Counter-Strike 2 je konečně tady

Counter-Strike 2 je konečně tady
18:16, 29.09.2023

Čas se naplnil, Counter-Strike 2 je konečně tady. Kdo by to byl před 23 lety řekl, že z obyčejného módu do superpopulárního Half-Life se stane celosvětový fenomén a jednu z ikon esportu. Minimálně tady u nás ve střední a východní Evropě. Pokud jste stejně jako já začali kántra pařit před mnoha a mnoha roky v hernách, budete souhlasit, že je zajímavé sledovat, jak se nám tahle hra mění před očima.

Dlouho připravovaný upgrade včera přišel na naše počítače, asi abychom si ho mohli nainstalovat pěkně před víkendem. Změn je přehršel a jednou z nejdůležitějších je přechod na novou verzi Source enginu. Díky čerstvým střevům dostal Counter Strike do vínku svěží look, který je barevnější a kontrastnější. A hlavně se na novou úroveň posunula fyzika, což byl jeden z pilířů původního enginu. Dýmovnice nyní působí mnohem reálněji, kouř se hýbe a když jím střílíte, dělají se v něm malé dírky, díky nimž vidíte na druhou stranu. Molotov hezky hoří, všechny zbraně mají nové zvuky, dokonce i při odhození na zem, takže pozorný protihráč může ledacos poznat i po zvuku. Třeba když někdo přehodí bombu.

Vylepšení se dočkal i gameplay, všechny mapy prošly menšími úpravami. Některé dostaly jen lehčí makeup ve formě detailnějších textur a světel, jiné jsou předělány úplně základu, jako třeba staré dobré Inferno. Matchmaking byl změněn, ale zatím těžko říci, zda k lepšímu nebo horšímu, takže soudit nebudu. Přibylo i pár nice to have features, jako follow recoil, což je feature, která pomáhá novým hráčům pochopit, jak funguje recoil, když pálíte dlouhou dávkou. Pay and spray teď bude znamenat i škubající se mířidla.

Pro pravověrné a dlouholeté hráče je určitě skvělé, že všechny skiny se automaticky přenáší do nové verze, takže o těžce vylootované věcičky nepřijdete. CS2 bude v základu zdarma a když se budete chtít sát členem Prime klubu, musíte zaplatit 15 dolců. To vám umožní hrát ranked zápasy a i možnost hrát jen s ostatními členy primu. V překladu to znamená, že nejspíš potkáte méně cheaterů, protože jen málokdo si chce nechat zabanovat account, ve kterém utrácí peníze. Je toho ještě hromada, ale asi bude lepší, když si půjdete zapařit a podíváte se na to sami. Tak hop a vyražte na béčko!

DALŠÍ

CGwillWin