hw
recenze
ACER Predator Helios 18

ACER Predator Helios 18 - recenze
ACER Predator Helios 18 - recenze
15:27, 01.07.2024

Padá na mňa deka uštrikovaná z poriadne hrubých nití nostalgie. Taiwanská liaheň herného a kancelárskeho hardvéru s názvom Acer bola vôbec prvá spoločnosť, ktorej produkty som pred mnohými rokmi začal seriózne testovať – dalo by sa povedať, že práve od toho momentu som si mohol začať nazývať „technologickým recenzentom“. Preto vždy, keď Acer príde s novým modelovým radom svojich notoricky známych laptopov, začnem zhlboka dýchať a spomínať na staré dobré časy. Aktuálne majú vonku mnoho zaujímavých zariadení, kde sa logicky a opäť v duchu súčasných trendov pretláčajú čipy umožňujúce hladký chod umelej inteligencie. Mňa však viac než nejaké rozhovory s claudovým úložiskom ohľadom histórie zahnutého kolena v splachovaných záchodoch zaujíma samotný hardvér. Navyše i jeho extra schopnosť ukojiť náročné chúťky aktuálnych hráčov žijúcich v turbulentnej modernej dobe. Na dlhodobý test som si preto vyžiadal vlajkovú loď hernej sekcie s názvom Predator Helios 18, aby som si jednak dlhšej dobe overil, ako na tom kvalitatívne Acer vlastne momentálne je, ale súčasne, aby som si ukojil svoje vlastné sebecké potreby – potreby ohľadom uslzeného spomínania na roky dávno minulé.

Nasledujúci text vychádza z testovania konfigurácie PH18-72-963C

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Pri herných notebookoch s 18-palcovou obrazovkou a extrémne vysokom výkone sa nikdy extra nepozeralo na nejaké ústupky ohľadom proporcií či už je reč o značke Acer alebo akejkoľvek ich konkurencii. Preto sa nový Helios nesnaží takpovediac „schudnúť do plaviek“ a okrem samotného faktu, že váži 3,29 kilogramy, súčasne ide skutočne o monštrum vo veľkosti 404 x 311,6 x 26,9 mm. Na celodenné prenášanie to automaticky nevidím. Ak by výrobca spodnú časť šasi neodlial z tvrdeného plastu, mohlo by to ohľadom váhy dopadnúť ešte horšie. Práve okrem nej a unikátnej zadnej lišty s RGB podsvietením je zvyšok v réžii kovu, čo počítaču dodáva ten správny punc prémiového zariadenia. Konštrukčná pevnosť je na vysokej úrovni, no nie som si úplne istý schopnosťou pántov udržať také ťažké veko dlhé roky bez nejakej postupnej degradácie. Niečo také vám po mesiaci používania neviem presne ohodnotiť. Zadná lišta s už spomínaným farebným podsvietením má lesklý povrch, čo automaticky priťahuje zbieranie otlačkov prstov a známu prehliadku šmúh, takže ak do nového Heliosa pôjdete, určite si prepnite svoju vernú handričku do pohotovostného režimu. Zadné logo predátora umiestnené na veku je efektne podsvietené, rovnako tak ako aj kompletná klávesnica a akokoľvek sa mne osobne dizajn Helios 18 páčil, stále ide o subjektívne hodnotenie, s ktorým sa istá časť z vás logicky nemusí stotožniť. Rozhodne je však tento laptop v rámci výzoru skôr z konzervatívneho krídla herných zariadení. Na rozdiel od takého HP a ich mimozemšťana poletujúceho v rovnakej kategórii sa nesnaží vytŕčať

z davu.
Konektivita je ohromujúca

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Začnime zadnou stranou. Práve nej sa týka jeden zásadný argument ohľadom nabíjania. Okrem priamej prípojky pre originálny adaptér sa tu nachádza HDMI (2.1) vstup a dvojica Thunderbolt 4. Uvedené duo USB-C vstupov je dôležité v tom smere, že jednak podporuje tankovanie energie pri výkone 100W, ale súčasne slúži ako skopnutie ťažkého kameňa z celkovej váhy zariadenia. Aby ste s novým Heliosom mohli behať kade-tade po svete a udržali ho v stálom chode, je nutné so sebou ťahať originálny adaptér alebo nabíjať notebook cez jeden z Thunderbolt vstupov. Keďže originálny adaptér je obrovská tehla s váhou novorodenca, samotnú ju mimo domova alebo kancelárie nebudete mať chuť vláčiť v ruksaku. Pre majiteľov výkonných externých nabíjačiek v kompaktných telách je práve takáto výhoda vyložene zásadným pozitívnym argumentom. Pravá hrana ďalej ponúka dva USB-A 3.2 (Gen-2) porty, slot pre Kensington kľúč a naopak ľavá strana v sebe má plnohodnotný ethernet port (RJ45) nasledovaný USB-A 3.0, kombinovaný audio vstup a dokonca čítačku microSD kariet. Na margo čítačky stačí uviesť snáď len to, že ide o port s priemernou prenosovou rýchlosťou, od ktorého neočakávajte žiadne zázraky, avšak ktorý vám v kritickom momente vášho profesného života môže neskutočne pomôcť. Pri cenovej relácii pohybujúcej sa nad hranicou 3000 eur (normálne som teraz v duchu videl tie stovky očí prevracajúcich sa v stĺp) je úplne samozrejmé, že pri bezdrôtovej komunikácii Acer strčil do svojej vlajkovej lode Wi-Fi 7 modul, a preto je zbytočné tento fakt nejako vyzdvihovať. Čo naopak takto pomimo rád vyzdvihnem, je bohatosť príslušenstva. V balení sa okrem notebooku a adaptéru, na ktorý potrebujete zbrojný pas, nachádzajú aj doplnky v podobe vymeniteľných WASD tlačidiel a dokonca mriežok od zadnej časti ventilátorov. Palec hore, Acer.

Mechanická by nebola?

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Iste, stále nie je štandardom, aby sa do herných laptopov vkladali mechanické spínače s nízkym profilom, ale vždy, keď vidím herný notebook s cenovkou ojazdeného automobilu, sledujem práve prítomnosť niečoho podobného. Nový Helios celoplošne v tomto ohľade nič zásadné neprináša, ale užívateľ má možnosť čiastočného prispôsobenia pri herných klávesoch WASD – môže si vymeniť takzvané MagClick za MagSpeed a naopak. Ako už napovedajú samotné názvy, tak v prvom prípade ide o mechanické cvakanie a v druhom o klasickú hmatovú odozvu. MagSpeed majú ako bonus o kúsok svetlejšie RGB podsvietenie než MagClick, čo mi nedáva logiku už z povahy veci, avšak, taká je realita. Keďže sa pri pohľade z vrchu nemôžeme rozprávať o nejakej celistvej svetelnej šou, celková kvalita rumunskej diskotéky je niekde okolo priemeru – niektoré krytky aj mimo uvádzaného WASD svietia menej a iné zase viacej. Dôležitejšie však je, že sa na tejto konkrétnej klaviatúre píše viac ako príjemne aj z dlhodobého hľadiska. Dnes už nie je bežné mať veľkostne plnohodnotné smerové šípky aj keď by sa rozloženie jednotlivých spínačov dalo spraviť ešte o kúsok intuitívnejšie a praktickejšie, V porovnaní s inými to vôbec nie je taká katastrofa. Pod klávesnicou sa nachádza dostatočne veľký track-pad (15 x 9 centimetrov), ktorého pozičná orientácia letí viacej do ľavej strany – s jeho schopnosťou prenášať pohyby prstov som nemal žiadne problémy.

Ach môj OLED, kde ťa mám...?

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Nie, vlajková loď herného notebooku od spoločnosti Acer, nie je vybavená OLED panelom, ale v úvodzovkách len mini LED obrazovkou. Panel s pomerom strán 16:10 má rozlíšenie 2 560 x 1 600 pxl, obnovovaciu frekvenciu 250 Hz a reálny jas tesne pod úrovňou 800 nitov. Svietivosť je tak dostatočná pre všetky spôsoby využitia nech už ste v zajatí interiéru alebo exteriéru. Medzi pozitíva treba priradiť aj stopercentné pokrytie sRGB a DCI-P3. Akokoľvek je to možné vnímať pozitívne, stále nie sme na úrovni výstupu OLED obrazovky, kde by prezentácia čiernej a kontrast celkovo prinášali z pozerania sa oveľa kvalitnejší zážitok. Krátko ešte k obnovovacej frekvencii. Uvedená cifra 250 Hz je opäť skôr hranie na marketing. Vaše oko nedokáže vidieť rozdiel medzi štandardným 240 Hz a 250 Hz výstupom. Ešte než prejdem k hodnoteniu výkonu, je určite nutné uviesť, že v hornej hrane tenkého rámiku obrazovky sa nachádza aj Full HD kamera s priemernou schopnosťou prenášať vašu tvár neprieč celým svetom. A teraz onen výkon. Testovaná vzorka v konfigurácii PH18-72-963C bola vybavená najnovším procesorom Intel Core i9-14900HX s počtom jadier 24, grafickou kartou nVidia GeForce RTX 4080 (12 GB) a 32 GB DDR5 pamäťou. Takto namiešaný koktail zvládne akúkoľvek náročnosť v rámci pracovných nárokov, čo vám potvrdia všetky renomované benchmarky. V spojitosti s hrami si treba ujasniť vaše nároky na samotné výstupy. Zle optimalizované videohry často nezachráni ani DLSS barlička. Každopádne, nový Helios počas testu slušne zvládal najnáročnejšie projekty na maximálnom nastavení pri natívnom Full HD rozlíšení. Ak som chcel od neho lepšie rozlíšenie, automaticky začal počet snímok klesať niekam tesne nad stovku – záležalo od hry. Celkovo som s testovanou vzorkou v zmysle hrania bol nadmieru spokojný.

Teplo, hluk a batéria

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)

Klasický test maximálnej teploty s obnaženými stehnami som síce prežil, avšak neodporúčam hrať náročné hry zatiaľ čo vám nový Helios sedí na holých kolenách. Jeho spodná časť sa dokáže pomerne rýchlo zahriať nad úroveň 50 stupňov Celzia. Naopak vrchná strana šasi ostáva voči zvyšku oveľa chladnejšia. Softvérový systém regulujúci výkon kovových lopatiek chladenia si rozhodne bude, ak sa tak už medzičasom nestalo, prechádzať sériou opráv a verím tomu, že všetky tie nekonzistentné reakcie chladiaceho agregátu sa spoločnosti Acer podarí odstrániť. S čím už nijako zásadne nepohnú je celková spotreba energie a s ňou spojená výdrž batérie. Pri plnom roztočení motorov, ak to tak môžem povedať, a súčasne plnom jase obrazovky, dostanete z 90 Wh batérie niečo málo cez 1 hodinku chodu. Stredná záťaž pri polovičnom jase naopak ponúka údaj 5 hodín chodu. Kapacita batérie, akokoľvek je na papieri slušná, v kombinácii s nárokmi samotného hardvéru naráža na celoplošné problémy, ktoré herné prenosné zariadenia majú a ešte aj dlho budú mať.



Na záver spoločne spravíme jeden veľký oblúk a vrátime sa na samotný začiatok tejto recenzie. Spoločnosť Acer, ktorú som v rámci testu ich nového herného laptopu Predator Helios 18 chcel osobne skontrolovať, vo finále obstála. Uvedený model prémiového hardvéru spĺňa väčšinu náročných požiadaviek súčasných konzumentov a hrá na istotu. Nekonajú sa žiadne vizuálne ani iné experimenty. Z toho, čo som mal možnosť vypozorovať, ide o nenásilný update predchádzajúceho modelu, ktorý sa bok boku s aktuálnou verziou CPU a GPU snaží udržať krok so zvyškom pelotónu.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Acer

Klik pro zvětšení (ACER Predator Helios 18 - recenze)


CGwillWin