hw
recenze
D-Link DUB

D-Link DUB - recenze
D-Link DUB - recenze
14:57, 10.11.2023

Za tie roky, čo testujem hardvér a softvér rôzneho druhu som si už dávno zvykol na to, že distribútori sa sem tam natoľko nudia, že nemajú problém poslať na recenziu vlastne čokoľvek, čo im ich klient hodí na hlavu, alebo čo im zaberá miesto pri vchode na toaletu. V bežných technologických redakciách vo svete sa málokedy nájde priestor na podrobné pitvanie kvality USB kľúčov, kabeláže a rôznych redukcií, ale keďže onen spomínaný distribútor, v tomto prípade produktov značky D-Link, mňa osobne dobre pozná, nemal problém na mňa hodiť naraz hneď sedem USB-C dokovacích staníc, či presnejšie povedané; replikátorov rôznych portov. A keďže ja sa nikdy nezľaknem žiadnej výzvy, špeciálne ak ide o testovanie hardvéru, začal som sa v tom bohatom balíčku hrabať a tu sú moje dojmy z dlhodobého používania "Siedmych statočných USB dokov"

Vybrať si nie je problém

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Spoločným menovateľom všetkých skúšaných dokov opatrených nápisom D-Link je USB-C koncovka a pevné hliníkové šasi vo viac či menej podobnom dizajne. Nenápadné placky s krátkym pogumovaným káblom sú odstupňované rôznou výbavou a mňa ako prvé napadlo, zatiaľ čo som rozbaľoval verziu DUB-2327, že priame využitie prítomnosti HDMI vstupu v ňom by mi doma a v práci mohli výrazne zjednodušiť život. Aktuálne totižto na recenzovanie videohier používam najvýkonnejší herný PC handheld na scéne a tým je ROG Ally. Keďže však ASUS nateraz, na rozdiel od konkurenčného Valve s ich Steam Deckom, neprišiel s praktickým dokom na prepojenie Ally s monitorom alebo PC, práve DUB-2327 od D-Link bol z môjho pohľadu jasnou voľbou - prečo mám pocit, že posledná veta znie ako z trápnej reklamy na mletú kávu? Tak či onak, ROG Ally som s veľkou TV prepojil nasledovne. Keďže tento Windows handheld neobsahuje ani miniHDMI port, bolo nutné do jeho zdieľaného video portu zasunúť USB-C koncovku, do doku D-Link vložiť jeden koniec HDMI a ten druhý zasunúť priamo do televízora - znie to možno takto čierne na bielom trocha komplikovane, ale v skutočnosti je to maximálne jednoduché. DUB-2327 podporuje prenos až po 4K pri 30 Hz a najväčším benefitom sa tu stáva, že do kľúča nie je nutné inštalovať žiadny separátny adaptér na zapojenie do elektrickej siete.

A Nintendo?

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Hneď ako som overil kompatibilitu s konzolou od ROG, napadlo mňa zopakovať ten istý postup zapojenia aj so Switchom. Čo myslíte, fungovalo to? Ak poznáte logiku Nintenda, tak asi tušíte, že oni to majú vždy pošetrené tak, aby ste si museli kupovať len ich originálne príslušenstvo - aj preto to samozrejme nefungovalo. Aby som bol však fér, tak na trhu dnes už existuje veľa funkčných náhrad za klasický Switch dock, a preto, ak by ste sa chceli zbaviť toho plastového čuda, čo v prvej generácii nemalo problém poškriabať obrazovku hybridného Nintenda, existuje už aj na to funkčný spôsob. Dajme teraz hranie ako také bokom a poďme sa pozrieť na ďalšie spôsoby využitia väčšiny funkcionalít v rámci testovanej sedmičky statočných, ako som celú testovanú vzorku začal familiárne nazývať. Už som vám hovoril o identickom dizajne a pevnom kovovom šasi, ktoré má drsnú povrchovú textúru a preto ho len tak nič nepoškriabe a dokonca znesie aj drsné zaobchádzanie - neraz mi testované vzorky zleteli na kachličky, avšak nijakým spôsobom ich to nepoškodilo. Preferencie užívateľov filtrujú voľbu samotných replikátorov, ale prevažuje tu pochopiteľne USB-A (3.0) a USB-C (Thunderbolt 3). Máte možnosť si vybrať čisto len zástup USB-A rozbočovačov alebo siahnuť po Ethernetovom adaptéry – ako vidíte, vyberie si tu každý z vás.

Čo váš laptop nemá, to vám D-Link s radosťou ponúkne

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Z textu vyššie sa to asi dalo jasne vyčítať, každopádne mne osobne z celej sedmičky D-Link dokov/portov/rozbočovačov - nech už to budeme nazývať akokoľvek, najviac vyhovoval model DUB-2327. Jeho cena sa v čase písania recenzie pohybuje tesne pod hranicou 50 Euro a za túto sumu vám D-Link ponúka všestranného a praktického pomocníka, či už na doma alebo na cesty. Pri svojej práci dnes už aktívne využívam mnohé zacielením rozdielne kúsky elektroniky, ktorých spoločným menovateľom je buď prenos dát cez USB, alebo prostredníctvom pamäťových SD kariet. V ruksaku v tomto smere nosím fotoaparát, mikrofóny a dokonca aj kompaktného drona. Zo všetkých troch zariadení potrebujem na konci dňa vyťahať nahraný materiál a čo najskôr ho pretvárať zo surového stavu do využiteľnej podoby. Dnes už je problém zohnať prenosný laptop vybavený vstupom pre SD karty a ak budete mať šťastie, nájdete maximálne tak microSD slot. Na prenos dát hore dole sa vám preto hodí práve niečo ako je DUB-2327, ktorého využiteľnosť sa násobí aj vďaka už spomínanému HDMI portu. DUB-2327 disponuje konkrétne dvojicou USB-A, jedným USB-C (PD 3.0), HDMI a hlavne microSD a dokonca plným SD slotom na karty. Ako píšem vyššie; pre mňa a moje povolanie je to maximálne užitočný a praktický kolega, ktorého si viem strčiť do vrecka a ktorý mňa neotravuje hlúpymi otázkami.

Zapojíš a ideš

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)

Než sa rozhodnete siahnuť po kúpe jedného z D-Link HUBu na základe plánovaného prepojenia s notebookom, určite je vhodné si najprv overiť, či váš laptop podporuje prenos obrazu cez USB-C, každopádne, dnes už tento aspekt splňujú aj bežné notebooky. Ako vidíte, moje popasovanie sa s testom sedmičky funkčne podobných rozbočovačov a dokov nedopadlo vôbec zle a ak ste doteraz ani len netušili, že si chudobnú výbavu svojho prenosného počítača viete rozšíriť pomocou kvalitného a spoľahlivého hardvéru, tak budem rád ak sa vďaka textu vyššie pozriete na ponuku od spoločnosti D-Link.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti D-Link

Klik pro zvětšení (D-Link DUB - recenze)


CGwillWin