hw
recenze
Genesis Helium 312BT

Genesis Helium 312BT - recenze
Genesis Helium 312BT - recenze
13:08, 10.09.2024

Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou interaktívnej kultúry už od čias prvých pazvukov tiahnucich sa z podivne páchnucich maringotiek plných herných automatov. Časy kedy sme sa však museli uspokojiť s maximálne tak škrípavými mono efektmi prvých osem až šestnásť bitových arkád sú už definitívne preč a dnešné požiadavky konzumenta na prezentáciu zvukových efektov, od soundtracku cez dabing až po čo najrealistickejšie znejúce výstrely v akčných hrách, sú jasne dané. Vizuálnej stránke videohry sa ešte ako tak odpúšťa, ale zle podanému zvuku už v dnešnej dobe neuhne takmer nikto. Ruka v ruke s výborným audio zdrojom ide pochopiteľne aj jeho prezentácia, takzvané doručenie priamo do uší poslucháčov, či v našom prípade priamo hráčov. Dnes sa vstrebávanie tónov dá samozrejme realizovať mnohými spôsobmi - máme headsety s ANC, štuple do uší, schopné reproduktory vstavané v monitoroch alebo televízoroch, avšak rovnako často využívanou kategóriou sú soundbary. Portfólio poľskej spoločnosti Genesis obsahuje viacero modelov z tejto kategórie a mne sa nedávno na stôl dostal ten, z ich strany vôbec najkompaktnejší, prenosný reproduktor Helium 312BT.

Dizajnovo pekné a konštrukčne kvalitné

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Asi už tušíte, že model Genesis Helium 312BT, v prípade ak sa rozhodnete do neho investovať svoje krvopotne zarobené peniaze, nebude mať ambíciu vás finančne zruinovať. Predmetný USB/BT soundbar sa totižto predáva za sumu necelých štyridsať euro. V balení, okrem samotného reproduktoru s neodnímateľným káblom, nenájdete už nič viac než len stručný papierový manuál. Dizajn testovaného hardvéru na mňa spravil na prvú dobrú veľký dojem. Vizuál je silno pod taktovkou minimalizmu, kde celú prednú stranu tohto z profilu akéhosi nepravidelného trojuholníku so zaoblenými hranami, lemuje čierna kovová mriežka kryjúca reproduktor s tým, že v strede sa nachádza dobre reagujúce mechanické koliesko. Spodná predná hrana ako aj vnútorný okraj mechanického kolieska sú decentne osvetlené RGB linkou (celkovo máte na výber dvanásť efektov vrátane premeny audia na vizuálnu sínusoidu). Asi už tušíte, že toto je presne ten formát počítačového príslušenstva, ktorý sa lusknutím artritídou sužovaných kĺbov udomácni v akejkoľvek hernej jaskyni. Spodná strana soundbaru ponúka dvojicu gumových nožičiek napomáhajúcich výbornej stabilite na akomkoľvek povrchu stola a keďže rozmerovo ide o vyložene kompaktného pomocníka, viete ho jednoducho umiestniť pod monitor alebo TV bez toho, aby vám prekážal vo výhľade.

Vrchná hrana, konkrétne jej stredná časť, bola opatrená dvojicou dotykových snímačov. Jeden slúži na znižovanie basovej linky a súčasne prepínanie modusov párovania a druhý sa naopak stará o pridávanie basov a výber pre vás ideálneho RGB podsvietenia. Tak ako dobre sa koexistuje s vyššie spomínaným otočným kolieskom počas nastavovania zvuku (kladený odpor je výborný a nechýba ani uspokojivé cvaknutie počas vypnutia a zapnutia), tak rovnako výborne sa mi pracovalo s oboma dotykovými plochami. Čo už nie je úplne dokonalé, tak tým je síce dostatočne dlhý (150 cm), ale nepoddajný a tuhý USB-A kábel - žiadny preletený obal sa nekoná. Ak však dám bokom nie zrovna ideálnu kabeláž, tak zvyšok šasi soundbaru Helium 312BT na mňa spravil vyložene dojem.

Párovanie s BT je rýchle

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Naznačil som to už v úvode článku a teraz to ešte pre istotu zopakujem. Genesis Helium 312BT ponúka dvojakú cestu pripojenia a to buď formou USB káblu alebo bezdrôtovým Bluetooth (5.2) spôsobom. V oboch prípadoch je nutné mať reproduktor fyzicky pripojený na zdroj energie, keďže on sám o sebe neobsahuje žiadnu formu batérie. Skúšal som soundbar pripojiť na externú powerbanku a tento spôsob, po následnom prepojení bezdrôtovo s mobilom, bol rovnako plne funkčný - ostatne, napájanie potrebuje maximálne 5 V. Najčastejším scenárom však bude tradičné zapojenie káblom priamo do desktopu alebo laptopu s tým, že pre prípadné prehrávanie audia z mobilu/tabletu, si jednoducho spravíte tradičné párovanie. Obojaká konektivita je rýchla a bez problémová. Na prepnutie zdrojov vám stačí položiť prst na ľavé dotykové tlačidlo, o ktorom som písal v predchádzajúcom odstavci. Teraz, keď sme si jasne definovali spôsoby prepojenia, poďme sa konečne pozrieť na kvalitu audio linky, keďže tá by mala byť v procese rozhodovania tým najdôležitejším argumentom.

GENESIS Helium 312 BT je soundbar predovšetkým určený pre nadšencov do videohier. S týmto jasne definovaným profilom som do celého testu vlastne vstupoval a z neho v rámci nejakých záverov aj budem teraz vychádzať. Pod prednou kovovou mriežkou s klasickým povrchovým nástrekom sa skrývajú dva palce veľké výškové reproduktory o výkone 10 W (frekvenčný rozsah 100 – 20 000 Hz). S takouto papierovo nie zrovna oslnivou audio schémou sa celková kvalita pochopiteľne nedá označiť inak než za priemernú. V realite som však nakoniec tak sklamaný ako by sa dalo očakávať, vôbec nebol. Iste, Helium 312 BT nie je ani náhodou ideálny zdroj zvuku s akým by ste si mali užívať svoju obľúbenú muziku, či už z hier alebo mimo nich, avšak, na bežné hranie či internetovú interakciu ho dokážem označiť za dostatočný. Z testovanej vzorky liezol výhradne čistý zvuk bez šumu, ktorému však pri podrobnejšej charakteristike chýbala väčšia pestrosť a výraz v rámci hĺbok. Úroveň basovej linky je rozdelená len na štyri stupne a ani pri tom maximálnom nebudete pociťovať zásadnú zmenu. Soundbar nie je vybavený žiadnymi pripínateľnými profilmi a akokoľvek je celková hlasitosť audia uspokojivá a bez nechceného skreslenia, už spomínaná hĺbka je vo finále prosto plochá. Pri zariadení v cene štyridsať euro by však sotva niekto očakával schopnosť uspokojiť náročne zmýšľajúcich audiofilov.

Kompaktný a cenovo dostupný herný soundbar s výborným RGB podsvietením, ktorý po stránke audia uspokojí skôr nenáročného konzumenta

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

Klady
  • Dizajn
  • Kvalita konštrukcie a kompaktnosť
  • Jednoduchosť ovládania
  • USB/BT párovanie
  • Pekná RGB prezentácia
  • Cena
  • Zápory
  • Tuhý kábel
  • Priemerné audio
  • Žiadne zvukové profily

  • Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

    Klik pro zvětšení (Genesis Helium 312BT - recenze)

    
    CGwillWin