hw
recenze
LAMAX X5.2

LAMAX X5.2 - recenze
LAMAX X5.2 - recenze
16:40, 26.07.2024

S českou spoločnosťou LAMAX prichádzam ja osobne do kontaktu už niekoľkýkrát po sebe, aj keď treba dodať, že tento lokálny výrobca špecializujúci sa na cenovo dostupnú elektroniku, mi doteraz na testy lifroval výhradne audio techniku. V minulosti som tak mal možnosť dlhodobo otestovať ich prekvapivo kvalitný externý reproduktor, po ktorom nasledovala dvojica herných headsetov, a v momente, keď prišlo na pretras zhodnotenie kvalít ich novej akčnej kamery, nemohol som si túto príležitosť aj na základe doteraz výhradne pozitívnej skúsenosti jednoducho nechať ujsť. Vzorka s kódovým označením X5.2 mi dorazila na test pred viac než mesiacom, a preto som vám v nasledujúcich riadkoch schopný povedať, ako dobre sa mi s ňou pracovalo v teréne, kam je táto športová kamera určená predovšetkým.

Cena rozhoduje?

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Začnime rovno cenou, keďže, čo si budeme hovoriť, v tomto prípade je to hlavná prednosť hardvéru ako takého. LAMAX X5.2 je akčná 4K kamera v hodnote necelých sedemdesiat eur, ktorej kúpou získate obrovské množstvo príslušenstva a v rámci PR letáku súčasne dvojnásobok sľubov. Práve na tie sľuby, čiže hromadu moderných funkcií, som sa pri testovaní zameral v prvom rade – konkurencia s podobnými parametrami totižto dnes stojí výrazne viac než X5.2, a preto ma zaujímala prax lomeno realita výstupov. Než sa však dostanem k samotným parametrom, určite musím, špeciálne voči uvedenej cene, vypísať obsah balenia, keďže je skutočne bohatý. Mimo kamery s váhou 65 gramov pri kompaktných rozmeroch 4,4 x 6 x 3,3 cm nájdete v dizajnovo vkusnej krabici vodotesné puzdro a bezpečnostný rámik. Ďalej vám v dlani pristane univerzálny j-mount držiak, redukcie pre statív, úchyt o riadidlá bicyklu alebo motocyklu, samolepiaca podložka do interiéru auta a nabíjacia kabeláž. Ako vidíte, za uvedených sedemdesiat eur je tu príslušenstva až nad očakávanie veľa. Čo však kamera samotná?

Kompromis

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Konštrukčná kvalita kamery samotnej je prekvapivo na solídnej úrovni. Jej povrch, mimo orámovania predného senzoru, je potiahnutý adhéznou gumou vďaka čomu sa predmetný hardvér dobre drží v rukách. Na zadnej strane sa nachádza dvojpalcový TFT LCD displej nasledovaný zástupom fyzických spínačov, vstupom pre microSD karty a USB-C portom určeným na dobíjanie – keďže kamera podporuje kontinuálne nahrávanie, môžete ju napevno pripojiť ku elektrickému zdroju a využiť ju napríklad ako auto kameru alebo domový bezpečnostný prvok. Technické prednosti začínajú pri 120 FPS v rámci spomalených 720p záberov a končia u natívneho 4K s plynulými 30 FPS. V zmysle nahrávania videí počas akéhokoľvek adrenalínového akčného zážitku tu nastupuje na scénu elektronická stabilizácia obrazu. LAMAX ju označuje ako MAXsmooth a nebyť nej, tak kamera stráca významnú časť svojej hodnoty. Aj keď uvedenú stabilizáciu nemôžem označiť za vysoko kvalitnú či nebodaj dokonalú, na pomery toľko spomínanej cenovky sa jedná o významného pomocníka počas nakrúcania videí z terénu.

Na fotky zabudnite

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Neviem si úplne predstaviť scenár, pri ktorom by ste zmysluplne dokázali využiť 12 Mpx snímač LAMAX X5.2, konkrétne v súvislosti s fotografovaním. Snáď len v momente, keď vás počas jazdy na bicykli zrazí zmontovaný politik a vám sa z posledných síl podarí odfotiť jeho vzďaľujúcu sa korpulentnú siluetu aj s poznávacou značkou vládneho vozu. Video výstupy zachytené pri ideálnom svetle a v 4K/30FPS moduse sú však prínosom pre každého, kto si rád to svoje potenie vonku nahráva, nech už zo sedla spomínaného bicyklu, motorky alebo iného náčinia. Výrazne pomáha toľko proklamovaná MAXsmooth stabilizácia, aj keď kompromisom je badateľný pokles kvality detailov – zabudnite, pochopiteľne, na akékoľvek HDR. Čistou katastrofou sa však stávajú spomalené zábery, kde rozlíšenie 720p pripomína scenár, pri ktorom nahrávate zemiakom a nie akčnou kamerou. Rovnaký scenár sa dá aplikovať aj počas výrazného poklesu intenzity osvetlenia, čo je však už viac ako očakávané. Aby som nenaskočil na vyložene negatívnu vlnu, tak určite musím dať palec hore za dostatočnú, ba v istom smere nadštandardnú, výdrž batérie (kapacita1200 mAh). Testovaná vzorka dokázala v rámci nahrávania 4K prekročiť hranicu jeden a pol hodiny a vôbec sa pri tom zásadne nezapotila.

Pre koho a do akých situácií?

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

LAMAX X5.2 vidím využiteľný v dvoch špecifických situáciách. Ide o akčnú kameru, akú by som sa nebál kúpiť svoje osemročnej dcérke v momente, keď by prvýkrát objavila lyže, potápačské okuliare alebo dostala chuť vybehnúť na bicykli do mesta a priľahlej prírody. Pre športovca začiatočníka s chuťou chrániť seba, svoje okolie a ešte si naplniť Instagram obstojnými momentkami je to totižto absolútne ideálny štart. Druhá forma zapriahnutia testovanej vzorky by spočívala v jej pevnej inštalácii do interiéru vozu. V úvode recenzie som totižto spomínal možnosť priameho napájania energiou cez USB-C, s čím priamo súvisí aj možnosť jednoduchého vybratia vymeniteľnej batérie. Pomocou kabeláže si tak viete kameru naplno prepojiť so zdrojom v aute a počas dňa si nahrávať (max 30 minút na jeden záber) kvalitatívne slušné videá (maximálna kapacita microSD karty je 128 GB). Pozor však na jednu vec. Kamera nemá funkciu cyklického nahrávania a čo je horšie, nočné jazdy budú jej jasnou slabinou. Cenovo porovnateľné auto kamery totižto ponúkajú predsa len viacero funkcií (napríklad GPS) a rovnako tak vyššie ISO. Nie len pri tomto využití X5.2 je samozrejme možné siahnuť po prepojení s mobilným telefónom, prostredníctvom čoho dokážete ovládať jednotlivé funkcie kamery bez toho, aby ste sa jej čo i len dotkli.

Obstála

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)

Výrobca LAMAX má vo svojom portfóliu viacero akčných kamier a práve ich model X5.2 spadá do tej vyložene lacnejšej kategórie. Napriek tomu sa, aj na základe mesačného testu, nebojím kúpu tohto produktu odporúčať úplným začiatočníkom, nech už ide o deti alebo dospelých. Za niekoľko desiatok eur totižto získate bohatú predstavu o tom, ako veci môžu a nemusia fungovať, a ak si prípadne neskôr budete chcieť priplatiť za prémiový model, pôjdete do nákupu už s výrazne väčším množstvom skúseností.



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Lamax

Klik pro zvětšení (LAMAX X5.2 - recenze)


CGwillWin