preview
Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží

Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží
Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží
00:00, 29.01.2006

Doba, kdy přišlo první rozhodování mezi výběrem zkušeností a peněz, je už dávno za námi. Přesněji v roce 1995 jste si poprvé mohli přečíst tuto otázku ve hře Heroes of Might and Magic od New World Computing (v dalších letech spolupracovali s The 3DO Company). To už je více jak deset let a za tu dobu přišla další tři pokračování, pět datadisků a také speciální Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)gold verze obsahující různé komplety. Všech dílů dohromady se prodalo několik miliónů. Teď už je New World Computing a The 3DO Company již minulostí a vzpomínku na ně nám dopřávají alespoň dobré tituly, které za sebou zanechali. Zatím poslední záplatou pro fanoušky byl datadisk Heroes of Might and Magic 4: Winds of war, který je na pultech od roku 2003. Od té doby je utrum a čeká se jen na jedno...Na jubilní páté pokračování série Heroes of might and magic 5 (pracuje na něm Ubisoft ve spolupráci s Nival Interactive), které je už na dobré cestě k nám.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_06.jpgTak kam se podívám dneska na nákupy?
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_13.jpgJe to tak podobné a přitom úplně jiné...

Griffiní impérium se připravuje na velkolepou oslavu - sňatek mladého císaře Nikolaje a jeho milé Isabely. Slavnostní obřad je však nečekaně přerušen objevením démonů! Nastává stejný okamžik, Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)jako před dvaceti lety, kdy Nikolajův otec vedl armádu do války. Isabela je vykázána čekat v bezpečí v Letním paláci.

Avšak Isabela nedokáže jen tak sedět v poklidu, když sama může být nápomocná.

Výsledek války se zdá být nepříznivý, a tak Isabela přesvědčí její společníky Godrika a Beatrice k vyhledání pomoci.

Godrik odjíždí prosit o pomoc mocného mága ze Svítícího města. Beatrice se dobrovolně přihlásila vyhledat Elfy z armády Irollanu. Isabela usedla na koňský hřbet a vydala se na venkov seskupit domobranu.

Ale i další síly jsou v pohybu - ty temnější již intrikují věky...

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)You look very pretty

To by byl v krátkosti příběh hry. Pokud máme začít trochu netradičně, začneme vzhledem hry, neboť ten je v porovnání s předešlými díly hry také jistým odskokem od klasiky. Již při pohledu na libovolný screenshot je patrné, že nový hírouz jde do úplně nových rozměrů. 3D Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)

DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_10.jpgWelcome to the City 17...ehm, to není asi ono:/
grafika už si podmanila kdejakou strategii a i takový kult, jako je série Heroes of Might and Magic, nezůstane stranou. Příšerky se budou ksichtit na kamery, dobro se bude snažit zvítězit nad zlem, hráči si budou připadat jak na bitevním poli. Se samotnou kamerou půjde pěkně zazoomovat, otáčet a už v počátku hry si budete moci vybrat z několika profilů pohledu ten, který vám bude vyhovovat. Grafika může někomu zdánlivě připomínat podobnost s Warcraftem 3 (jako např. mě:)). Pokud nebudete zrovna řešit bojovou aférku, můžete se těšit na krásné vypiplaňoučké prostředí, tak jak jsme u ságy Heroes of Might and Magic zvyklí. V lesíčku pobíhají srnky vesele, u mlýna je slyšet zblázněné sele, minotauři čuňata hlasitě funí, zombíků prdy v tichosti krajinou duní...inu, vše při starém:). Myslím, že o zvukovou část hry taktéž nemusíme mít strach, neboť pohádkové zvuky a bojovné písně se ukázali v předešlých dílech jako osvědčilé.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_07.jpgPěkné místo na pořádání mejdanu, nemyslíte?
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_05.jpgU Necropolis si oblíbili zelené neonové osvětlení

Postavit hrad, zasadit Enta, zplodit Griffina

Bez hradů by tahle hra neměla smysl. V pátém pokračování jich bude na výběr šestero, stejně jako ve čtyřce, avšak v trošku jiném pojetí a s Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)

DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_11.jpgCestou necestou, polem nepolem...
malinko přeházenými, či novými jednotkami. Dá se říct, že za dobro to budou království Academy, Sylvan a Haven a z té špatnější strany to budou Necropolis, Dungeon a Inferno. Těm bylo v pátém díle věnováno spoustu pozornosti a tak se můžeme těšit na různé fintičky, jako změnu počasí, otáčení kamery nebo podrobné prozkoumávání vašeho hradu. Hrdinové příslušného království už necválají jen na koníčkovi, ale např. Sylvan mají jednorožce, Academy slona, Dungeon přerostlého ještěra a u Inferna chodí obří hrdina. Království už nebudou jen hrad a domečky co bys do deseti napočítal, ale celá rozlehlá města, které půjdou krásně prozkoumat. Z pozice nepřítele pude mnohem zřetelněji poznat, jak je dané město rozvinuté a jaké příšery je schopno produkovat.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_01.jpgNevíte kudy vede cesta do Pekla?
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_09.jpgJen pojď hříbečku, přistřihnu ti ofinku...

Změny?!

Mnoho fanoušků jistě potěší návrat k nejúspěšnějšímu dílu, za který je považován právem Heroes 3. A že to nebude jeden návrat, to si hnedle povíme. Každá jednotka ve hře by měla jít vylepšit na silnější, např. Anděl na Archanděla, Kavalír na Paladina atp., čímž se mu nejen zlepší atributy ale případě i přibude some special vlastnost, kouzlo, útok, atd.. Hodně lidí v HOMAM 4 kritizovalo systém koupě jednotek v hradě. Daný hrad byl sice Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)

DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_02.jpgHoši, nebojte se, tohle zvládnem...
zastupován sedmi jednotkami, avšak koupit jste si jich mohli maximálně pět rekruitovacých domů na jednotky. V pátém díle by mělo jít zakoupit všech sedm jednotek. Možná si taktéž vzpomínáte na možnost zapojit hrdiny do boje a to v libovolném počtu. V určité fázi hry, kdy jste měli např. dva hrdiny na větší jak 15. úrovni a k tomu nemalou armádu, jste se stávali prakticky neporazitelnými. V Heroes 5 budou hrdinové plnit pouze funkci velitele, který napomáhá armádě svými kouzly a čáry. Další změnou je nemožnost pohybu samostatnou bojovou jednotkou bez přítomnosti hrdiny, díky tomu už nebude doplňování tak jednoduché, hold, bude se muset případně dokoupit nějaký hrdina navíc. Zajímavostí je, že budete moci z lišty na obrazovce dopředu vědět, v jakém případě budou vaše jednotky útočit, což se bude samozřejmě ještě během boje moci vyvíjet. Velkou ránou pod pás bude pro mnohé nemožnost vyčkat na nepřátelský tah, tak jak se tomu s libostí využívalo ve trojce. Nyní už nebude tak jednoduché vyváznout z boje bez šrámů.

Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_04.jpgŠmejd jeden se veze na sloním hřbetě...
Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_12.jpgTak co, už se těšíte?:)

What are you waiting for Ubi?

Co se týče hrdinů, ty budou mít na výběr až z dvou set dovedností, přičemž základní skill se bude moci vylepšit maximálně na třetí úrovně (opět jako v trojce). Jakmile váš hrdina poskočí na další level, Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)

DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_08.jpgTam za vodou v rákosí...
dostanete na výběr mezi dvěma abilitami a skilly (schopnostmi a dovednostmi), ze kterých si vyberete tu v jenž chcete dále pokračovat ve vylepšování. Každá daná schopnost má pak tři další podschopnostmi, což je něco jako v Heroes 4, s tou změnou, že pudou, jak bylo již zmíněno, vylepšit maximálně na třetí úroveň. O tom, že Heroes 5 nebude žádná malá ZOO svědčí také přítomnost více jak 170 originálních kreatur (celkem 80 by jich mělo jít zakoupit přímo ve hradech). Zatím se mi ještě nepodařilo zjistit, zda budou oplácet útok i střelecké jednotky, tak jak tomu bylo ve čtyřce. Velmi zajímavě vypadají útoky některých příšer, na které se díváte jakoby z pohledu první osoby. Pro někoho to bude možná časem zdlouhavá akce a Klik pro zvětšení (Heroes of Might and Magic 5 – Den D se blíží)
DubyDu_22-01-2006-16-29-55_screenshot_heroes_of_might_and_magic_5_14.jpgTakhle to bude vypadat na bojišti
tak nepochybuji o tom, že by to nešlo vypnout, stejně jako představování všech příšerek před bitvou. Abych nezapomněl na singlplayer hru, ta bude obsahovat 6 kampaní s více jak 30 misemi. Můžeme se těšit i na hru s kamarády, neboť Heroes 5 by měl obsahovat i vyvážený multiplayer. Mezi jednotlivými módy si budete moci zahrát např. rychlý Dual mód, kde o nic jiného nejde, než si jen vybrat armádu a změřit síly na bojišti s kamarádem, nebo třeba už trošku zdlouhavější Ghost mód. Samozřejmostí by měl být přikládaný editor map ke hře, na co už teď stejně netrpělivě jako na samotnou hru čeká tisíce hráču. Pokud se ptáte se mnou, kdy se konečně všichni příznivci této hry dočkáme, datum vydání je ohlášeno na březen tohoto roku už dlouhou dobu a nemyslím si, že by se mělo něco zásadního změnit...

Heroes of Might and Magic 5 - Homepage

Spoustu informací okolo celé série najdete na: http://www.heroes.h1.ru/

Index očekávání: 90%

CGwillWin