komentář
Concord končí! Prozatím?

Concord končí! Prozatím?
Concord končí! Prozatím?
07:09, 31.08.2024

Tohle si Sony za rámeček určitě nedá. Nová multiplayerovka Concord, která měla snad ambici stát se novým Overwatchem se sotva po svém symbolickém zrození nadechla a už doktoři hlásí exitus, i když ne úplně nečekaný.

Už samotné prodeje ukazovaly, že nepůjde asi o úplný hit. Zakoupeno bylo údajně pouhých 25 000 kopií z čehož bylo 15 000 kopií pro PS5 a 10 000 pro Steam. V porovnání s necelými 62 miliony prodaných PS5 to je opravdu smutné číslo a o počtu majitelů computerů ani nemluvě. Možná si i přesto tvůrci říkali, že časem si hra najde svou základnu, ale hned po spuštění museli i ti největší pesimisté uznat, že tady vidí velký špatný. I když jde o úplně jiný žánr, připomeňme si, že v podobné době vydaný Black Myth: Wukong se uhnízdil již na 10 milionech strojů.

O počtu hráčů na PlayStationu se statistiky vyhledat nedají, ale i samotná data ze Steamu ukazují, že Concord byl prostě šlápnutím vedle. Při spuštění titulu bylo v v jednu chvíli připojeno až 660 uživatelů. I kdybychom k tomu přidali teoreticky stejný počet majitelů PS5, dostaneme nelichotivé číslo oproti 458 000 bojovníků, kteří se kdysi v Helldivers 2 obětovali za sladkou svobodu. A zatímco brouky a roboty nyní prohání okolo 18 000 vojáků, tak herní novinku před napsáním tohoto článku zkoušelo pouhých 134 pařmenů (stále mluvíme pouze o PCčkářích).

Nikoho tak asi nepřekvapí, že 2 týdny po vydání hry se rozhodli její tvůrci ze společnosti Firewalk Studios vypnout servery. Ryan Ellis, herní ředitel společnosti v oficiálním vyjádření prohlásil, že tvůrci jsou si vědomi, že o multiplayerovku nebyl takový zájem a děkují komunitě, která okolo ní i tak vznikla a od které dostávali ceněnou zpětnou vazbu.

Vzhledem k celkovému nezájmu tak vesmírná loď Northstar se svou posádkou vzlétla 6. září naposledy. Poté došlo k vypnutí všech serverů a nyní se po spuštění objeví pouze oznámení o ukončení projektu a poděkování fanouškům. Dobrou zprávou pro majitele ovšem je, že budou všem vráceny peníze. Otázkou tak zůstává na jak dlouho budou servery vypnuté a proč vlastně titul vzniknul.

Klik pro zvětšení (Concord končí! Prozatím?)

Logicky se jeví varianta, že hra bude vypnuta definitivně a Sony i vývojáři se pokusí co nejrychleji zapomenout, že něco takového vůbec vzniklo a vrhnou se na něco nového. Na druhou stranu vývoj stál určitě nemalé peníze a jen tak zahodit roky práce se některým nebude muset líbit.

Mohlo by tak dojít ke stejnému oživení jako v případě MultiVersus. Ten po bídné první sezóně také vypnul servery a dnes se jakž takž drží s 2 a půl tisíci uživateli na Steamu (počet PS playerů opět nevíme). V případě rozsáhlé základny majitelů Sony konzole se také jeví jako logický krok hru revidovat a vydat ji potom buď v rámci free to play režimu nebo v rámci PS Plus katalogu. Otázkou zůstává, jestli by to někoho nalákalo zpět. .

Přeci jen se už se střílečkou potáhne pachuť problémového kusu, který napoprvé nezaujal, takže natahat komunitu zpět bude chtít více než free to play. Zvláštní na tom všem je, že vlastně nejde ani tak o špatný kus, jen je prostě jaksi zbytečný.

V úvodu jsme zmínil Overwatch, který byl ve své době velmi oblíbený a časem také ztrácel dech, ale jeho druhý díl si užívá na PC aktuálně přes 33 000 lidí. Proč tedy Sony toužilo po další nové značce, která stojí na stejných principech, která by ve výsledku možná roztříštila základnu té původní?

Z nějakého důvodu firmy stále touží po Live service titulech. Expertem na tohle je společnost Ubisoft s Assassinem nebo Skull and Bones. Nesmíme ale zapomenout ani na Diablo IV, Fornite nebo Destiny 2 či krále MMORPG World of Warcraft. Výsledkem toho je ale trh zkrátka přesycený a hráči dají zřejmě raději na jistotu a zajeté značky než na neokoukané novinky, které stejně jako Concord nemají skoro žádnou reklamu a nenabízí nic nového.

Sám jsem se při prvním spuštění nestačil divit. Kromě technických problémů, kdy jsem byl vyzván, abych nainstaloval novější verzi, která ale byla dostupná až druhý den, jsem dostal na výběr pouze z pár tréninkových módů a dvou režimů PVP. Za 30 euro vcelku bída. Na druhou stranu musím uznat, že tu zřejmě opravdu byl záměr vybudovat nějaký lore okolo postav, potažmo celý herní vesmír, čemuž nasvědčovala obří galaktická mapa, jejíž jediný účel byl servírovat různé informace z daného univerza.

Co se režimů týká tak team deatmatch a capture the flag, respektive dobývání lokací na mapě najdete v každé multiplayerovce od pradávných časů, takže tady výběr kulhá víc než Dlouhej John Silver. Navíc ani levelování jednotlivých postav a celkové úrovně nikoho nenutilo se přetrhnout. V obou případech jste jen získali buď nějaký nový skin nebo gear, který byl ale většinou jen věcí designu než vylepšení charakteru. Kdybych odehrál 100 zápasů s postavou na 1 lvl. nebo na 100 lvl. bylo by mi to asi jedno.

Asi nejoriginálnější jsou tedy postavy, které působí občas netypicky, ale co se jejich útoků nebo schopností týká, také ničím moc nepřekvapí. Já si oblíbil při testování (z logických důvodů naše recenze už nespatří světlo světa) Dutchess, která kromě krátkého samopalu dokázala stavět zdi nebo dělat nepřátele zranitelnější. Druhým oblíbencem byl 1-Off což byl obrovský robot s vakuovým vysavačem.

Klik pro zvětšení (Concord končí! Prozatím?)

I když jsem si na tyhle dva charaktery rychle zvykl a hra nevypadala po grafické a nakonec ani technické stránce špatně, tak ji sráželo i malé množství arén. Ano, časem mohli přijít další, ale ve stavu v den vydání působila dojmem, jako byste si objednali párek v rohlíku a dostali jen ten rohlík s kečupem, protože párek ještě není hotový. Hratelnost srážel i fakt, že pokud jste byli na PSku a snažili se sejmout někoho na PC, tak Vás často nemilosrdně kosili. Na některé hry se prostě myš a klávesnice hodí lépe, nedá se nic dělat. Ale to je jen o šikovnosti jednotlivců.

I tak jsem si ale těch pár matchů, na které se mi povedlo se přihlásit, užil. Jen jsem prostě měl pocit, že pokud bych se chtěl opravdu bavit, tak zapnu náhradou třeba Fortnite, kde se vyřádím o dost více a zadarmo. Ano, můžete namítat, že jde o jiný typ hry, ale ve finále také běháte ve zmenšujícím se prostoru se snahou pozabíjet vše, co se pohne. V nové sezóně navíc řádí Doktor Doom, takže sorry Concorde, ale jdu za lepším, i když možná za tenhle názor od některých z Vás schytám bídu a posměšky, že to je hlavně pro děti a chlapi paří třeba Call of Duty. Ok, může být. Nic to ovšem nemění na faktu, že Concord neměl zkrátka nikdy vzniknout, protože po takovém typu her už zkrátka kromě zajetých sérií není poptávka. I tak bych ale hodnotil 60%.

Víc asi nemá cenu cokoliv dodávat. Zdali se nová MOBA ještě někdy vrátí na naše obrazovky a monitory momentálně možná neví ani samotní tvůrci. S jistotou, ale můžeme prohlásit, že šlo o jeden z největších průšvihů za posledních několik let.



CGwillWin