hw
recenze
MSI Cyborg 14 A13V

MSI Cyborg 14 A13V - recenze
MSI Cyborg 14 A13V - recenze
08:13, 03.07.2024

Pripravovať akúkoľvek recenziu na hardvér je niekedy čiastočne aj detektívna práca, špeciálne ak sa pozriete na výzor testovanej vzorky, ktorý sa sem-tam nečakane vymyká štandardom a nadobudnete pocit, že by bolo vhodné skúsiť vypátrať, čo týmto celým vlastne výrobca chcel povedať – ak samozrejme vôbec niečo chcel povedať. Podobný proces skúmania motívov dizajnérov som aplikoval aj pri príprave nasledujúceho textu, keďže vizuálna stránka herného laptopu MSI Cyborg 14 vo mne už od rozbalenia spustila priam katarziu spomienok na deväťdesiate roky. Začal som si vybavovať všetky tie priehľadné plastové šasi herných konzol od japonského Nintenda, špeciálne dnes už kultových handheldov súhrne a typovo, neraz nepresne, označovaných ako Gameboy. Akonáhle som prestal roniť slzy za svojou dávno predanou retro zbierkou (predal som ju, aby som mal peniaze na svadbu), behom niekoľkých klikov zrealizovaných na oficiálnej stránke MSI som zistil, že štrnásť palcový Cyborg je plnokrvným reprezentantom vyložene lacných herných notebookov a transparentné šasi z plastu kvalitatívne pripomínajúceho zlaté konzolové deväťdesiatky, má toto celé len podtrhávať. Iste, nie každý si môže dnes dovoliť investíciu v rádoch tisícok eur, len aby mal doma na stole položenú extrémne výkonnú a prenosnú hernú mašinu, avšak ako sa vraví; nie je umenie vytvoriť drahú a zároveň funkčnú vec. Práve naopak, za umenie sa považuje zostrojenie cenovo dostupného, ale stále spoľahlivého stroja s uspokojivými črevami. Chcete vedieť, kam sa v duchu tohto tvrdenia zaradí MSI Cyborg 14 A13V? Čítajte ďalej.

Stará známa pesnička

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

MSI v prípade vývoja testovanej vzorky odpisoval od samého seba (poznáte to meme, kde stoja oproti sebe identické postavy Spider-Mana a ukazujú prstom jeden na druhého?), keďže fakticky zobral model Cyborg 15 A13V z roku 2023, čiastočne upravil vnútornosti a vložil ho do 14-palcového tela. O samotnej konfigurácii ešte bude reč neskôr. Teraz sa poďme venovať už spomínanému dizajnu a súčasne aj konštrukčnému spracovaniu. Nový MSI „low cost“ laptop z modelového radu Cyborg je, až na vrchné hliníkové veko, kompletne plastový. Ide teda o transparentný a spomienky vyvolávajúci plast s modrým zafarbením, ktorý pekne prepúšťa RGB osvetlenie. Mimo klávesnice tak svetlo preniká bokmi ako aj spodkom šasi, čo v tme vyzerá dozaista efektne. Kto však nerád spomína na mnou spodobnenú éru identicky koncipovaných plastových konzol alebo ju prípadne vôbec nezažil, môže tento dizajnérsky prvok vnímať vyložene negatívne. Mne osobne však v tomto smere výrobca brnkol na strunu, a preto som sa s recenzentskou vzorkou takmer okamžite skamarátil a mal som chuť ju fotiť o niečo viac, než bežne vyzerajúce kancelárske notebooky. Plast je tvrdený a spoločne s kovovým vekom pomáha vytvárať pevnú celistvosť celého zariadenia. Nevidím dôvod, prečo by toto 1,6-kilogramové šasi nemalo prežiť aj náročnejšie zaobchádzanie. Napríklad v rukách začínajúcich hráčov nízkeho veku. Hrúbka 18,6 mm v zatvorenom stave síce nie je žiadnou hitparádou, ale keďže sa na zadnej hrane nachádza plnohodnotný LAN port a súčasne je reč o 14-palcovej verzii, úroveň prenosnosti je podľa mňa dostačujúca.

Thunderbolt kde?

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Čo je vyložene chabé? Ponuka portov a konektorov. O LAN vstupe už viete, avšak okrem neho tu máme už len duo USB-A (3.2 Gen), HDMI (2.1), USB-C (3.2) s podporou DisplayPortu a 3,5 mm audio konektor. Žiadny Thunderbolt a žiadna, finančne nenáročná, čítačka pamäťových kariet. Ja už som to naznačil vyššie, že presne tento druh lacného herného laptopu si viem predstaviť ako ideálnu voľbu pre dieťa zoznamujúce sa s hernou a výpočtovou kultúrou, čiže ideálny nástroj aj na školské povinnosti. Práve preto som tak nejako očakával, že čítačka kariet alebo USB-C s funkciou priameho nabíjania, to všetko by mohlo byť súčasťou šasi. Nie je a akonáhle odklopíte vrchné veko, tak zistíte, že laptop nemá doriešený ani žiadny spôsob ochrany v rámci biometrie – bezpečnosť je dnes alfou a omegou, špeciálne pri zariadeniach, ktoré kupujeme naším deťom. Preto moja pracovná teória o vhodnosti kúpi niečoho takéhoto pre svoje školopovinné dieťa definitívne padá. Keď už sme si to veko odklopili, poďme si čo-to povedať o kvalite obrazovky. Konfigurácia modelu MSI Cyborg 14 vám neumožňuje príplatok za lepší panel, a preto je tu prítomná len jedna verzia displeja. Ide o bežný IPS panel s FHD+ rozlíšením (1920×1200 pxl), ktorého najväčšou devízou je obnovovacia frekvencia 144 Hz. Vďaka stopercentnej podpore sRGB máte na výstupe uspokojivé podanie farieb a pre bežné nároky na hranie hier i prehliadanie internetu by to malo postačovať. Musíte sa len striktne vyvarovať umiestnenia tohto notebooku vedľa akéhokoľvek OLED panelu, inak sa vám na prvú dobrú zhnusí (nižšia cena v tomto smere logicky nepustí). Mne osobne sa počas testovania pri hraní hier zdalo, že uvedená odozva panelu je výrazne nižšia, avšak skôr išlo o klam vyvolaný typickou nevýraznosťou IPS obrazu.

Klávesnica je v poriadku

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

V hornej hrane rámu veka sa nachádza webová kamera (720p) s priemernou schopnosťou prenosu obrazu a bez podpory snímania tváre. Na margo kvality nízkoprofilových spínačov klávesnice nemám nič negatívne. Protitlak je nastavený na strednú úroveň a akonáhle si zvyknete na rozloženie, prípadne font, začne sa vám na notebooku dobre pracovať. Zaujímavosťou je určite špeciálne tlačidlo pre spustenie AI asistenta (Copilot), ktoré je umiestnené hneď vedľa atypicky malých smerových šípok –takto malé šípky som naposledy videl pri dva roky starej generácii Zephyrus Duo od ROG. Apropo, keďže ide o primárne hernú mašinu, tak spínače WASD sú po vzore šasi rovnako transparentné a krásne prepúšťajú RGB efekty. Tesne pod klaviatúrou sa potom nachádza dostatočne veľký trackpad, ktorý počas testovania nevykazoval žiadne známky nepresného snímania pohybov. Nastal čas pozrieť sa pod kapotu a dýchnuť motoru na klapky. MSI siahol po procesore Intel trinástej generácie, a to konkrétne Core i7 (13620H) s desiatimi jadrami – mnou testovaná konfigurácia bola v základe vybavená grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4060 a 16 GB RAM. Operačnú pamäť si užívateľ môže vďaka voľným zásuvkám dodatočne rozšíriť až na úroveň 64 GB. S takouto „motorizáciou“ je počas hrania náročnejšej AAA produkcie nutné instantne siahať po kompromisoch, avšak po ruke vám bude pomerne rozumne reagujúci AI softvér priamo od MSI, ktorý počas spustenia hry slušne optimalizoval výkon pre konkrétne projekty a programy. Práve v tomto smere vzorka dokázala naplniť moje spodobnenia s detským užívateľom – Fortnite, Minecraft a viac. Pri náročných otáčkach sa telo laptopu, a to ani v tomto prípadne na kritickom mieste, tesne pod spodnou hranou obrazovky, neprehrialo nad päťdesiat stupňov Celzia. Počítač som tak počas plnej záťaže mohol mať pokojne položený na kolenách. Druhou stranou mince sa stal intenzívnejší hluk vychádzajúci z ventilátorov, ktorý nedokázali prehlušiť ani inak celkovo dobre hrajúce (2x 2W) reproduktory s podporou DTS.

Slabá batéria

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

MSI pri výbere batérie zvolil akumulátor s kapacitou 53,5 Wh a do krabice k notebooku pribalil obrovskú 120W nabíjačku – opäť, viac ako nelogické s ohľadom na nemožnosť nabíjania cez USB-C port a pri predstave, že so sebou pri kompaktnom šasi musíte ešte ťahať obrovskú nabíjačku. Akokoľvek sa softvérová sekcia zariadenia snaží limitovať spotrebu energie, tak Cyborg 14 A13V je vo finále laptop na päť hodín sledovania filmov, dve hodiny nenáročného hrania alebo šesť hodín surfovania po internete. V tomto smere laptop zlyháva a svoje vyťaženie sústreďuje na kancelárske alebo domáce priestory s elektrickou zástrčkou, ktorú musíte mať vždy po ruke.



Spoločne sme sa dostali k pomyselnému hrdlu hodnotiaceho lievika herného notebooku MSI Cyborg 14 v konfigurácii A13V. Segment vyložene lacných prenosných počítačov má stále svoje opodstatnenie, aj keď sa počas produkcie takéhoto železa musí logicky pristupovať k rôznym kompromisom. V prípade nového Cyborga sa cena na hranici 1 400 Eur dá označiť za nízku, špeciálne ak vytiahnete argument o výkone grafickej karty. Avšak konkurenčné zariadenia sa ten „cheap“ efekt snažia vyvážiť jasným posolstvom v tom smere, pre koho je HW vlastne určený. S týmto má Cyborg veľký problém, keďže ho na základe vyššie spomenutých negatív nemôžem odporúčať pre hry milujúcich školákov, ktorý by daný výkon vedeli prakticky zužitkovať aj mimo domova, akokoľvek sa mi po dizajnovej stránke páči. Kupovať laptop bez Thunderboltu, aby si na ňom dieťa doma zahralo Fortnite a spravilo domáce úlohy, mi osobne nepríde ako rozumná investícia. Je to železo vhodné na dovolenku? Čiastočne asi áno, ale aj tu narážame na ďalšie limity, akými sú napríklad bezpečnosť a malá obrazovka. Asi najlepšie by sa notebook cítil v pozícii náhradného hardvéru pre príležitostné používanie v pohodlí domova, či už na gauči alebo priamo v spálni. Za touto pevne stanovenou hranicou jeho relevantnosť však automaticky klesá.

Je dobré ho mať po ruke, ale...

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti MSI

Klik pro zvětšení (MSI Cyborg 14 A13V - recenze)


CGwillWin