preview
Blur

Blur - preview
Blur - preview
10:29, 30.10.2009

Blur je jedním z překvapení na poli závodních her. Informace se o něm přiřítili z čista jasna, ale i tak vypadá více než lákavě. Pokud si už chcete odpočinout od série Need for Speed, Flatoutů či Burnoutů, zaměřte se na Blur. Připraveni? Jedem!

Zastavme ale na chvilku čas, tak to je ono a teď ho začneme pěkně převíjet zpátky. Stop! Jsme o dobrých deset let zpátky a na Playstationu se právě objevuje zábavná závodní hra s názvem Re-volt. Přináší ale naprosto famózní zážitek. Žádné obyčejné závodění či strkanice. Poměrně dost tvrdá akce, a to díky jakýmsi power-upům. Co že to je? Jsou to jakési orbity válející se po trati, některé z nich vám hodí nitro, další střelnou zbraň, elektrický výboj, který soupěře na moment ochromí atd. Zábavnost nadevše, to byl Re-volt. Vítejte zpět v roce 2009, kdy tedy očekáváme Blur, který by se měl v mnohém podobat právě dnes již historickému Re-voltu.

Klik pro zvětšení (Blur - preview)Klik pro zvětšení (Blur - preview)

Takže, jak už bylo zmíněno, power-upů se v Blur dočkáme také a právě oni budou tou největší zbraní. Díky nim budete moci vyvádět různé skopičiny a dokonce za jízdy opravovat svůj bourák. Zde je však jeden zásadní faktor. Kdy a jak využít power-up? Budete muset zapojit své zbylé mozkové buňky. Musíte s přesnou rozvahou vybrat správnou příležitost, kdy stlačit plyn až k podlaze a použít power-up. Pokud se trefíte do té správné chvilky nastane hotové ródeo. Upřímně řečeno v této hře se nedoporučuje držet se neustále na prvním místě, jelikož celá skvadra za vámi se vás pokusí zničit. Takže vydržte do posledního půl kilometru a pak tam šoupněte nitro.

Kdo má tuhle šílenost vůbec na svědomí? Bizarre Creations říká vám to něco? Pokud ano, tušíte správně. Tato značka má za sebou úspěšnou závodní sérii Project Gotham Racing. Tentokrát ale bylo načase vydat se trochu jiným směrem a tím by měl být právě Blur. Studio si totuto odbočkou slibuje, že se jim podaří vnést do závodních her nového ducha, nebo spíše „staronového“ a přijít s jakousi odreagovačkou, která hráče pobaví a nadchne. Jedeme dál!

Klik pro zvětšení (Blur - preview)Klik pro zvětšení (Blur - preview)

Celkově na nás čeká dvacet tratí, které jsou význačné tím, že je budete moci využít ve svůj prospěch. Vidité před sebou překážku? Nevadí! Nastrčte ji do cesty soupeři, ten už poté tak šťastný nebude. Ale co? Stejně si to zaslouží! Ani demolice chybět nebude. Vaše auto má možná záruku sedm let, ale zkuste ho po závodě v Blur odvézt na servis a žádat opravu. Přeci jenom dvacet závodníků na jedné trati je docela kotel. Bouračky v Blur vypadají náramně. Hovořím tak pouze díky trailerům, samozřejmě že samotnou hru jsem nehrál.

Bohužel tratě budou ohraničeny bariérou, přes kterou se nebudeme moci dostat. Pravda zlepšuje to účinnost bouraček, ale kromě pár zkratek na trati nebudeme mít bohužel o moc větší volnost. Měli bychom rozpoznat i nějaké známější lokace, což bude například Londýn, Los Angeles atd. Převážná část závodů by se měla jet v noci, díky čemuž vyniknou detaily elektrických výbojů z power-upů. Dále bychom se měli dočkat splitscreenu v němž budou moci soupeřit čtyři jezdci najednou a v běžném online režimu až dvacet závodníků na jedné trati. To bude kruťárna! Aut bude více než 70 kousků, což je v případě arkádových závodů poměrně slušné číslo. Mezi nimi budou klasická auta, která známe z ulic, ale i nabušené káry (mustangy, SUV, Fordy GT) a aby toho nebylo málo, autoři si přichystali i nějaká ta speciální autíčka. Jen doufejme že to nebudou tak bláznivé nápady jako třeba ve Flatoutu, kde jste se mohli řítit s Flatmobilem rychlostí až 400km/h.

Klik pro zvětšení (Blur - preview)Klik pro zvětšení (Blur - preview)

Objevit by se měl i jakýsi příběh, ale už dopředu tušíme, jak to dopadne. Má sice nabízet jisté zvraty, ale hlavní zápletka se bude točit kolem závodníka, který je zpočátku naprosto nemožný a díky vašim sschopnostem se dostane až na vrchol jezdecké kariéry. Příběh má být odvyprávěn díky cutscénám, které ale nemají trvat déle než 2 minuty, takže si přeberte sami, co se tam tak asi může dít. Grafická stránka hry, alespoň co se videí a screenů týče, vypadá nadmíru slušně a obvzláště efektivní by měly být závody v noci. Celkově by titul měl nabízet jakousi sociální síť, kde budou zaznamenávány všechny vaše úspěchy. Zřejmě byl autorům inspirací konkurenční NFS: World Online.

Blur se jeví více než dobře. Dokonalé bouračky, superrychlá auta a stejně tak rychlé závody, při nichž budete mít více adrenalinu v žilách než po pořádném boxérském zápase. Co právě liší Blur od předchozích titulů jsou power-upy, díky kterým bude každý závod jiný, a tak budete jezdit jednu trať i vícekrát. Hra je vyvíjena pro Playstation 3, Xbox 360 a PC. Díky posunu který nastal se hry dočkáme na začátku příštího roku, konkrétněji na konci března. Zatím si připravte káry.


CGwillWin