Zemřel James McCaffrey, dabér Maxe Payna

Zemřel James McCaffrey, dabér Maxe Payna
16:15, 27.12.2023

O Vánocích jsem se snažil být offline jak jen to bylo možné, ale přemýšlel jsem o hrách, na které se těším. A dneska jsem si řekl, co nového se děje kolem Remaku Maxe Payna. Bohužel jsem narazil na nepříjemnou zprávu, a to že zemřel jeho dabér James McCaffrey.

James se hraní a dabování věnoval přes 35 let. Přestože měl úspěchy i v televizi, do našich srdcí se nesmazatelně zapsatl díky spolupráci s finskými vývojáři z Remedy. Jeho hlavním zářezem bylo propůjčení hlasu nejdrsnějšímu z detektivů – Maxi Paynovi. Toho si střihnul hned třikrát naposledy roku 2012 ve třetím dílu, který produkoval Rockstar Games. Dá se dobře předpokládat, že pracoval i na nejnovějších remacích prvních dvou dílů, jež jsou momentálně ve vývoji.

Jeho typický přednes byl pro noirovou atmosféru celé franšízy klíčový a jen těžko si dokážu představit někoho jiného, kdo by přednášel hlášky jako „I don't know about angels, but it's fear that gives men wings.“ se stejnou drsnou poetičností, jako James. Aby toho nebylo málo, Remedy si jeho talentu vážilo natolik, že ho obsadili i do dalších pecek jako Control (Trench) nebo Alan Wake (Alex Casey).

James zemřel ve věku 65 let na nádorové onemocnění (mnohočetný myelom) v rodinném kruhu a my mu tak můžeme pouze vzdát čest jeho památce stejně jako mnozí další velikáni oboru včetně Sama Laka, kreativního ředitele Remedy.

DALŠÍ

CGwillWin