recenze
WD_BLACK P10 (6TB)

WD_BLACK P10 (6TB) - recenze
WD_BLACK P10 (6TB) - recenze
06:54, 30.07.2024

Budúcnosť SSD diskov aktuálne vyzerá byť oveľa ružovejšia, než by ste si možno mysleli. Po aktuálnom ohlásení spoločnosti Western Digital (ďalej už len WD) totiž máme na svete novú flash pamäť s historicky najväčšou kapacitou na svete. WD si doslova na ukazovák ruky svojho zamestnanca položila 2 TB 3D QLC flash čip, ktorý využíva 218 vrstvový uzol BiCS8 a ak môžeme tejto americkej firme veriť minimálne v zmysle prezentovaných údajov, existencia takto vzácnej pamäťovej matrice môže byť stavebným kameňom pre oveľa rýchlejšie a kapacitne väčšie SSD disky, ktoré fungujú s minimom spotrebovanej energie. Nasledujúci text sa však, pochopiteľne, nebude zameriavať na niečo, čo ešte nie je ani len v komerčnom predaji, ale pozrieme sa na aktuálny strop kapacity klasického externého média určeného primárne na hry a ktoré je, ako inak, opatrené logom WD. Do redakcie nám totiž pred časom dorazil klasický pevný disk WD_BLACK P10 so šialenou kapacitou 6 TB, ktorý som hodil pod lupu a pozrel sa mu na obvody.

Tam už dáte naozaj všetko

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

Začnime možno navonok trochu menej podstatnými údajmi a pozrime sa na celkové rozmery disku a na jeho kompaktnosť. Rozmerovo sa tu rozprávame o decentnej kovovo-plastovej krabičke s váhou 250 gramov, ktorá sa so svojou šírkou (8,8 cm), hĺbkou (11,8 cm) a výškou (2,08 cm) pohodlne zmestí do vrecka nohavíc a aj do náprsného vrecka v saku – len to bude vyzerať, ako keby ste si tam strčili starodávnu kalkulačku. V prvom prípade sa, špeciálne počas transportu, nemusíte vôbec báť nejakého mechanického poškodenia, keďže celé šasi je plne v kovovom prevedení a je tak automaticky prispôsobené aj na drsnejšie zaobchádzanie. V ponuke sú okrem nami testovanej 6TB verzie v hodnote okolo dvesto dolárov aj disky s výrazne menšou kapacitou a teda aj menšou cenou. Napriek tomu, keď si porovnávam ceny vysokokapacitných externých pamäťových médií spred pár rokov a dnes, tak je možné badať ich výrazný pokles, samozrejme, hlavne z dôvodu rastúceho dopytu po oveľa rýchlejších SSD diskoch.

Kompatibilita s PS4 a PS5

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

Prenos väčšieho kvanta dát sa v dizajnovo krásnej krabičke zo zliatiny stáva efektným v momente, keď si disk len tak mimovoľne vyložíte na stôl v kancelárii a zapojíte ho do notebooku plného vašich obľúbených filmov, seriálov alebo hier. Práve vtedy môžete doceniť aj na dnes ešte obstojnú prenosovú rýchlosť 130 MB/s pri čítaní a 130 MB/s pri zápise. Výrobca okrem štandardnej podpory v podobe PC uvádza aj podporu konzol, kde konkrétne figuruje stará aj nová generácia strojov PlayStation a Xbox. Čo sa týka stolných počítačov, tu je obsluha aj možnosť dodatočného spravovania uložených dát priamo cez softvér WD jasnou devízou. Avšak po teste prepojenia medzi konzolami nastalo v mojom prípadne jemné rozčarovanie. Hry na nové konzoly totiž po spárovaní s testovaným diskom síce môžete archivovať, ale ich priame spúšťanie z disku vám umožnené nebude – to funguje len na PlayStation 4 a Xbox One.

Cieľovú skupinu si to celé určite nájde

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

Nechcem teraz tvrdiť, že WD nejako zavádza konzumentov, ostatne dobre vieme, ako funguje licencovanie podobných produktov. V každom prípade, ešte než vytiahnete svoju peňaženku a necháte sa zlákať na krásnu cenu disku s kapacitou 6TB, je potrebné sa zamyslieť. Za predpokladu, že máte doma súčasnú generáciu konzol, určite si treba uvedomiť, že vám tento disk v spojení s nimi síce ušetrí miesto, ale napriek tomu budete musieť do istej miery tráviť čas presúvaním softvéru z disku na SSD v konzole a naopak. Ale za predpokladu, že by ste si P10 chceli kúpiť ako doplnok k staršej generácii PlayStation alebo Xbox, mnou testovaný disk vám dozaista prinesie viac radosti. Dlhujem vám ešte krátku spomienku na margo obsahu balenia, ktorý u takto koncipovaných zariadení nezvykne trhať rekordy v počte položiek. Okrem disku vás tu čaká aspoň malý bonus v podobe príslušnej kabeláže a papierového manuálu – ako sa vraví, je to lepšie než diskom do oka.

Pre majiteľov PS4 a XB1, ktorých knižnica hier je väčšia než King Kongová ranná stolica

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)

V ére výkonných a rýchlych SSD diskov, ktoré vďaka v úvode spomínanému prelomu čoskoro nahradia ešte výkonnejšie a rýchlejšie médiá, sa odporúčanie kúpy bežného disku javí ako úplný nonsens. V každom prípade, pre konzumentov, čo potrebujú prenášať skutočne extrémnu porciu dát a počas prenosu ju súčasne dostatočne chrániť, má spoločnosť WD svoje vlastné a cenovo dostupné riešenie. Špeciálnou cieľovou skupinou, ktorá by sa o P10 disk mohla zaujímať, sú preto práve hráči na konzolách ako PlayStation 4 alebo Xbox One, ktorým testovaný disk umožní zosumarizovať svoju interaktívnu zbierku a spúšťať ju priamo z externého média, a to všetko bez toho, aby priamo zaťažovali a ničili svoje toľko milované mašinky. Patríte medzi nich?



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Western Digital

Klik pro zvětšení (WD_BLACK P10 (6TB) - recenze)


CGwillWin