Vyšla česká videohra Velvet 89: Ukazuje sametovou revoluci očima obyčejných lidí

Vyšla česká videohra Velvet 89: Ukazuje sametovou revoluci očima obyčejných lidí
08:42, 18.10.2024

Titul na základě historického výzkumu vytvořilo studio Charles Games ve spolupráci s Příběhy bezpráví, vzdělávacím projektem společnosti Člověk v tísni. Zdarma dostupná hra vás provede pěti demonstracemi: od ekologických protestů v Teplicích, přes Národní třídu až po ostravskou generální stávku.

Velvet 89 je ode dneška dostupná na herní platformě Steam, v mobilním obchodu Apple App Store, na vzdělávacím portálu JSNS.cz a brzy na Google Play. Videohra studia patří k žánru tzv. hledacích (hidden object) her. Hráči a hráčky v ní na zaplněných náměstích hledají účastníky tehdejších demonstrací: mezi dělníky, úředníky či policisty naleznete také disidenty, studenty nebo herce.

„Naším cílem bylo nabídnout novou perspektivu na důležitou etapu našich dějin. Zdůrazňujeme roli běžných občanů, kteří se rozhodli ozvat proti nespravedlivému režimu, jejich motivace, sny a přání,” vysvětluje vývojář Ondřej Trhoň ze studia Charles Games, které už dříve vydalo úspěšné hry Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation o novodobé československé historii.

Pětice herních kapitol vychází ze skutečných svědectví a zaznamenává klíčové události sametové revoluce. Celkem budou hráči a hráčky hledat na 50 postav.

V Teplicích, Praze, Českých Budějovicích a Ostravě se dobová nálada odráží také prostřednictvím transparentů, vlajek a dalších audiovizuálních detailů. „Snažili jsme se docílit podobného efektu, jaký mají výstřižky ze starého papíru. Vycházeli jsme přitom z dobových materiálů. Ručně kreslené postavy i prostředí pak doplňují archivní videa, která videohru usazují v historické realitě,” doplňuje Ondřej Javora, který stojí za grafickým zpracováním hry.

Velvet 89 vznikla ve spolupráci s projektem Příběhy bezpráví, který spadá pod vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Součástí veřejně dostupné videohry je tak i metodika pro využití na základních a středních školách.

„V rámci Příběhů bezpráví již téměř dvacet let představujeme žákům a studentům moderní československé dějiny, a to s důrazem na období komunistické diktatury. Klíčovým prvkem našeho přístupu je využívání audiovizuálních materiálů, které jsou mladým lidem blízké a snadno srozumitelné. Vyučující mají na portálu JSNS.CZ k dispozici více než 100 lekcí vhodných přímo do výuky. Věřím, že hra Velvet 89 mladé publikum zaujme a pomůže jim lépe pochopit zásadní i některé méně známé okamžiky sametové revoluce,“ uvádí Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách a dodává: „Velmi si ceníme pokračující spolupráce se studiem Charles Games, která se opakovaně ukazuje jako inspirativní a přínosná.“
„Hráči a hráčky se ve hře doslova probírají historií, stávají se přímými účastníky revolučních událostí,” vysvětluje přínos interaktivní formy vývojářka Tereza Kotěšovcová z Charles Games. „Využili jsme populární a přístupný hidden object herní žánr, takže Velvet 89 má potenciál oslovit jak hráčskou obec, tak širokou veřejnost,” uzavírá.

Velvet 89 už teď zdarma najdete na herní platformě Steam, obchodě s aplikacemi Apple App Store, portálu Jednoho světa na školách a brzy také na Google Play.


DALŠÍ

CGwillWin