hw
recenze
GENESIS Zircon XIII

GENESIS Zircon XIII - recenze
GENESIS Zircon XIII - recenze
10:20, 03.09.2024

Poľský Genesis som posledné mesiace pomerne úspešne obchádzal a v rámci testovania hardvéru som tak všeobecne uprednostňoval neraz komerčne menej známych výrobcov. Nedávno však táto lokálne stále obľúbená značka obohatila vlastné portfólio o historicky vôbec prvú plne modulárnu bezdrôtovú hernú myš a jej test som si preto nemohol nechať ujsť. Dôvodov je v tomto prípade o niečo viacej, než len samotný koncept modelu Zircon XIII, keďže Genesis pri tejto konkrétnej myši musel automaticky cenovku vyhnať vyššie než je jeho bežný priemer a mňa zaujímalo, či to po mesiaci recenzovania bude vlastne dávať celé zmysel. Poďme si kvality uvedeného hardvéru teraz pekne rozobrať a to doslova.

Zmenilo sa niečo?

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Filozofia poľskej spoločnosti Genesis ostáva nemenná aj pre aktuálny rok. Jedná sa o liaheň cenovo dostupných počítačových periférií s presahom do nábytku, ktorú vyhľadávajú predovšetkým študenti, čo majú hlboko do kapsy alebo ktokoľvek, kto za hardvér nechce dávať horibilné sumy svojich ťažko vydretých peňazí. Zircon XIII z uvedeného rámca nijako nevypadáva a cenovku pohybujúcu sa na hranici sedemdesiat euro z väčšej časti ospravedlňuje samotnou modulárnosťou prepojenou následne s bohatou výbavou a rovnako aj papierovo prekvapivo schopným optickým snímačom. Prejdime si teraz spomínaný obsah papierového prebalu, ktorý by sa dal nazvať ako plne ekologický, ak by vrchné pútko nebolo z plastu. Nechajme však recyklovanie ako také bokom a poďme k veci. Samotná myš je doplnená o hromadu náhradných dielov vrátane zadného krytu, vymeniteľných hlavných spínačov a ďalej nechýbajú protišmykové nálepky, závažia, pletený USB-C kábel (1,8 metra) určený nie len na nabíjanie, ale aj na priame napojenie respektíve používanie.

Model Zirkon XIII v základe váži 77 gramov avšak vyššie spomínanými kockami závažia si môžete, v prípade potreby, myš patrične vykŕmiť. Na margo dizajnu asi nemám príliš čo komentovať - vizuálne sa jedná o neutrálne plastové šasi so symetricky presnými kontúrami, ktoré v istom ohľade napodobňuje PRO myši od Logitechu. Tomu z vás, komu by vizuálne nesadla čierna farba, môže si u vybraných predajcov zakúpiť čisto biely variant. Pevné šasi znesie v tomto prípade aj drsnejší spôsob manipulácie a to vrátane výrazných skokov zápästia - nemusíte sa obávať vŕzgania ani nechceného praskania - v minulosti to u myší identického výrobcu nebývalo zrovna pravidlom a preto to zámerne spomínam. Nový a doteraz vôbec najdrahší Zirkon od Genesisu má celkovo sedem programovateľných tlačidiel z čoho vymeniteľné sú len hlavné dva. Na spodnej strane sa nachádza separátne tlačidlo od aktivácie, deaktivácie a výberu konkrétneho RGB podsvietenia a rovnako tak prepínač medzi BT a USB párovaním. Pod vyššie už rovnako uvádzaným vrchným krytom, cez ktoré mimochodom presvitá osvetlené logo výrobcu, sa nachádza aj úložný priestor pre USB kľúč - praktickosť niečoho takéhoto vám asi netreba ďalej rozpisovať.

Osvetlená je aj spodná hrana zadnej časti

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Dobre viete, že ja sa nad nejakými Rumunskými kolotočmi v rámci osvetlenia herného hardvéru málokedy rozplývam, ale v prípade testovanej vzorky musím uznať, že jej autori dokázali od konkurencie správne odpozerať elegantný RGB pásik a integrovať ho do zadnej lomeno spodnej časti. Myš preto v prítmí hernej jaskyne pôsobí z diaľky priam prémiovým dojmom. Poďme sa teraz stručne pozrieť na proces výmeny spomínaných spínačov a nastavovanie tlaku a výšky zdvihu hlavného dua klapiek. Akonáhle jednoduchým ťahom odstránite zadný kryt, pomocou v balení sa nachádzajúcej plastovej tyčinky zatlačíte na spínač v strede a bez námahy otvoríte kompletne vrchné veko myši. Ak sa budete k takémuto kroku uchyľovať, odporúčam vám si najprv pozrieť nižšie priloženú video inštruktáž. Cez to všetko je spôsob regulovania tlaku ako aj vybranie a následné vloženie otázkou okamžiku, keďže výrobca pomerne chytro vymeniteľné komponenty a mechanické slidere označil jasne červenou farbou aby nedošlo k nejakému omylu.

Hlavné spínače môžete prehadzovať ľubovoľne a to konkrétne pomocou verzií Kailh 4.0, Kailh 8.0 alebo prípadne Huanuo Silent. Prednosti jednotlivých spínačov spočívajú v rozdielnom tlaku a tichosti, každopádne, ak by ste chceli do tohto hardvéru natlačiť aj iné druhy troj-pinových spínačov, nevidím dôvod, prečo by vám to myš samotná nemala softvérovo povoliť. Pri rozoberaní som si všimol, že batéria sa netradične nachádza v hornej časti myši a je možné ju vďaka odopnutiu konektoru jednoducho vybrať a prípadne problémov vymeniť - aj v tomto ohľade je sila modulárnosti hernej myši Zircon XIII ešte o kus výraznejšia, cez to všetko, že ju výrobca v rámci PR materiálov nijako exaktne nespomína. A keď už sme u batérie, poďme sa stručne pozrieť na jej životnosť naprieč dvoma spôsobmi párovania s iným hardvérom. Prepojenie cez klasický USB 2,4 GHz dongle, ktorý mimochodom Genesis trocha vtipne a účelovo maskuje za unikátnu RapidSpeed technológiu, vám myš pri intenzívnom spôsobe využívania podrží v prevádzke maximálne osemdesiat hodín a to ešte musíte výrazne potlačiť RGB svetielka. Akonáhle zvolíte BT prenos, dosiahnete pôvodne avizovaných sto hodín a ešte si u toho budete môcť patrične zablikať. Tretím spôsobom a, v rámci minimálnej latencie vôbec najvýhodnejším, je priame napojenie pomocou USB-C kabeláže.

Spoľahlivý snímač strednej triedy

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)

Najdrahšia a najprepracovanejšia herná bezdrôtová myš od Genesisu je osadená optickým snímačom Pixart PAW3395. Jeho hlavnou prednosťou je, mimo spoľahlivosti, podpora technológie MotionSync - jedná sa o spôsob synchronizovania údajov o polohe myši s údajmi samotného snímaču, tak aby výstup spracovaný v počítači bol čo najviac konzistentný. Opäť by sme sa tu mohli krútiť okolo diskusie, či náhodou každý jeden snímač a v akejkoľvek hernej myši necieli na úplne to isté, každopádne, kvality Pixart PAW3395 sú jasne dané a ide preto o špičku v rámci strednej triedy. S myšou som nemal žiadny problém dlhodobo koexistovať pri hernom a kancelárskom procese. Užívateľ môže voliť citlivosť v rozmedzí od 50 DPI až po 26 000 DPI s tým, že maximálna rýchlosť je na hranici 16, 51 m/s pri zrýchlení 50G a vzorkovacej frekvencii 1 000 Hz. Správa jednotlivých nastavení sa realizuje cez samostatný softvér výrobcu a za ten dlhý čas, čo som mal od jeho produktov takzvane pauzu, sa minimálne vizuálna stránka tejto aplikácie výrazne zlepšila.



Suma sumárom, od Zircon XIII som toho aj na základe nejakého historického kontextu s poľským výrobcom veľa neočakával, avšak cez to všetko sa zdá, že ich prvá plnohodnotná modulárna myš je nie len spoľahlivá a v praxi skutočne prinášajúca výhodu pri výmene jednotlivých komponentov, ale súčasne si dokáže spomínanú cenovku s prehľadom obhájiť. Zvyšok v zmysle rozhodovacieho procesu už ide vyložene na vrub vašich sympatií k neutrálnemu dizajnu a samotnej krajine pôvodu.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (GENESIS Zircon XIII - recenze)


CGwillWin