hw
recenze
Epomaker MS68

Epomaker MS68 - recenze
Epomaker MS68 - recenze
08:00, 22.08.2024

Svet klávesníc, či už tých herných alebo kancelárskych, je v súčasnosti ďaleko pestrejší v rámci možností samotného výberu, než to bolo, povedzme, pred dekádou, z čoho automaticky ťaží spotrebiteľ. Široká ponuka kvalitatívne slušne podchytených periférií, z ktorých si jednoducho musí vybrať aj ten najnáročnejší konzument, sa mesiac čo mesiac rozrastá a ja sám z pozície technologického redaktora vlastne len žasnem nad postupným objavovaním jednotlivých liahní elektroniky. Jedno z mojich čerstvo zdvihnutých obočí sa udialo v rámci testovania klávesníc od čínskej spoločnosti Epomaker, ktorá je síce na trhu už viac než desať rokov, ale napriek tomu ste o jej existencii možno doteraz vôbec netušili. V rámci nášho neoficiálneho seriálu „objavujeme nové klávesniceׅ“ vám tak v nasledujúcich týždňoch ponúkneme testy rôznych modelov od Epomaker, pričom začíname vyložene exkluzívnym kúskom s kódovým označením MS68.

Ekvivalent luxusného auta

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Model MS68 je prémiovým zástupcom 65% rozloženia spínačov (máme tu konkrétne 66 klávesov v tradičnej veľkosti a bez akýchkoľvek koncepčných experimentov). Telo samotného hardvéru je z väčšej časti vyrobené z CNC hliníku s eloxovanou povrchovou úpravou a preto váži až 1,45 kg, čo ho nestavia do pozície veľkého cestovateľa. Napriek tomu si myslím, že je lepšie mať takto odolnú a rozmermi stále kompaktnú klávesnicu, ktorá v praxi znesie skutočne drsné zaobchádzanie, než ušetriť trištvrte kilogramu s plastovým variantom, ktorý sa vám pri prvom páde na zem rozpadne ako choreografia austrálskej breakdance tanečníčky na olympiáde. Ak sa pýtate, čo je to tá eloxovaná povrchová úprava, tak v princípe ide o dodatočne nanášanú tvrdú vrstvu na povrchu hliníku, ktorá vytvára dlhotrvajúcu odolnosť voči vonkajším vplyvom vrátane korózie z vlhkosti, pričom v rámci primiešania farby zároveň umožňuje nechať vyniknúť efekt metalízy – poznáte ho, samozrejme, hlavne z laku automobilov.

K čomu je tam tá obrazovka?

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

V pravom hornom rohu nájdete malinký (0,85 palcov) TFT displej, ktorý v istom smere narúša inak minimalistický dizajn s citeľným retro nádychom. Ide však o nesmierne užitočného pomocníka v rámci informácií, keďže prostredníctvom tejto podsvietenej obrazovky si dokážete overovať aktuálny stav batérie, dátum a čas, alebo spôsob párovania – čerešničkou na torte je priestor pre integráciu vlastného GIF obrázka. Koho by niečo takto atypické vyložene rušilo a otravovalo, môže obrazovku zopnutím troch spínačov jednoducho deaktivovať a ušetriť si tak pár percent batérie. Predtým, než sa presunieme napríklad k hodnoteniu výdrže akumulátora, spravme ešte menší krok späť k hodnoteniu konštrukčnej kvality a dizajnu. Ako ste si určite všimli už z priložených obrázkov, Epomaker MS68 v rozmeroch 325 x 111 x 41 mm nemá zo spodnej strany implementované výklopné nožičky a jeho sklon je pevne skosený v rámci výrezu šasi ako takého – vďaka váhe dokáže hardvér nehybne sedieť na akomkoľvek povrchu. Zadná hrana klávesnice má výšku 23,4 mm a pod uhlom šiestich stupňov klesá až dole. Zo strany výrobcu ide o cielený kompromis, s ktorým by nemala mať väčšina konzumentov zásadný problém. V čom, naopak, kompromis hľadať nemusíme, je päť tlmiacich vrstiev z peny, ktoré sú integrované do hliníkového šasi a počas interakcie dokážu vstrebať väčšie vibrácie a nechať zaznieť vami namiešanú paletu spínačov – o nich ešte bude reč neskôr.

Trojaké pripojenie

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Konektivita hernej lomka kancelárskej klávesnice MS68 spočíva v troch spôsoboch pripojenia. Môžete využiť priloženú a dostatočne dlhú USB-A/USB-C kabeláž, siahnuť po vyložene miniatúrnom 2,4 GHz kľúči (je škoda, že si takto malá vecička nenašla miesto pre zasunutie priamo do tela klávesnice) alebo prepnúť na zadnej hrane umiestnený spínač do pozície Bluetooth režimu. Kompatibilita je široká a klávesnicu som bez problémov vedel spárovať aj s konzolami ako Nintendo či Xbox (PlayStation stroje zo známych dôvodov ostávajú v tomto smere mimo). A teraz k tej batérii. Jej kapacita je 3000 mAh a pri intenzívnom spôsobe využívania (6-7 hodín denne), konkrétne v rámci USB kľúča, vám pri plnom nabití vydrží maximálne týždeň. Spárovanie cez BT natiahlo oslobodenie od kábla na necelé tri týždne. Nejde o ohromujúce cifry, ale napriek tomu nemám dôvod na batériu ako takú nadávať. K šetreniu prispieva aj softvér, ktorý po vypnutí PC automaticky deaktivuje všetky procesy v klávesnici a rovnako tak ju dá do spiaceho režim na základe minútovej nečinnosti. Keď už spomínam softvérovú úpravu, bolo by vhodné vám o nej povedať viac. Prenos GIF obrázkov do displeja sa realizuje cez špeciálnu aplikáciu (Image Custom Tool), ktorej prehľadnosť nie je najhoršia, hoci musím priznať, že nejaký čas trvalo, než som všetky jej možnosti dokázal patrične otestovať.

QMK/VIA

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Správu mechanických spínačov v tomto prípade zabezpečuje už známy QMK/VIA softvér. Programovateľnosť a podpora QMK/VIA vám umožňuje zadefinovať funkciu každého jedného spínača zvlášť, ktorý si do šasi klávesnice zasuniete. Teraz vám stručne vysvetlím, čo vlastne tie skratky znamenajú. QMK je systém vytvorený pre klávesnice, vďaka ktorému dokážete svojvoľne realizovať update zariadenia, priraďovať makrá a robiť sériu iných používateľských regulácií. Systém VIA, ktorý funguje priamo vo vašom webovom prehliadači, sa zas stará o to, aby všetky QMK zásahy boli realizované expresne rýchlo a bez komplikácií – s istými komplikáciami treba rátať, ale väčšinou ich vyriešite jednoduchým IT trikom vypnúť a zapnúť. Hot-swap spínače sú, samozrejme, plne vymeniteľné a pod nimi sa nachádza RGB dióda zabezpečujúca preniknutie osvetlenia aj cez nepriesvitné PBT krytky. V rámci mesiac trvajúceho testu som Epomaker MS68 patrične zapriahol do svojej dennej rutiny (tvorba a úprava článkov), ale, pochopiteľne, nevynechal som ani hernú časť. Ten, kto nikdy nevlastnil klávesnicu s otvoreným softvérom, bude z tej nekonečnej ponuky prispôsobovania samotných spínačov a skratiek v šoku. V základe integrované Flamingo spínače priamo od Epomaker boli extrémne tichučké a počas hrania nevykazovali žiadny druh nechcenej latencie a oneskorenia (podotýkam, že sa to týka zapojenia cez USB kľúč).

Ťažko nájsť nejaké chyby

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)

Za predpokladu, že by som chcel hľadať tú povestnú palicu na bitie psa, v prípade rozmerovo kompaktnej klávesnice Epomaker MS68 by cielila na nie úplne dobre zvládnuté previazanie softvérovej úpravy. Chýba mi tu jednotná aplikácia, v ktorej by som vedel súčasne regulovať nastavenie displeja, sledovať stav batérie aj mimo malej obrazovky, upravovať RGB priamo cez PC a podobne. Učenie sa softvérovej obsluhy a zadávania preddefinovaných skratiek môže pre niekoho byť otravné a ak ste jeden z tých, čo chcú klávesnicu len zapojiť a všetko ostatné realizovať cez jednu jedinú aplikáciu, budete mať s vyššie opisovaným modelom pravdepodobne starosti. Dovolím si však tvrdiť, že táto konkrétna nepríjemnosť vyšumí ako maslo na rozpálenej panvici v momente, keď klávesnicu MS68 zoberiete do rúk a necháte sa ohúriť jej ľahko rozpoznateľnými prednosťami. Pre každého, kto doteraz ani len netušil, že nejaká firma ako Epomaker existuje, mám teraz – špeciálne v prípade, ak vás zaujal model MS68 – dobrú správu. Séria článkov mapujúca kvality ich portfólia sa aktuálne len rozbieha a už čoskoro si preto budete môcť prečítať recenziu na ďalších zaujímavý produkt opatrený ich logom.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Epomaker

Klik pro zvětšení (Epomaker MS68 - recenze)


CGwillWin