hw
recenze
Glorious Model D 2 PRO

Glorious Model D 2 PRO - recenze
Glorious Model D 2 PRO - recenze
10:11, 15.09.2024

Rovnako tak ako sa vo svete módy neustále a pod náporom času striedajú rôzne trendy, čiastočne podobný vývoj je možné sledovať aj v prostredí herného hardvéru. Nie snáď, že by si konzumenti vyložene potrpeli na štýlových oblečkoch pre svoje náradie (aj keď dizajn a vizuálna stránka hrá dnes počas rozhodovania o kúpe dozaista nemalú rolu), ale skôr sami o sebe menia názory na proporčné prednosti jednotlivých kúskov. Špecifickou kategóriou sú profesionálne herné myši, ktorých ideálna váha za poslednú dekádu išla rapídne dole. Iste, stále by ste aj dnes našli nemalú časť ľudí, čo pre jednotlivé softvérové koncepty uprednostňujú skôr ťažšie myši, ale všeobecne sa eSport ako taký upol na minimálnu gramáž a vysoké DPI, respektíve dobu odozvy – takzvaný pooling rate, čiže oneskorenie medzi vašim pohybom a pohybom kurzora myši na obrazovke. Do tejto, v úvodzovkách, módne kreovanej šablóny vstupujú rôzne hardvérové spoločnosti a akokoľvek na onen povrch zákonite vyplávajú skôr notoricky známe značky ako Logitech či Razer, nemalou a často zrovnateľnou kvalitou oplývajú aj v našich končinách menej známe továrne na spoľahlivé príslušenstvo určené nie len pre profesionálov. Jednou z takýchto u nás nateraz ešte neobjavených firiem je americký Glorious, ktorého centrála sídli v štáte Texas a konkrétne v meste Dallas. V rámci môjho aktuálne prebiehajúceho seriálu, v ktorom, aj po vašom boku objavujem vody neznámych výrobcov mechanických klávesníc, sa mi dostalo možnosti otestovať prémiový model profesionálnej hernej myši D 2 PRO práve od Glorious a teraz vám o jej kvalitách čo to porozprávam.

Rekordná frekvencia 8 000 Hz

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Herná myš Glorious Model D 2 PRO sa predáva fakticky v dvoch verziách. Predovšetkým, je tu základ v prijateľnej cenovej relácii (jeden cent pod sto dolárov) operujúci s pooling rate na úrovni 1 000 Hz, a potom tu máme o štyridsať dolárov drahší model s rekordným 8 000 Hz pri káblovom zapojení a 4 000 Hz pri bezdrôtovom párovaní. Ako už asi tušíte, mne sa dostalo tej možnosti zobrať si na paškál práve drahšiu verziu a bolo pre mňa vyložene osviežujúcim momentom, skúšať testovať niečo takto technicky unikátne. Ešte než sa však dostanem práve k praktickej relevancii toho šialeného pooling rate, poďme sa povenovať obsahu balenia, dizajnu a konštrukčnej kvalite myši ako takej. Glorious Model D 2 PRO je bezdrôtová myš vytvorená s jasne rozpoznateľným citom pre ergonómiu pravej ruky. Akokoľvek sa dizajnéri nesnažili vynájsť oheň a pri kreslení elegantných línií vychádzali z rokmi overeného základu, podarilo sa im dodať takmer ideálnu výplň vhodnú pre stredne veľké až veľké dlane. Na plne plastovom šasi bez akéhokoľvek RGB podsvietenia sa nachádza pätica tradičných tlačidiel. Celková váha je 62 gramov, čo je mimochodom len o dva gramy viac ako má medzi eSport komunitou v súčasnosti populárna PRO X Superlight 2 od Logitechu. Tuhosť takto ľahkého tela ma, počas mesiac trvajúceho a neraz drsného testovania, vo finále prekvapila. Ani pri extrémnom tlačení na jednotlivé spínače, nehovoriac o zvyšku myši, nedochádzalo ku žiadnemu škrípaniu a iným nechceným prejavom slabosti. Len podotýkam, že tých 62 gramov dosiahli strojcovia modelu D 2 PRO bez jedinej diery v jej tele, čo je úctyhodný výkon a naň ešte, tak trocha v negatívnej rovine, nadviažem neskôr pri hodnotení výdrže batérie.

Perfektne kĺže

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

V balení sa okrem dizajnovo netradičného USB/ 2,4GHz/4K snímaču s pekne gravírovaným logom výrobcu nachádza aj dostatočne dlhý a čo je dôležité, priam maslovo poddajný kábel. Naozaj, a vy to dobre viete, ja osobne milujem, keď si výrobca herného hardvéru dá pri realizácii kabeláže vyložene záležať a myšiam, respektíve ich majiteľom, dopraje kábel v prevedení takzvaných šnúrok do topánok. Je totižto obrovský rozdiel v komforte, ak hráte s myšou pripnutou na tuhý a nepoddajný drôt, alebo s myšou, ktorá je síce k niečomu takpovediac priviazaná, ale váhou kabeláže vlastne nulovo limitovaná. Aby som dokončil kompletný zoznam vecí, ktoré som v balení testovacej vzorky objavil, tak vedľa papierového manuálu a peknej nálepky s už spomínaným logom, sa nachádzali aj náhradné PTFE nožičky. Ich rozmer je voči tým, ktoré sú priamo nalepené na myši, výrazne väčší a majú napomôcť skvalitneniu rýchlosti kĺzania po akýchkoľvek podložkách. Tento druh bonusu si rozhodne cením, ale musím súčasne dodať, že podľa môjho názoru sa Model D 2 PRO dokáže perfektne presúvať aj so štvoricou svojich základných nožičiek a tie náhradné respektíve prídavné sú už vyložene pre pár extrémnych povrchových anomálií. Späť ešte ku kabeláži. Poddajný USB-C/USB-A „paracord“ kábel má slúžiť nie len na priame napojenie a podporu v úvode spomínaných 8 000 Hz, ale zároveň je dôležitý aj pri procese nabíjania. Vo vnútri myši sa nachádza batéria schopná podržať myš v chode osemdesiat hodín v rámci 1 000 Hz frekvencie, akonáhle však prepnete na 4 000 Hz dostanete z nej niečo málo cez tridsať hodín. Asi je vám jasné, že pre dosiahnutie požadovanej gramáže, nemohol Glorious do tela svojej prémiovej myši vložiť nič kapacitne lepšie.

Žiadna forma Bluetooth párovania

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Skutočne intenzívne používanie hernej myši Glorious Model D 2 PRO vo mne, špecificky v rámci komfortu, zanechalo maximálne pozitívny dojem. Nech už som s myšou realizoval bežné kancelárske úkony alebo prehrával jeden online zápas za druhým v istej nemenovanej a na nervy mi idúcej multiplayer strieľačke, bolo jasne cítiť, že toto nie je polotovar odliaty na základe jednej ošúchanej čínskej šablóny. Ruka v ruke s kvalitou hardvéru ide pochopiteľne aj softvérová časť a pri nej som sa predbežne trocha bál, že to bude užívateľsky nie úplne dobrá skúsenosť – ako vidíte, strach z neznámeho funguje aj vo svete spotrebnej elektroniky. O to viac som bol vo finále prekvapený, keďže voľne dostupná aplikácia s názvom Glorious Core (určená nie len pre Windows ale aj Mac), združuje jednak kompletne všetok doteraz vydaný hardvér uvedeného výrobcu, ale čo je dôležitejšie, tak funguje doslova ako švajčiarske hodinky. Vizuálne jednoduchá a hlavne prehľadná grafika vás okamžite oboznámi so základným nastavením myši a pomocou prepínania sekcií si v nej viete zadefinovať všetko podstatné. Napríklad viete zadať trojicu samostatných profilov a nahrať ich na Cloud, stiahnuť update do myši/klávesnice, regulovať toľko proklamovaný pooling rate, nastaviť vzdialenosť snímania pri zdvihnutí senzora nad povrchom stola, špecifikovať DPI od 100 po 26 000, nastaviť makrá pre šesticu spínačov a hromadu ďalších funkcií. Nájdete tam všetko to, čo potrebuje profesionálny eSport hráč na turnaji alebo bežný amatér v prostredí svojej nevetranej hernej jaskyne. Dvojica hlavných optických spínačov pracuje výborne a zvukovo ponúka jasne identifikovateľný klik, a to aj v situáciách, keď vám okolo hlavy vybuchujú virtuálne bomby. Ide o spínače priamo od firmy Glorious s minimálnou latenciou a životnosťou na úrovni sto miliónov kliknutí. Pre postrannú dvojicu tlačidiel umiestnených na ľavej strane, čiže v oblasti palca, siahol výrobca po výrobku značky Huano – aj v tomto prípade ide o spoľahlivé a rovnako dobre reagujúce spínače.

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

Nastal čas sa pozrieť na merania presnosti hlavného snímaču. Testovaná vzorka disponuje optickým snímačom BAMF 2.0, čo je snímač kvalitatívne zrovnateľný s PixArt PAW3395. Maximálna hranica DPI (26 000) je pre profesionálne elektronické športy istým štandardom aj keď by som rád dodal, že už v tomto texte uvádzaná konkurencia ponúka o šesť tisíc DPI bodov viac. Počas softvérového merania presnosti nevykazoval modul BAMF 2.0 žiadne zásadné odchýlky a na z továrne zadefinovaných hraniciach, konkrétne 400, 800, 1 600 a 3 200 DPI, fungovalo všetko konzistentne a bez zásadných nedostatkov. Pochopiteľne, ak chcete ísť ideálnou cestou, odporúčam vám produkt využívať výhradne na kábli. A teraz tých 8 000 Hz. V zásade ide o údaj prakticky využiteľný len v situáciách, kedy hráte na monitore s vysokou obnovovacou frekvenciou – ideálne 240 Hz a vyššie. Aby ste si ten rozdiel v rámci rýchlosti prenosu dát vedeli nejako predstaviť, tak tu mám pre vás dúfam zrozumiteľné vysvetlenie a príklady. Čím vyššia je úroveň frekvencie a následne nižší interval takzvaného dopytovania, o to pravidelnejšie sa obnovuje poloha kurzora myši a súčasne akákoľvek iná interakcia – napríklad keď stlačíte jeden zo spínačov. To všetko vedie k výraznému zlepšeniu presnosti celkovej polohy, a teda aj zrazeniu latencie. Za predpokladu, že vaša herná myš pracuje pri nastavení 1 000 Hz, tak jej odozva je vždy len 1 ms. Akonáhle si prepnete na 2 000 Hz, skráti sa interval o 0,5 ms, prepnutím na 4 000 Hz dosiahnete odozvu 0,25 ms a našich proklamovaných 8 000 Hz vám dá 0,125 ms. Toto všetko je papierová teória, ktorá však v praxi nemusí byť naplnená ak na to nemáte správne vybavenie. Už som spomínal monitor, ale rovnako tak je dôležité disponovať aj výkonným procesorom, moderným USB vstupom a podobne. Priznám sa vám, že osobne rozdiel medzi 4K a 8K svojím voľným okom vypozorovať neviem a toto by skôr bola otázka priamo na reálnych eSport hráčov, každopádne, ak tam sú pre amatérov nejaké rozdiely pri dueloch myší s 4K vs 8K, tak sú vyložene zanedbateľné.

Jedna z najpôsobivejších profesionálnych herných myší, ktoré som kedy testoval

Glorious Model D 2 PRO je rýdzim herným náradím určeným do rúk profesionálov. Keďže sa však jeho cenovka nesnaží atakovať isté šialené predstavy „zelenej“ konkurencie, vo finále si daný produkt môžete dovoliť kúpiť aj v prípade, že nebeháte po turnajoch. Ide o prémiový a vo všetkých aspektoch poctivý kus maximálne spoľahlivého hardvéru. Jedinými negatívami môžu byť absencia BT párovania a rovnako tak slabšia výdrž batérie počas 4 000 Hz modusu.

Klady
  • Dizajn
  • Váha a konštrukčná pevnosť
  • Nabíjací kábel
  • Spoľahlivosť
  • Prémiový produkt
  • Softvérová podpora
  • Výkon snímaču
  • Zápory
  • Bez BT párovania
  • Slabšia batéria

  • Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Glorious

    Klik pro zvětšení (Glorious Model D 2 PRO - recenze)

    
    CGwillWin