večeru“ dostávame odpovede formátu „neviem, vymyslite, kde je ovládač od TV, je to na vás, ja zjem všetko“.

Potom prichádza naše postupné vymenovávanie nutrične pestrých jedál a jej následná reakcia? Tá by sa dala zhrnúť do jednej vety: Tak to ani náhodou, čo ste sa zbláznili? Tŕň z päty mi tak dokáže neraz vytrhnúť aspoň vynútený súhlas s opečenými zemiakmi, prstami onoho kapitána alebo obaľovaným karfiolom. Uvedené jedlá zvláda vyššie opisovaná fritéza s prstom v nose a za krátku dobu. Aj preto si testovaná vzorka počas celého mesiaca u nás fakticky neodpočinula a fritovala ako o dušu.

Manuálny režim v rozmedzí od 40 do 200 stupňov

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)

Proces čistenia nepriľnavého povrchu je maximálne jednoduchý. Po vybraní vaničky z prístroja ju môžete celú ponoriť do vody a nechať odmastiť, alebo jej vnútro vložiť do umývačky – celá údržba je banálna a rýchla. V čase, keď píšem tento text, tak je testovaná vzorka stále u mňa, ale už teraz viem, že keď ju distribútor stiahne, okamžite budem musieť objednať svoju vlastnú. Príprava kuracích stehien a krídiel prostredníctvom Smart Air Fryer Pro 4L je totiž nad akoukoľvek klasickou rúrou a je jedno, či ide o plynovú, elektrickú alebo poháňanú obohateným uránom. Výsledné mäso je zvonka krásne chrumkavé a zvnútra šťavnaté a jemné – to je presne to, čo by malo byť tým vôbec najdôležitejším argumentom, prečo o kúpe daného produktu uvažovať. Pointou je cirkulácia horúceho vzduchu, ktorá efektívne vytláča tuk z jedál a uzatvára v nich šťavu a všetky živiny.

Dajme teraz bokom moju smažiacu mániu, tú by asi vyriešila len hĺbková psychoterapia v hodnote desiatich takýchto fritéz, a na záver si to zhrňme. Xiaomi sa so svojou novou teplovzdušnou fritézou môže aj vo vašej domácnosti stať praktickým pomocníkom. V prípade Smart Air Fryer Pro 4L ide o dizajnovo pôsobivý kus elektroniky, ktorý zvláda nielen smažiť a opekať zeleninu či mäso, ale aj sušiť ovocie, pripravovať jogurty, fermentovať, rozmrazovať alebo piecť dezerty. Vďaka pribalenej mriežke zvládnete už za pätnásť minút pripraviť porciu hranoliek a pár dokonalo prepečených kúskov kurčaťa súčasne – a to všetko bez jedinej kvapky oleja (polotovar v sebe, samozrejme, už nejaký olej obsahuje).

Odporúčam

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L - recenze)


CGwillWin