hw
PlayStation 5 Pro byl oficiálně představen

PlayStation 5 Pro byl oficiálně představen
19:20, 10.09.2024

To, že přijde nová a silnější verze PlayStation 5 jsme věděli už od příchodu původní krabice. Sony tradičně vydávalo a a bude vydávat další edice svých produktů, tenčí, tlustší, výkonnější, barevnější, důvod se vždycky najde. A PlayStation 5 Pro už byl neoficiálně leaknutý tolikrát, že se jednalo o veřejné tajemství. Ale teď už to tu máme pěkně se štemplem a můžeme se mrknout na to, co tahle nová krabička přinese.

Tedy krabička, ačkoliv přesné míry nebyly zveřejněny, očekáváme takřka stejnou velikost jako u originálu a pár centimetrů navíc, tedy circa jedna a půl ytongové cihly. Šasi PROčka má navíc černé žebrování po stranách, ale z dostupných materiálů není jasné, zda jde jen o designový prvek, či jde o součást větrání. Zahřívání se byl jeden z neduhů PS5 a nezkušený pozorovatel si mohl konzoli v ráži snadno splést s přímotopem, tak časem zjistíme, jestli se na této frontě něco změnilo či si v zimě budeme moct vyhřát obývák i od televize.

Klik pro zvětšení (PlayStation 5 Pro byl oficiálně představen)

Nejdůležitější změny se ale logicky odehrály pod kapotou. PS5 Pro je vybaven je vybaven novým grafickým čipem, který slibuje o 67% výpočetních jednotek více a 28% rychlejší paměť. Celkový nárůst výkonu pak v Sony vykalkulovali na 45%, což je solidní porce. Ruku v ruce se syrovým výkonem jde pokročilý ray tracing, který má umožňovat dvoj až trojnásobný počet paprsků a odlesků a také AI upscaling. Ten pro změnu využívá umělé inteligence pro zvýšení rozlišení textur. Posledním zásadním vylepšením je nový interní SSD disk, skýtající slušné 2TB.

PS5 Pro bude zpětně kompatibilní s veškerým příslušenstvím, což není žádné překvapení a kdybyste nemohli používat svoje zajeté DualSensy, asi by vás to nepotěšilo. Překvapením není ani fakt, že na novince můžete rozjet všechny staré tituly a Sony se pochlubilo tím, že někteří vývojáři připravují updaty, abyste si mohli i letité hry užít na plné pecky a nemuseli tak vybírat mezi plynulostí a grafikou. Konečně.

Ze zveřejněných záběrů to vypadá skvěle a Hogwarts Legacy s pokročilým ray tracingem je famózní. Otázkou ale zůstává, stojí to za to? Kdybych zvažoval koupi nové konzole a neměl PS5, do PROčka bych nejspíše šel, ačkoliv je tu i pár negativ. Zaprvé, neexistuje model s integrovanou blu-ray mechanikou, tu si musíte dokoupit separé za cca 3000 Kč, stejně jako vertikální stojan za sedm kil. Druhým kamenem úrazu je bezesporu cenovka taková. Sony se toho nebálo a vypimpenou krabičku si cení na 800€, takže v ČR očekáváme nějakých 20/21 talířů. Má to však i své výhody, vzhledem k dostupnosti standardní edice se nemusíme bát, že by se do bezhlavých nákupů pustili scalpeři. Předobjednávky začínají 26. září a v prodeji se pak PS5 Pro objeví 7 listopadu.

DALŠÍ

CGwillWin