hw
recenze
Dygma Defy

Dygma Defy - recenze
Dygma Defy - recenze
10:12, 28.08.2024

Ergonomické klávesnice zažívajú aktuálne istú formu obrody a už aj menej informovaný konzument, špeciálne ak trpí fyziologickými problémami spôsobenými dlhým časom stráveným za počítačom, ich začína vyhľadávať v oveľa väčšej miere. Jednou z priekopníckych firiem zásobujúcich tento okrajový segment koncepčne atypických klaviatúr je dozaista španielska spoločnosť Dygma. Ide o malú nezávislú liaheň najprogresívnejších ergonomických klávesníc, aké si dnes vôbec môžete kúpiť a doteraz z ich snahy vzišla trojica modelov. Na jednej strane máme staršiu sériu Raise, na ktorej si však Dygma evidentne len trénovala vlastné možnosti, keďže naopak na tej druhej strane je aktuálne dostupná verzia Defy, prevracajúca videnie ergonomických klávesníc úplne na hlavu. Pred niekoľkými rokmi sa počas Kickstarter kampane podarilo Španielom na dokončenie predmetnej klávesnice vyzbierať takmer jeden milión eur a dnes už si aj vďaka tomuto čiastkovému úspechu môžete od nich objednať niečo, k čomu dokonalo pasuje veta: Jednorožec lietajúci medzi oslíkmi.

Neexistuje prirodzenejšia poloha

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Dygma Defy je plne programovateľná rozdelená klávesnica s bezdrôtovým alebo káblovým napájaním, ktorá vám umožňuje separátne nastavovať náklon u oboch polovíc a to až do uhla šesťdesiat stupňov. Vyššie spomínaný predchodca, model Raise, disponoval tradičným usporiadaním spínačov do priameho radu, čo však v spojitosti s dlhodobou tvorbou textu a všeobecne interakcie prinášalo opakované namáhanie prstov a zápästia. Práve evolúcia s názvom Defy prináša takzvané stĺpcové rozloženie na štýl padajúcich znakov z Matrixu, ktoré zohľadňuje jednu zásadnú skutočnosť ‒ žiadny človek na svete nemá končeky svojich prstov zarovnané ako pravítko. Máme rôzne dĺžky pazúrov, a preto počas intenzívnej interakcie na klasickej klávesnici musíme končeky prstov neustále presúvať na konkrétne body. Keď si však svoju dlaň položíte na spodný kraj jednej z dvoch častí Defy klaviatúry, razom zistíte, že počas písania nie je nutné robiť invazívne presúvanie a väčšina interakcie spočíva v samotnom položení prsta na spínač, ktorý je umiestnený rovno pod ním alebo prípadne v jeho tesnej blízkosti. Ďalšou zásadnou novinkou vytvárajúcou ešte výraznejší rozdiel medzi Defy a zvyškom štartovného QWERTY poľa, je oblasť medzerníku. Tam, kde by ste klasicky hľadali podlhovastú čokoládovú tyčinku nájdete naopak akýsi zahnutý zobák rozdelený na osem samostatných spínačov ‒ ide o miesto, kde bežne nechávate svoj palec, ale ten tentokrát môže bez akéhokoľvek obmedzenia cestovať oblúkom po spínačoch, ktoré by za normálnych okolností musel hľadať na úplne iných miestach tradičného šasi (Ctrl, Tab, Shift alebo Delete).

Je to hodné toľkých peňazí?

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Ešte než vám začnem referovať o procese učenia sa vôbec písať na takto atypickej klávesnici, prejdime si niekoľko rovnako dôležitých, ak nie ešte dôležitejších bodov. Treba uviesť, že cenovka za balenie, ktoré nám prišlo na test (cestovný obal, klávesnica, vymeniteľné spínače a hromada príslušenstva) sa s dopravou pohybuje na hranici 450 eur. Ak vám teraz zabehlo, nemám vám to pochopiteľne vôbec za zlé, ale treba si pri komentovaní ceny uvedomiť niekoľko dôležitých vecí. Nezávislý a niekoľkogeneračný vývoj patentovaného nápadu, kde je navyše jasne poznať, že sa tu nikto nesnaží prvoplánovo zarobiť, je lemovaný hromadou problémov. Sám som mal ešte pred rozbalením isté pochybnosti o tom, že výška ceny klávesnice Defy sa dokáže vyrovnať tomu, čo produkt samotný ponúka a v akej konštrukčnej kvalite prichádza, avšak nakoniec som ostal prekvapený. Pevné cestovné puzdro vybavené zipsom odolá aj drsnejšiemu spôsobu prepravy s tým, že v jeho vnútri je tvarovaná vložka určená zvlášť pre každú polovicu hardvéru. Obal myslí, samozrejme, aj na kabeláž a nemenej dôležitý Bluetooth modul ‒ fakticky ide o kombináciu káblového rozbočovača, vďaka ktorému si viete Defy jednoducho prepojiť s PC, ale akonáhle tento rozbočovač zasuniete do spodnej časti ľavej strany klávesnice, stáva sa z neho modul určený na bezdrôtové párovanie (výborný a miesto šetriaci nápad). BT pripojenie počíta s trojicou spárovaných zariadení a prepínanie medzi nimi je riešené intuitívne bez výraznej latencie.

Kov, magnety a plast

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Dominantným materiálom je v tomto prípade prémiovo opracovaný eloxovaný hliník, ktorého prítomnosť registrujete v oveľa väčšej miere než plast ‒ plastová je spodná časť s dvoma samostatne nastaviteľnými nožičkami určenými pre náklon. Samostatná jednotka má na výšku 210 mm so šírkou 164 mm a hrúbkou, podotýkam v najvyššom bode, 19 mm. Kompletná váha oboch jednotiek spolu je zhruba jeden kilogram. V spodnej časti sa nachádzajú odnímateľné magnetické podložky pod dlane naplnené silikónom, ktoré sú príjemné na dotyk a svojou intenzitou protitlaku sa nedajú porovnať so žiadnou inou podložkou, ktoré som za posledné roky testoval. Povrch PBT krytiek je potiahnutý drsnejšou textúrou, vďaka čomu vám z nich prsty neskĺzavajú a samozrejmosťou je možnosť kompletnej výmeny mechanických spínačov. Celkovo klávesnica ponúka šesťdesiatdva tradičných spínačov a osem nízkoprofilových (štyri na každej strane, a to konkrétne v oblasti palca). Ide o hot-swap MX a Kailh switche (3 až 5 kolíkov) s tým, že voľba farby je počas objednávania plne vo vašej réžii ‒ nám do redakcie prišla verzia osadená hnedými a krásne tichými spínačmi. Čo by to bolo za futuristicky pôsobiaci hardvér, ak by neobsahoval aj príslušné podsvietenie. V tomto ohľade je kraj oboch jednotiek lemovaný jasne žiariacou LED linkou a samotné spínače sú vybavené plne prispôsobiteľnou RGBW kulisou. Po viac než mesiac trvajúcom a dennodennom využívaní, som v rámci konštrukčnej kvality testovanej vzorky nezaznamenal ani len minimálny problém, a preto zostavenie hardvéru hodnotím maximálnou známkou. Jediný problém by mohol nastať počas situácie, kedy nemáte klávesnicu položenú na textilnej podložke a uhol vyklopenia si dáte až na maximum (60 stupňov). Akokoľvek sú spodné nožičky pogumované, pri väčšom tlaku dlaňou môžu po hladkom povrchu kĺzať a klávesnica sa vám tak bude posúvať. Každá jednotka obsahuje batériu s kapacitou 2370 mAh, vďaka čomu sa v rámci BT pripojenia rozprávame o výdrži viac ako dvadsať hodín a to vrátane podsvietenia strednej úrovne.

Učiť sa, učiť sa, učiť sa...

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Súčasťou balenia nie je žiadna forma papierového manuálu a vašou priamou cestou k začiatkom učenia sa písať na tomto netradičnom náradí je QR kód ‒ jeho pomocou sa dostanete do sekcie video návodu vytvoreného priamo spoločnosťou Dygma. Tri dekády tvorenia textu na jednom a tom istom rozložení klávesnice, to vo vás pochopiteľne vybuduje taký silný stupeň automatizácie, ktorej nabúranie nie je otázkou jedného dňa. Počas môjho učenia sa so stĺpcovým rozložením spínačov Defy mi pomohla skutočnosť, že som posledné mesiace testoval niekoľko vyložene atypických klávesníc. Dostať sa na úroveň plnej intuitívnosti pri tvorbe súvislých textov mi cez to všetko trvalo takmer týždeň a v čase keď píšem samotnú recenziu (práve na testovanej jednotke), tak sa sem tam takzvane ukliknem a musím mazať. Akokoľvek je však proces učenia sa triafať písmenká zoradené rovnomerne pod sebou náročný, tak odmena je natoľko sladká, že to vo finále za všetku tú námahu rozhodne stojí. Mať možnosť si polohovať ľavú a pravú stranu klávesnice podľa svojich predstáv je jedna vec, ale písať dve hodiny v kuse pri maximálnom šesťdesiat stupňovom náklone a nemať potrebu si počas toho naprávať zápästia, krčiť zatuhnuté ramená alebo vytriasať mravce zo svalov, to je na nezaplatenie. O tom aké nepríjemnosti prináša ulnárna deviácia a pronácia predlaktia som vám už referoval opakovane v minulých HW recenziách, preto sa k tomu teraz nebudem vracať. Najdlhšie mi trvalo vytvoriť si správnu svalovú pamäť už v úvode spomínanej osmičke klávesov umiestnených v oblasti palca, ktorými fakticky zadávate všetky dôležité skratky. Nemyslím si, že je Defy náradie vyložene vhodné na hranie videohier, ale cez to všetko sa určite nájde nemalá sorta šialencov, ktorá si špeciálne vďaka dodatočnej možnosti nastavovania makro skratiek, premení aj takto revolučnú klávesnicu ku svojmu hernému obrazu.

Bazecor

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)

Je úplne jednoduché to vzdať po dvoch či troch dňoch, zabaliť Dygma Defy do krabice a poslať im to naspäť, tam do krajiny toreadorov a pomarančov. Kto je však ochotný zmeniť absolútne svoj prístup ku zadávaniu textu a archaické rozloženie bežných klávesníc hodiť za hlavu, to všetko s tým, že mu spôsobovalo reálne fyziologické problémy, po čase v Defy nájde spásu. Akonáhle som sa naučil tvoriť texty bez výrazných chýb, okamžite som začal skúmať možnosti softvérovej úpravy. Správu klávesnice realizujete cez free aplikáciu s názvom Bazecor (je možné využiť aj softvér tretích strán podporujúcich MX spínače), ktorá je stále vo vývoji a osobne by som si želal, aby bola oveľa prehľadnejšia. Avšak cez to všetko vďaka nej viete uvádzanú paletu možností Defy posunúť na vyššiu úroveň ‒ preprogramovanie jednotlivých spínačov, vytváranie kombinovaných skratiek, makrá, regulácia RGB, dvojitá funkcia pod jednou interakciou a vytváranie vrstiev. Čím hlbšie v samotných úpravách pôjdete o to väčší dosah naprieč svojim operačným systémom dosiahnete, a to je presne tá vec, ktorá v kombinácii so zdravotnými benefitmi vykopáva testovanú jednotku vysoko nad akúkoľvek konkurenciu.

Dygma Defy je suverénnou kráľovnou ergonomických klávesníc, s ktorou sa vám absolútne zmení pohľad na tento segment. Jej prispôsobiteľné šasi, či už fyzicky alebo softvérovo, nemá vo svete obdoby a každého z vás, ktorého pri tvorbe textov a dlhodobej práce za počítačom trápia zástupy zdravotných problémov, dokáže už behom krátkeho času vyliečiť. Jedinou nevýhodou je nutnosť vytvárať si úplne novú svalovú pamäť počas interakcie a súčasne si siahnuť hlbšie do vrecka.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Dygma

Klik pro zvětšení (Dygma Defy - recenze)


CGwillWin