hw
recenze
Logitech Wave Keys

Logitech Wave Keys - recenze
Logitech Wave Keys - recenze
08:35, 11.12.2023

Moja prvá bezdrôtová kancelárska klávesnica, ak do toho nerátame integrovanú klávesnicu v notebookoch, bola značky Logitech a zhodou okolností bola zo série Wave Keys. Spomínam si, že dokázala sama o sebe zniesť skutočne drsné zaobchádzanie a nevyžadovala žiadnu prehnanú údržbu. A cez to všetko, že som ešte počas jej používania nepôsobil ako technologický redaktor, už som na nej písaval recenzie na videohry a súčasne realizoval správu rôznych webov. Na modelový rad Wave Keys mám práve z tohto dôvodu krásne spomienky, a preto keď nedávno Švajčiari oznámili vôbec najnovší a rovnomenný model, s nadšením som prijal ponuku na jeho testovanie.

Ergonomická a celistvá vlna za 70 Euro

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Čerstvá, chrumkavá a ešte teplá Wave Keys klaviatúra s CZ/SK rozložením klávesov mi dorazila v klasickom papierovom prebale s dôrazom kladeným na ekológiu. V balení toho príliš veľa nečakajte, keďže predmetná kancelárska klávesnica je prepojená napevno s opierkou pre dlane (o nej ešte dnes bude reč) a súčasne má už z výroby v sebe aplikované vymeniteľné dve AAA batérie ‒ zadným vyklopením dvierok od batérií zistíte, kde sa nachádza priestor pre vloženie miniatúrneho USB-A kľúču. Práve USB dongle som však konkrétne na prepojenie s počítačom nepotreboval, keďže už po prvom zapnutí klávesnice, spínač on/off sa nachádza na prednej hrane šasi, sa mi ponúkla možnosť rýchleho BT spárovania. Cena sa na našom trhu pohybuje na hranici sedemdesiat eur s tým, že máte možnosť si vybrať z dvoch farebných prevedení (čiernej a bielej). A prečo spomínam práve cenu? Wave Keys je koncepčne striktne kancelárskym náradím s dlhou životnosťou, ktoré bolo zostrojené na základe rovnako dlho trvajúcich skúseností firmy Logitech a páči sa mi fakt, že aj keď by si za tieto skúsenosti daná firma mohla pýtať ešte o niečo viac dukátov, robí pravý opak.

Bluetooth alebo USB kľúč

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Výrobca v tomto prípade cieli predovšetkým na maximálne pohodlné písanie opreté o správnu ergonómiu a práve tá, toľko proklamovaná vlna, je premietnutá nielen do názvu, ale hlavne do tvaru celého tela klávesnice. Pochopiteľne sa tu rozprávame o membránových spínačoch zasadených do plastového šasi, ktoré je však takmer z polovice odliate z recyklovaných materiálov, ale čo ma zaujímalo najviac, boli dlhodobé zistenia ohľadom sľubovaného komfortu. S testovanou vzorkou som preto strávil viac než mesiac a stala sa mojou každodennou pomocníčkou v rámci pracovnej rutiny ‒ písanie, obsluha webu a bežné kancelárske úkony. Za celý tento čas som nezaregistroval žiadny negatívny dopad na fyziológiu môjho tela, ba naopak, mierne zvlnený tvar mi počas dlhodobého udierania po klávesoch prinášal nečakanú mieru uvoľnenia. Medzi spínačmi je vytvorená dostatočná vzdialenosť a mimo štandardného rozloženia môžete využívať aj plne upraviteľnú mediálnu lištu umiestnenú v hornej časti klávesnice ‒ všetko sa tradične nastavuje cez softvér Option +, v ktorom máte k dispozícii kompletnú správu kancelárskeho hardvéru od Logitechu. Ešte než sa posuniem ďalej, tak určite stojí za zmienku možnosť podrobného mapovania spínačov a prepojenia s aplikáciami, kam spadá dokonca aj dnes pre niekoho životne dôležitý ChatGPT.

Batérie s šialenou výdržou?

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Výrobcom udávané tri roky výdrže jednej sady AAA batérií znejú skutočne neuveriteľne, keďže pripojenie cez USB Logi Bolt (2,4 GHz) alebo BT nemá v rámci latencie nejaké herné atribúty, dá sa tomu reálne uveriť, o to viac keď vám poviem, že klávesnica ako taká neobsahuje žiadnu formu podsvietenia. Áno, v noci jednoducho práca odpadá, pokiaľ nie ste schopný písať automaticky a poslepiačky. Zadná hrana vám umožňuje vyklopiť dve nožičky so štvorstupňovým náklonom, a keď už som vyššie spomínal možnosť prepojenia klávesnice cez Bluetooth, tak vás bude rovnako zaujímať fakt, že súčasne viete Wave Keys spárovať až s troma zariadeniami a jednoduchým spôsobom si medzi nimi vyberať to, ktoré práve potrebujete. Membránové spínače vydávajú minimálny hluk a môžete do nich preto intenzívnejšie búšiť, aj keď nepracujete v plne izolovanej kancelárii. Na samotný záver som si nechal stručné hodnotenie priamo integrovanej podpory pre zápästie. Švajčiari si v tomto prípade dali záležať viac ako dosť, keďže do spodnej časti vložili vrstvu pamäťovej peny, na ňu následne umiestnili takzvanú nosnú plochu a celé to uzatvorili na dotyk mäkkou a jednoducho čistiacou sa gumovou úpravou. Pri celodennom písaní som si nemohol pre svoje dlane želať nič lepšie, a aj keď som bol ohľadom pohodlia tejto podložky najprv dosť skeptický, nakoniec sa ukázalo, že ide o zásadnú prednosť Wave Keys klávesnice.

,,Pán vrchný, na mojej klávesnici je vlas..."

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)

Logitech Wave Keys má z môjho pohľadu jednu jedinú chybu a tou je absencia podsvietenia. Ak dáme tento, metaforicky povedané, vlas v polievke preč a začneme sa rozprávať o zvyšku, ostane nám na stole relevantný zástupca ergonomického kancelárskeho náradia s dlhodobou životnosťou, ktoré vás navyše nebude stáť prehnané peniaze.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech Wave Keys - recenze)


CGwillWin