hw
recenze
Nanlite Pavotube II 6C

Nanlite Pavotube II 6C - recenze
Nanlite Pavotube II 6C - recenze
08:48, 22.05.2024

Popredný výrobca video a foto príslušenstva v rámci svetiel, čínska spoločnosť NANGUANG, predáva aj na našom území už dlhé roky svoje produkty, a to konkrétne pod značkami NANLITE a NANLUX. Nedávno som dostal možnosť dlhodobo testovať ich maximálne kompaktnú svetelnú trubicu s názvom NANLITE PavoTube II 6C, ktorej bohatá výbava výrazne prevyšuje konkurenčné svetlá v cenovej relácii do sto eur. Distribútor mi na test zaslal hneď dva kusy RGBWW LED pomocníkov určených primárne do terénu, čiže mimo štúdia, a mňa nesmierne zaujímalo, ako cenné ich uvidím po mesiaci pravidelného používania.

Plast a magnety

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Keď som vyššie písal o cenovke, ktorá sa nesnaží nikomu vyrabovať peňaženku, tak som tým už čo to naznačil. Cez to všetko, že sa tu nepohybujeme v prémiových vodách, sa konzument nemusí obávať, že by konštrukčné spracovanie trubice bolo už vopred odsúdené na bolenie hlavy. Dovolím si dokonca povedať, že celková ponuka funkcií sa snaží uvedenú cenu zásadne preskočiť a darí sa jej to. Začnime rovno obsahom balenia. Mimo spomínaného svetla, ktoré má váhu 260 gramov a kompaktné rozmery, nájdete v balení aj niekoľko magnetických podložiek, potrebnú kabeláž, ale predovšetkým látkové puzdro určené na prepravu a ochranu voči vode - ak by ste sa so svetlom chceli potápať, výrobca má v ponuke aj vyložene špeciálny obal určený na hĺbkové potápanie, ktorého význam však teraz dáme bokom. Magnety sú aj tu zase raz super pomocníci a aj preto pomocou nich dokážete trubicu uchytiť o kovový povrch. Ja osobne počas tvorby produktových fotografií, ktoré realizujem v redakcii, používam masívny kovový regál, a práve oň som si PavoTube dokázal jednoducho pripnúť. Do exteriérov, kam sú tieto svetlá určené predovšetkým, bude však vhodnejšie siahnuť po statíve so závitom 1/4 20", alebo si poradiť nejakou kreatívnejšou cestou.

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Obe trubice som vedel bez problémov zobrať so sebou na reportážnu výpravu, bez toho aby mňa to priestorovo nejako zásadne obmedzovalo. Svetlá sú vybavené 2,4 GHz / Wi-Fi prijímačom, vďaka čomu v nich viete spustiť update a súčasne ovládať cez príslušnú aplikáciu. Všetky tie vyššie spomínané funkcie, tie s presahom do teritória oveľa drahších kompaktných svetiel, sa tak realizujú práve cez uvedenú app. Vstavaná batéria s kapacitou 2 200 mAh vám pri stopercentnom jase zvládne poháňať svetlo takmer celú hodinku a pri nastavení na jedno percento až desať hodín. Treba podotknúť, že časť energie si z nej ukrojí aj malý, ale pomerne prehľadný LCD displej olemovaný párom dobre reagujúcich fyzických spínačov - nie vždy je praktické, keď musíte funkcie prepínať čisto cez mobil. Produkt bez Českej alebo Slovenskej lokalizácie je možné napájať aj priamo externou powerbankou, to všetko bez toho, aby tá musela mať sama o sebe veľký výkon.

Všetko dôležité a ešte niečo naviac

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Svetelná trubica značky PavoTube s označením II 6C zvláda rozsah svietenia od 2 700 po 7 500 kelvina. Ako spomínam už vyššie, tak medzi jej cenenú funkciu patrí možnosť percentuálnej regulácie od nuly až po strop. Niečo takéto doceníte hlavne v momente, kedy sa chcete počas produktového fotenia vyhrať s rôznymi detailmi. Uvedenú presnosť kelvinov však neberte ako definitívu cez ktorú nejde vlak, keďže počas môjho merania a následného priameho porovnávania s profesionálnym svetlom inej značky bola odchýlka pre jednotlivé hranice vždy od 120 až po 300 kelvina. Rovnaké medzery mi v teste vyskakovali aj počas merania presnosti vykresľovania RGB farieb, ale aj tak nás to zase vracia k tomu, že od svetla za necelú stovku jednoducho nemôžete očakávať žiadne zázraky. Cez to všetko vidím potenciál na využitie v dostatočne širokom zábere a ak si dáme bokom už spomínaných technologických žurnalistov, čo si potrebujú vyfotiť nové bezdrôtové slúchadlá v tlame spiaceho medveďa, tak si testovaný produkt viem predstaviť aj ako výbavu streamerov a streameriek. Ponuka funkcií tohto svetla totižto v sebe zahŕňa rôzne efekty, ktorými by ste dokázali prebudiť aj mŕtveho zo spánku. Pulzujúce kaskády, blikajúce blesky, aktívne ohne, šialené diskotéky, plápolajúce sviečky alebo očnú rohovku poškodzujúce výbuchy – vyberie si aj ten náročnejší z vás.

Úplné RGB spektrum

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)

Nanlite Pavotube II 6C som so sebou ťahal kade-tade po reportážach, avšak, neraz som vyššie vymenované funkcie dokázal využiť aj v pohodlí štúdia, pretože kompaktnosť a okamžitý výkon je niekedy liekom na pohodlnosť. Jednoducho sa vám nechce nastavovať veľké softbox lampy, keď to nie vždy vyžaduje situácia. Práve vďaka týmto momentom som si testované trubice natoľko obľúbil, že som ich okamžite zaradil do stáleho vybavenia. Je jasné, že nebudú vyťažené zakaždým, keď sa ozve zvuk uzávierky, ale už len ten fakt, že ich mám po ruke, moju dušičku výrazne upokojuje.

V nasledujúcom videu boli použité Nanlite Pavotube II 6C na bočné prisvietenie scény

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Focus Nordic

Klik pro zvětšení (Nanlite Pavotube II 6C - recenze)


CGwillWin