hw
recenze
ROG Zephyrus G16 (GA605W)

ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze
ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze
14:09, 13.09.2024

S herným notebookom ROG Zephyrus G16 sa tento rok v zmysle testovania ja osobne stretávam už druhýkrát. Premiéra, ak si dobre spomínam, bola v rámci môjho hodnotenia nadpriemerne pozitívna, a to predovšetkým na základe výborne zvládnutých dizajnových zmien, ktoré išli ruka v ruke s vynoveným chladením a, samozrejme, aj dnes stále ohromujúcou OLED obrazovkou. Dnes, pol roka od momentu, čo mi kuriér vytrhol z rúk recenzentskú vzorku, sadol do hrdzavej dodávky a za brechotu psov odfrčal niekam do depa, mám Zephyrus G16 opäť v rukách a viete čo? Stále žasnem nad tým, ako dobre ASUS zvláda ten kompromis medzi kompaktným a stále odolným šasi a extrémne výkonnými črievkami.

Tenký ako laň

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Dúfam, že vás to slovíčko „kompromis“ vyložene neurazilo, ostatne dať za notebook tritisíc eur a rozprávať o kompromisoch asi nie je úplne kóšer. Každopádne, dnešné herné notebooky sú jednoducho stále buď obrovské ozruty blikajúce ako kolotoče (tie výkonné po všetkých stránkach), alebo vyložene kompaktné a tenké ako list (to sú tie, čo papierovo ponúknu dostatok výkonu, ale trpia enormným prehrievaním a celkovo zlou optimalizáciou). No a potom tu máme práve ASUS a v tomto prípade ich hernú divíziu ROG, ktorá ako jedna z mála opakovane a s úspechom zvláda servírovať to najlepšie z oboch svetov – nedovolím si tvrdiť, že ide vždy o dokonalé produkty hodné každého jedného eura, čo si odložíte do prasiatka, ale miera ich úspešnosti je voči konkurencii percentuálne výrazne vyššia. Model ROG Zephyrus G16 nám do redakcie dorazil v brutálnej konfigurácii GA605WI, s ktorou sa automaticky spája integrovanie najnovšieho procesoru (tentokrát od AMD) a rovnako tak výkonnej grafickej karty (NVIDIA GeForce RTX 4070).

Očarujúci minimalizmus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Než vám poviem o výkonnostnej stránke tohto rýdzo herného pomocníka, prejdime si stručne konštrukčné kvality, dizajn a ponuku portov. Zephyrus ostáva v zatvorenom stave tenký len 1,49 cm a stále váži len necelé dva kilogramy. Keď si uvedomíte, že sa tu rozprávame o celokovovom hliníkovom šasi, ktoré znesie aj drsnejší spôsob používania a navyše (teraz trocha predbieham) v sebe skrýva perfektne premyslený systém chladenia, tak vám onen pocit luxusu začína prerastať mysľou ešte o kus intenzívnejšie. Konštrukčná kvalita je bez akýchkoľvek nedostatkov a zariadenie vykazuje všetky znaky prémiového hardvéru. Dizajn ostáva minimalistický a všetka pozornosť sa sústredí okolo Slash Lighting pásiku s bielym podsvietením – ten je opäť plne prispôsobiteľný a stále na mňa dýcha tou správnou vizuálnou modernou aj s prímesou elegancie. Čo sa týka portov, začnime užitočnou čítačkou SD kariet, ktorá sa nachádza na pravej hrane hneď vedľa USB-A (3.2 Gen 2) vstupu a USB-C (3.2 Gen 2) portu s podporou DP. Na opačnej strane potom nájdete HDMI (2.1), druhý Thunderbolt 4 a rovnako tak sekundárny USB-A vstup. Samostatnou kapitolou je nový konektor napájania, ktorý tvarom aj funkčnosťou zľahka pripomína variáciu na USB-C. Adaptér v balení dokáže zariadenie dobíjať pri výkone 200 wattov, avšak na cestách určite oceníte práve jeden z Thunderboltov s podporou sto wattového dotankovania energie. V rámci bezdrôtovej komunikácie má nový Zephyrus podporu najnovších štandardov Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4.

Kompaktné monštrum

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Veko štandardne otvoríte aj po pernom víkende s roztraseným ukazováčikom a keďže v hornom ráme integrovaná Full HD kamera s IR modulom zvláda identifikovať aj profil tváre pôvodne zaregistrovanej s nasadenými okuliarmi, nebudete mať problém s rýchlosťou vstupu do systému. Stále platí, že aktiváciou AI funkcie ohľadom bezpečnosti sa vám Windows automaticky uzamkne zakaždým, keď sa vzdialite od kamery a zase vás prihlási, keď si pred ňu opätovne sadnete. Predchádzajúci model ROG Zephyrus G16 bol vôbec prvým herným notebookom vybaveným šestnásť palcovým OLED panelom a v tomto ohľade sa nič menení ani pri aktuálnej verzii. Obrazovka ponúka vysoké rozlíšenie 2.5K pri praktickom pomere strán 16 : 10 a disponuje obnovovacou frekvenciou 240 Hz. Asi vám nemusím zdôrazňovať a opakovane velebiť prednosti OLED displejov (čierna ako z vesmíru, vysoký kontrastný pomer a podobne), to všetko sú veci, za aké si tu radi zaplatíte. Nedotyková obrazovka zvláda naplniť očakávania aj v rámci továrenského nastavenia, ponúka svietivosť oscilujúcu tesne pod hranicou 500 nitov (pokojne sa s ňou dá prežiť aj v exteriéroch) a certifikáty predurčujúce panel aj na náročnú audiovizuálnu postprodukciu. Keď už spomínam prácu, tak s testovanou vzorkou som vďaka výborne podsvietenej klávesnici vyprodukoval hromadu textov aj v nočných podmienkach a ak vám teraz napíšem, že ASUS je jedným z najlepších výrobcov nízkoprofilových klaviatúr naprieč celým spektrom značiek, tak ma sila déjà vu ozveny definitívne zrazí na zem.

O zvuk sa stará dobre zladený systém štyroch reproduktorov

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

V tenkom šasi z bezchybne opracovaného hliníka sa nachádza batéria s kapacitou 90 Wh, ktorá podporuje rýchle dobíjanie. Na základe OLED panelu je zásadným prvkom stanovenia celkovej výdrže obsah, ktorý sa práve na predmetnom displeji znázorňuje, každopádne, ak by som to mal spriemerovať, tak pri polovičnom jase a bežných pracovných úkonoch som v tejto konkrétnej konfigurácii dosiahol necelých deväť hodín výdrže. Akonáhle si jas dáte na maximum, pôjdete razom na hranicu necelých sedem hodín. Sledovanie videa pri strednom jase vybilo batériu po jedenástich hodinách a maximálna záťaž pri hraní náročnej videohry (v mojom prípade to osud chcel tak, že som na testovanej vzorke stihol zrecenzovať unikátny Black Myth: Wukong) vyšťavila akumulátor po hodine a štvrť. Ako vidíte, ide o nadpriemerné výsledky v špecifickej kategórii, v ktorej sa herný hardvér pohybuje. Keď už som spomenul hranie, poďme sa bližšie pozrieť na výkon samotný. Už v úvode definovaná konfigurácia mi dala do rúk CPU AMD Ryzen AI 9 (neurálny procesor AMD XDNA NPU do 50TOPS) doplnený o grafickú kartu GeForce RTX 4070 (8 GB), 32 GB operačnú pamäť a 2 TB SSD úložisko. Po výkonnostnej stránke som pomocou testovanej jednotky hral tie najmodernejšie AAA diela s minimálnou dávkou – pozor, teraz opäť príde to slovíčko – kompromisov, že o nich ani nehodno hovoriť. K tomu celému logicky patrí aj výkon schopný utiahnuť strihanie videí a celkovo náročnú audiovizuálnu postprodukciu.

Žiadne grilovanie nôh

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Testovanie výkonu pomocou viacerých režimov softvéru Armoury Create sa pri náročných hrách vždy a očakávane preplo do turbo modusu – pri kancelárskom režime sa lopatky ventilátorov úplne zastavia. Tu musím upozorniť na teplotu atakujúcu v kritickom bode (bol to konkrétne stred hornej časti klávesnice a rovnako opozitný spodok) hranicu 85 stupňov Celzia, kedy sa meranie hluku ventilátora zastavilo na cca 55 decibeloch. To už je jasne badateľný hluk, na ktorý si užívateľ bude musieť zvyknúť, rovnako ako aj na vyššie teploty. Teraz sa možno chytáte za čelo a spätne sa vraciate do prvej časti textu, kde som spomínal niečo o dokonalom chladení, avšak hneď vám to vysvetlím. Pri tak náročných procesoch je nezmysel si myslieť, že vám to teplo z vnútra hliníkového tela odnesie nejaká vyššia duchovná bytosť – je jasné, že tam je a bude narastať. Je na výrobcovi aby dokázal do laptopu vložiť čo najkonzistentnejšie pojatý chladiaci aparát a efektívnou cestou dané horúčavy miernil, respektíve odvádzal cez výduchy preč. V tomto smere je nový Zephyrus G16 extrémne efektný a laptop samotný som sa preto nebál si počas hrania položiť na stehná, aj keď priznávam, že nie na holé stehná. Či už ho budete mať na stole, na kolenách alebo naň siahnete holou rukou zo spodnej časti, samotné teplo nebude pre vás a ani pre hardvér predstavovať žiadne riziko, a to je v tomto prípade to najdôležitejšie.

Elegantný, výkonný a kompaktný stroj určený nie len na hranie

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)

ROG Zephyrus G16 (GA605W) je odpoveďou na otázku; čo si mám kúpiť z pozície kreatívca súčasne milujúceho videohernú kultúru. Po dizajnovej stránke a v zmysle celkového spracovania ide o luxusný kus prémiovo pôsobiaceho laptopu, na ktorý nachytáte viac rozžiarených očí než nechcených prípadných odtlačkov prstov. Rozprávame sa tu o výkonom a súčasne spoľahlivom zariadení v kompaktnom tele, ktoré si vás svojimi prednosťami dokáže získať už počas krátkej chvíľky.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus G16 (GA605W) - recenze)


CGwillWin