recenze
Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus

Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze
Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze
08:48, 16.07.2023

S rastúcim vekom si čoraz viac uvedomujem, že akokoľvek som už minimálne dve dekády kategorizovaný ako dospelý človek, vnútri neustále pociťujem túžbu hrať sa. Primárne mi ju pomáha uspokojovať fakt, že sa živím písaním o videohrách, ale súčasne je za tým oveľa viac než len nejaká digitálna interakcia v neexistujúcich svetoch. Hrať sa totižto môžete s čímkoľvek, a špeciálne s modernou elektronikou ako takou. Aj preto nesmierne rád, a v poslednej dobe viac než inokedy, testujem domáce spotrebiče. Jednak je to priestor na oddych v rámci kreatívnej časti mojich textov, ale súčasne tým šetrím rodinný rozpočet, keďže si viem overiť kvalitu jednotlivých produktov vopred, a až keď prejdú cez moje sito, som ochotný do nich investovať peniaze.

So spoločnosťou Xioami, pre ktorú som už spracoval nejeden článok, si v tomto smere ideme jasne pozitívnu štatistiku a v čase, keď píšem tento konkrétny text, by ste u nás doma našli hromadu ich zariadení, s ktorými sme ako rodina celkovo viac než spokojní. Žijeme v čerstvo zrekonštruovanom dome, asi ste už zachytili, že v mojom rodnom dome, kde je priestorovo náročnejšie udržovať poriadok, než na byte. Preto pomaly rozširujem príslušenstvo v rámci upratovacích pomocníkov a okrem bežného vysávača s vysokým výkonom (na hrubú špinu a upratovanie auta) máme doma dva automatické vysávače, z čoho jeden sa stará aj u umývanie. K tomu už dlhšie plánujem dokúpiť tyčový vysávač s akumulátorom, ktorý by bol ako záloha v prípade náhleho neporiadku - ak máte doma malé deti tak asi dobre viete, že akonáhle im dáte do ruky nejaké jedlo, tak za nimi ostáva kvalitná spúšť. Ešte než však padne definitívne rozhodnutie a výber danej značky, testujem a skúšam ten, pre nás, ideálny stroj.

Zahoď káble

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Nedávno som od Xioami dostal možnosť zobrať na dlhodobú skúšku ich tyčový vysávač Vacuum Cleaner G9 Plus a v nasledujúcich riadkoch vám o ňom porozprávam viacej a nezabudnem dodať aj finálny verdikt. Čo myslíte, skončí nakoniec G9 Plus ako štandardná výbava našej domácnosti, alebo sa budem musieť poobzerať niekde inde?

Už vopred by som rád povedal, že kúpou tyčového vysávača si zákazník bývajúci vo väčších bytových priestoroch nekupuje nejaké primárne náradie na upratovanie. Ak vyložene nebývate v jednoizbovom priestore, tak potrebujete mať minimálne ešte jeden záložný, či už klasiku s dlhým káblom alebo automatický. Spoločnosť Samsung tento rok uvedie do predaja svoj najmodernejší tyčový vysávač s umelou inteligenciou, ktorý dokáže prispôsobovať výkon na základe vysávaného povrchu, a ktorý má aj automatickú bezkontaktnú stanicu na vyprázdňovanie a posekanie povysávaných vlasov. Cena takéhoto vysávaču je však šialená (cca 1300 eur).

Na druhej strane tu máme Xioami s ich produktom Vacuum Cleaner G9 Plus, ktorý má výrazne nižší výkon, absentuje v zmysle umelej inteligencie a nemá ani spomínanú stanicu, avšak jeho cena je len cca 200 eur. Ktorý z tejto dvojky je podľa vás lepší na upratovanie? Ak by sme sa rozprávali o celom a veľkom dome, tak by som samozrejme ukázal prstom na Samsung (už len výdrž batérie tu hrá prím), avšak pracujúc s tým scenárom, ktorý sa týka aj mňa samotného, je oveľa lepšie doplniť flotilu vysávačov práve niečím takým ako je G9 Plus, keďže nech je akokoľvek slabší, stále ide o vysávač schopný fungovať v rámci nárokov, ktoré naň sú kladené. Za uvedenú sumu dostanete bezvreckový akumulátorový vysávač s pevnou plastovou konštrukciou a dostatočne veľkou nádržkou na suchú špinu (600 ml), vlasy a zvieracie chlpy. V balení sa nachádza bohaté príslušenstvo: dve rotačné kefy na tvrdé povrchy ako aj koberce a tenká multifunkčná hubica pre nedostupnejšie priestory. Osobne by som privítal aspoň nejaký stojan na uchytenie, a čo som mal možnosť vyčítať z internetu, tak verzia mimo EU obsahuje aj konzolu pre uchytenie vysávaču na stenu.

Opri sa o mňa...

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Na opieranie ako také môžeme rovno nadviazať aj v súvislosti s dizajnom G9 Plus. Súčasné tyčové vysávače sa delia fakticky na dva dizajnom odlišné vetvy, kde jedna sa drží akejsi jednotnej retro myšlienky, a tá druhá, čo je prípad G9 Plus, vyzerá ako sci-fi zbraň zo Star Treku. Mne osobne sa výzor G9 Plus páčil a nemal som s ním problém ani v rámci zapasovania ku zvyšku nášho nábytku (opierali sme ho o stenu), ale napríklad mojej manželke predmetný vysávač do oka zrovna nepadol, a keď ho prvýkrát videla, zatvárila sa ako pes s karamelkou v tlame. Tak či onak, viac než výzor tu musíme hodnotiť samotný výkon a schopnosť zbierať každodennú špinu a prach v priemernej domácnosti.

Váha celého šasi je cca 3,4 kg, a preto v rámci manipulácie s ním môžeme hovoriť o slušnom komforte. Dolná nasávacia časť má tradičné kĺbové ohýbanie, a trocha ma sklamalo, že nie je možné hlavnú zbernicu ohnúť do vodorovnej polohy - pod gauč sa tak nedostanete úplne, a ak vám ide práve o to, odporúčam vám obzrieť sa po Xiaomi Mi Truclean W10 Pro. Motor ako aj zberná nádoba na špinu sa nachádza v hornej časti, len kúsok od úchytu vysávača, a jeho výkon je 400 W. Pre zbieranie bežnej špiny, vlasov, psích chlpov, omrviniek a prachu bola testovaná vzorka úplne dostačujúca. Dával som jej však cielene zabrať oveľa viacej, a to úmyselným vysypaním väčšieho množstva piesku na parkety a dlážku. Aj s tým si však jednotka bez problémov poradila a rovnako tak bola schopná povysávať kamienky, ryžu či veľké kusy čipsov z gauča. Podmienkou pri hrubej špine však bolo opakovanie tradičného ťahania hore dole, čo síce nemusíte okamžite brať ako chybu, ale keďže sme v segmente akumulátorových vysávačov, je nutné myslieť na to, že skôr či neskôr sa vám batéria vybije.

Najväčšie negatívum?

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Kapacita batérie je 2400 mAh, čo ma osobne zamrzelo, keďže som trocha očakával, že Xiaomi bude myslieť práve viac na výdrž a posunie sa výrazne vyššie nad konkurenciu. Vysávač nastavený na tretiu, maximálnu úroveň výkonu však dokázal fungovať sotva dvadsať minút času a následne som ho už musel dať na nabíjačku - nabíjanie trvá takmer štyri hodiny, čo môže byť v očiach potencionálneho zákazníka vnímané rovnako ako negatívum, a počas nabíjania nie je možné ďalej upratovať. Je tu samozrejme rovnako dôležité po akých povrchoch budete G9 Plus ťahať, každopádne, naša domácnosť je z 80% tvorená tvrdými podlahami a koberčekov by ste u nás našli skutočne málo. V praxi som tak dokázal dôkladne povysávať obývačku, dve menšie chodby, kuchyňu a jednu z dvoch kúpeľní - čas hodnotím ako uspokojivý, avšak, ako píšem vyššie, čakal som predsa len o niečo viac, a ak by som mal pobehať celý dom, potreboval by som na to dvakrát toľko času.

Hluk? Ten spadá do priemerných hodnôt a meranie ukázalo, že rozdiel medzi prvým stupňom výkonu a tretím je od 70 decibelov až po 90 decibelov (na tretí stupeň vysávač už skutočne hučí). Mimochodom, s jedným konkrétnym kobercom ktorý mal vyšší vlas, mala rotujúca kefa doslova problém, keďže sa vždy zasekla a musel som vysávač z koberca doslova trhať. Cez to všetko však práca s Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus bola príjemná, a aj keď nateraz ešte nie som rozhodnutý, či bude práve tento model ideálny pre mňa osobne, ako doplnkový vysávač pre zber každodenných nečistôt je vhodným kandidátom. Dostatočný výkon, ľahko umývateľná nádoba na špinu, päť stupňový filtračný systém schopný zachytávať častice o veľkosti 0,3 μm, priehľadná nádržka na bordel, moderný dizajn - to všetko si môžete zaradiť medzi pozitíva. Už menej tam však spadá nemožnosť vysávač len tak postaviť v strede miestnosti ako aj slabšia výdrž batérie..

Praktický pomocník

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)

Záverom mám však pre vás taký malý seriálový cliffhanger, moje definitívne rozhodnutie či si G9 Plus kúpim alebo nie padne až v recenzii na už vyššie spomínaný model Xiaomi Mi Truclean W10, ktorý síce operuje v iných cenových hladinách, ale o tom si povieme viac práve v už pripravovanom článku. Takže zostaňte s nami.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi Vacuum Cleaner G9 Plus - recenze)


CGwillWin