preview
Lara Croft and the Guardian of Light

Lara Croft and the Guardian of Light - preview
Lara Croft and the Guardian of Light - preview
12:00, 14.06.2010

Poslední herní kousek s Larou Croft v hlavní roli se na naše monitory dostal v roce 2008 s podtitulem Underworld. Nyní již víme, že se chystá další díl, v jehož názvu ovšem bude chybět typické Tomb Raider. Na výstavě E3 můžeme určitě očekávat pořádnou informační a mediální nálož, ale základní fakta si můžeme shrnout již teď.Příznivci této série nemusí vůbec zoufat. Lara se nám na harddisky dostane, a to ještě letos. Společnost Eidos totiž nenechá prsatou hrdinku nenechá jen tak vychladnout, a to je dobře.

Zkušené vývojářské studio Crystal Dynamics se pustilo do příprav titulu, který nese název Lara Croft and the Guardian of Light a v názvu schválně chybí slova Tomb Raider. Autoři tím naznačují, že se bude jednat o takovou černou ovci rodiny, myšleno v dobrém slova smyslu. Guardian of Light bude odlišný od jiných dílů série například faktem, že budeme koukat na Laru z izometrického pohledu jako u nějakého RPG. S trochou nadsázky by se dala nejnovější Lara přirovnat k DLC, neboli stažitelným přídavkům. Nepůjde totiž do obchodů v krabicových verzích, ale bude dostupná pouze pro digitální distribuci a to za cenu přibližně dvaceti dolarů, což také není měřítkem plnohodnotné hry. Autoři však mají dostatek zkušeností, aby vytvořili velice zajímavý kousek a oprášili tak toto slavné jméno a připravili hráče na nový díl série, na kterém se pracuje.

Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)

K samotnému hraní jsme si již řekli, že si budeme muset zvykat na trochu jiné postavení kamery. S tou bude možné otáčet a v určitých situacích i přibližovat nebo oddalovat. Nová Lara by měla být také mnohem akčnější než předchozí díly. Motivovat k zabíjení vás budou speciální body, které budete dostávat za nepřátele. A také speciální koule, které budou umístěny na těžko dostupných místech, kam se bude dát dostat pomocí spolupráce s parťákem Totecem.

Body budou sloužit především jako takový systém hodnocení a půjde samozřejmě o to, kdo jich získá více. Také se jimi budete vykupovat při své smrti. Ta pro vás nebude nijak zásadní, aby hra neztrácela na plynulosti. Po smrti tedy budete moci pokračovat téměř okamžitě tam, kde jste skončily, akorát přijdete o určitý počet svých vydělaných bodů.

Samotný děj vychází z příběhu o dvou znepřátelených bozích, kteří před dvěma tisíci let bojovali o artefakt, jenž nese název Mirror of Smoke. Pohádka měla šťastný konec a zlého boha Xolotla porazil hodný bůh Totec. Poté se bůh Totec uspal v zrcadle, které je umístěno v pořádně rozlehlé hrobce, která čeká jenom na vás, až ji celou projdete. Právě v této hrobce se ocitá Lara, která byla sledována skupinou žoldáků. Těm se podařilo oživit zlého boha Xolotla a Lara se dostává do pořádných potíží. Naštěstí pro ní se ve stejnou dobu probouzí také bůh Totec a ten je ochotný Laře pomoci proti Xolotlovi, kterého před lety sám porazil. Totec nad vámi nebude pouze držet ochranou ruku z nebes, ale nabere fyzickou podobu a bude procházet dobrodružství s vámi bok po boku.

Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)

Ačkoliv to zní všechno velice slibně, tenhle fakt nastane pouze v případě, že si Guardian of Light zahrajete s kamarádem v kooperativním modu. V tomto případě se jeden hráč chopí Lary a druhý Toteca. Autoři nechtějí hráče nabažit pouhým zabíjením potvor a snažili se, aby byly lidé nuceni vzájemně spolupracovat a pomáhat si při překonávání překážek. Využívat k tomu budeme Lařin hák či Totecův štít. Překážky budou spočívat například v překonávání propastí, kdy bude muset Lara nejdříve hodit hák, dostat se pomocí něj na druhou stranu a poté pomoci Totecovi. Nebo naopak Totec může vzít Laru na svůj štít a společným výskokem vymrštit Laru do výšin, kam by se sama nikdy nedostala. Zarytí fanoušci jistě vědí, že Lara disponuje velice kvalitní gymnastickou průpravou a ta se nám zde bude také hodit. Totec má schopnost zapíchnout svůj oštěp do zdi a připravit tak Laře pár hrazd aby se mohla dostat na vyvýšené místo. Tohle všechno, ale bohužel bude možné pouze v kooperativním modu.

Pokud se rozhodnete hru hrát pouze sám za sebe, tak si také budete muset sám vystačit. Nebudete doprovázen počítačem vedeným Totecem, ale hrát budete pouze se samotnou Larou. Z toho vyplývá, že překážky, které v kooperativním modu šli překonat pouze za pomoci obou hrdinů, budou pozměněny do podoby, kdy je dokáže Lara zvládnout sama. Případně bude mít k dispozici různé předměty, které nahradí boha Toteca. Autoři tvrdí, že spolupráce obou charakterů bude muset být propracovaná do takových detailů, že by jí nezvládl počítačem ovládaný hráč, a proto se přiklonili k této variantě.

Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)Klik pro zvětšení (Lara Croft and the Guardian of Light - preview)

Hádanky budou tvořit velice zábavnou část nové Lary, ale nesmíme zapomínat na tu akční. Té nám bude dopřáváno také hojně a k dispozici budeme mít jak zbraně na blízko, tak také střelné. Soupeřem pro vás budou již zmiňovaní žoldáci, různá monstra, která přežívají v hrobce a také bossové. Hra vyjde pro platformy PC/PS3/Xbox360 a světlo světa by měla spatřit nejdříve v létě tohoto roku.


CGwillWin