recenze
Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra

Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze
Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze
11:53, 20.09.2023

Seriálová odysea s vysávačmi pokračuje. To, čo som vám sľúbil už v závere mojej nedávnej recenzie na Vacuum Cleaner G9 Plus od Xiaomi, dnes svedomito plním, a preto pokračujeme rozborom kvalít ďalšieho adepta na spasiteľa mojej vlastnej domácnosti – pripomeniem, že pátram po ideálnom bezdrôtovom partnerovi pre duo už zaškolených autonómnych vysávačov, ktorý by zvládol pokryť štvorizbový dom. Tentokrát sa však posúvame, a to dosť výrazne, vyššie po cenovej stupnici, čo však so sebou automaticky prináša aj oveľa viac funkcionalít, ako ponúkal produkt G9.

Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra Wet Dry Vacuum prvý, z božej vôle kráľ...

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Vysávač Truclean W10 Ultra sa od spomínaného Vacuum Cleaner G9 Plus odlišuje v mnohých ohľadoch. Spoločne vychádzajú z konceptu tyčového pomocníka na udržiavanie poriadku pomocou výkonného motoru, avšak Truclean ide cestou mokrého čistenia. Ide preto skôr o poloautomatický mopovač, ktorý nájde uplatnenie v domácnosti, v ktorej prevládajú tvrdé povrchy (presne to je aj môj prípad). Len čo Truclean uvediete do činnosti, ste schopní jedným ťahom nasať špinu a súčasne aj poumývať. V minulosti som už testoval jeden identicky koncipovaný ručný tyčový vysávač, avšak, aj keď sa cenovo nedalo hovoriť o niečom, nad čím by ste len tak mávli peňaženkou, uvedený produkt po sebe zanechával mokré a neraz aj špinavé škvrny. Aj preto ma už pred testom Xiaomi verzie zaujímalo, ako na tom bude práve ich mopovač, keďže s cenou pohybujúcou sa okolo hranice 800 eur by sa mal ukázať ako bezchybný.

Uvedená cena v sebe, mimo samotnej jednotky, zahŕňa aj automatickú čistiacu základňu, bez ktorej by jeho validita bola maximálne polovičná -– o tom, čo všetko dokovacia stanica dokáže, napíšem o chvíľku. Teraz sa poďme zamerať na samotný dizajn tyčovej jednotky, ktorý opäť potvrdzuje, že Xiaomi má zmysel pre eleganciu a súčasne vie ponúknuť sofistikovanú elektroniku zabalenú do minimalisticky pôsobiaceho šasi. „Na prvú dobrú“ vyzerá produkt skutočne príjemne a bez akýchkoľvek problémov som ho dokázal začleniť do nášho vybavenia – miesto si našiel v kuchyni hneď vedľa chladničky. Krémovobiely a lesklý plast je už tradičnou poznávacou značkou uvedeného čínskeho výrobcu.

Na koberce zabudnite

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Do zoznamu tvrdých povrchov môžeme v tomto prípade zaradiť akúkoľvek drevenú či laminátovú podlahu a, samozrejme, aj tradičné kachličky, prípadne brúsený betón. Viacúčelový vysávač od Xiaomi má vo svojej spodnej časti rotujúci valec s textilnou úpravou, ktorý pomocou inteligentného dávkovania tekutiny z nádržky na čistú vodu (jej objem je 745 ml) usmerňuje energiu na vami vybrané miesta. Len čo snímač v prednej časti zaznamená, že je nutné pridať výkon, z pozície automatického režimu tomu vyhovie a zvýši otáčky motora – týmto spôsobom sa výrobca snaží šetriť batériu a predĺžiť tak jej životnosť. Samotná voda, a to sa teraz dostávame k už vyššie spomínanej základni, sa automaticky natiahne z odnímateľnej nádržky a pomocou vnútorného ohrevu sa zahreje na 75 stupňov. Daná teplota dokáže rozpustiť aj hlbšie zaschnuté škvrny a sám som vďaka nej dokázal pomocou opakovaného ťahania vyčistiť nielen kávové škvrny, ale aj kvapky kečupu a hrudky ovsenej kaše (ach, tá naša Nelka a jej stravovací armagedon).

Proporčne dobre vymodelovaná rúčka od mopovača má v sebe niekoľko fyzických spínačov a o kúsok nižšie, priamo nad uzatvorenou nádržkou na čistú vodu, sa nachádza krásne prehľadný LCD displej s veľkosťou 3,2 palca. Kruhová grafika v ňom vás informuje o percentuálnom stave batérie (pri strednom stupni znečistenia povrchu ste schopní s produktom fungovať zhruba 30 minút čistého času), o aktuálne zvolenom programe (okrem automatiky je tu ešte modus plného výkonu alebo cieleného nasávania väčšieho množstva tekutín) alebo o nutnosti vrátiť sa na základňu a spustiť doplnenie vody. Náš štvorizbový dom som bol schopný povysávať a súčasne poumývať pomocou dvoch nádržiek čistej vody, čo som stíhal aj v rámci jedného nabitia batérie, čiže je vám jasné, že v tomto smere testovaná vzorka obstála – hardvér s vami komunikuje primárne anglicky a nie je možné ho, trocha prekvapivo, prepojiť s Mi aplikáciou.

Batéria s kapacitou 3 680 mAh

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Späť k základni. Dokovacia stanica, mimo toho, že sa stará o tankovanie elektrickej energie a čistej vody, toho zvláda ešte oveľa viac. Po ukončení upratovania stačí spustiť program čistenia (cca 14 minút), ktorým sa automaticky vyžmýka hlavný valec a odvedie špinavá tekutina, ako aj suché častice, do druhej nádržky s objemom 640 ml. Po vyčistení valca sa okamžite spustí proces jeho vysušovania (teplota 55 stupňov), po ktorom ostáva všetko krásne suché a bez akýchkoľvek vlhkých škvŕn – týmto spôsobom sa užívateľ vyvaruje tvorbe plesní a prípadnému šíreniu baktérií. Kto by však potreboval poupratovať/poumývať viacero podláh v dome alebo byte, určite ocení prítomnosť druhého valca. Ten je umiestnený v druhej časti samotnej základne, kde sa nachádza aj špeciálna kefa na manuálne vyčistenie hrdla pod valcom a násada na prerezanie nahromadených vlasov. Úplne ma odrovnala skutočnosť, že daný priestor vedľa nádrže s čistou vodou má vlastné veko a funguje aj ako separátna vysušovania stanica, do ktorej jednoducho vložíte použitý valec a necháte ho spolu s filtrom z nádržky na nečistoty pekne vysušiť. Xiaomi pri tvorbe dokovacej stanice myslelo skutočne na všetko, čoho dôkazom je aj jednoduché LED svetlo pod nádržkou s vodou, ktoré farebne indikuje hladinu naliatej vody. Užívateľ tak vždy vidí, či je čas doliať, alebo môže túto činnosť nateraz pustiť z hlavy.

Ťažko dostupné miesta sú problém

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Z času na čas, špeciálne vtedy, keď vykonáte generálnu likvidáciu špiny, sa hodí mopovač Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra rozobrať a pomôcť mu od nahromadených vrstiev vlasov a hrubších nečistôt. Nemusíte sa však tohto procesu obávať, všetky odnímateľné kryty, ostatne tak ako aj celé šasi, je vyrobené z tuhých komponentov a nemáte tak čo pokaziť – stačí len zobrať vlhčené utierky. Čo mne osobne robilo najväčšie problémy, bola obmedzená hybnosť hlavného kĺbu nasávacej lomka umývacej časti, pre čo som produkt nevedel zasunúť naplno pod konferenčný stolík a gauč. Napriek tomu všetkému som s ním dokázal vyčistiť obrovské plochy domu, a to vrátane našich drevených schodov vedúcich na prvé poschodie. Výkon rotujúceho valca ženie produkt vpred vlastnou silou, a tak obsluhu zvládnu aj útlejší jedinci, aj keď prenášanie po schodoch môže byť menším problémom.

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)

Pátranie po poslednom a nesmierne dôležitom pomocníkovi do našej domácnosti tak definitívne končí. Som rozhodnutý, že len čo mi Xioami zoberie testovanú vzorku, obratom kupujem svoj vlastný kus Mi Truclean W10 Ultra. Vďaka nemu dokážem jedným ťahom vysávať a súčasne aj efektívne umývať tvrdé podlahy v celom dome, a robiť to s maximálnym komfortom. Zariadenie za sebou nezanecháva nechcené stopy po vode, keďže po každom vypnutí spustí naplno otáčky motora a prebytočné kvapky krásne nasaje do nádrže. Súčasne ponúka slušnú výdrž batérie, perfektne zvládaný proces samočistenia, bohaté príslušenstvo, sušenie, automatické dopĺňanie vody, jej ohrev na 75 stupňov, a to všetko s eleganciou sebe vlastnou.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi Mi Truclean W10 Ultra - recenze)


CGwillWin