retro
RollerCoaster Tycoon

RollerCoaster Tycoon - retro
RollerCoaster Tycoon - retro
08:55, 21.08.2014

„Tycoonovky“ byly kdysi dávno velmi oblíbené hry, které v poslední době (bohužel) vidíme málokdy. Nasedněte s námi na horskou dráhu času, která nás vyveze na vrchol této éry a zavzpomínejte tak na krále žánru: RollerCoaster Tycooon.

Než v roce 2000 začalo celé šílenství kolem budovatelské strategie The Sims, simulátoru, díky kterému už nemusíte v reálném životě navázat ani jeden jediný vztah, a série Call of Duty ještě neměla ani z daleka nabito, byl na vzestupu jeden velmi hravý žánr her. Obchodní simulátor, stavící hráče do role velkého magnáta, vlastnícího nějakou velkou firmu, proslavil v roce 1990 Sid Meier a jeho Railroad Tycoon a na jeho úspěch navázal o čtyři roky později Chris Sawyer se svým Transport Tycoonem. Naštěstí Sawyer neusnul na vavřínech a na přelomu století vydává zjevně svůj největší hit, nekonečně zábavné RollerCoaster Tycoon.

Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon - retro)

V RCT se stáváte majitelem zábavního parku, plného barevných kolotočů, šílených horských drah a popřípadě pozvracených chodníků. Ve více než dvaceti misích kampaně dostáváte úkoly jako třeba dosáhnout určitého počtu návštěvníků nebo vydělat co nejvíce peněz do určitého data. Proto musíte stavět ty nejlepší horské dráhy, snažit se je neudělat ani moc nudné, ani příliš extrémní, aby vám na ně vybíraví návštěvníci vůbec chodili, ale taky si nesmíte chtít příliš namastit kapsu. Pokud bude vstupné do parku a na atrakce až příliš vysoké, zákazníci budou pěkně otrávení.

Když už mluvíme o mastnotě, atrakce nejsou to jediné, co pro chod vašeho parku musíte mít postavené. Nepřeberné množství stánků, kde se prodávají biče, nočníky a jiné lahůdky nesmí chybět na každém rohu, aby návštěvníci netrpěli hlady, žízní nebo nedostatkem suvenýrů. Ale i tak nemůžete očekávat, že všichni lidé ve vašem parku budou jako Neposkvrnění z armády Daenerys Targaryen. Pokud nebudete mít dennodenně hlídané cesty strážnými, brzy se za opravy laviček a lamp nedoplatíte.

Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon - retro)

Ale kromě na majitele parku vám hra dovolí hrát si také na Boha. Tedy, alespoň z části. Možnost pojmenovat si svého oblíbeného návštěvníka a pak ho sledovat po celou dobu jeho pobytu v parku mění 3D rozměr na 1984D. Zvlášť, když si tvůrci neodpustili featurku v podobě magických kleští, kterými můžete jakéhokoliv návštěvníka hodit do vody a utopit. Ale to není jediný způsob, jak (ne)účinně vylidnit celý park. Stačí postavit nějakou ne úplně bezpečnou horskou dráhu, například nízký vystřelovací výtah s velmi vysokou rychlostí, a pohroma je na světě. Moc návštěvníků na to ale nenalákáte.

A nebo místo zabíjení svých platících zákazníků můžete prostě jen koukat, jak voda u plovoucích klád hezky cáká, která barva motokáry vyhraje závod, nebo kolik návštěvníků vaší nejextrémnější horské dráhy se pozvrací a jestli na to stačí váš jediný uklízeč (všichni ostatní totiž sekají trávu, aby vypadala hezky (jen si to přiznejte, v každém parku jste měli alespoň trávníkářů)). V RCT se totiž najdou tisíce a jeden způsob, jak strávit desítky hodin v zábavním parku, aniž byste museli snášet stejný déšť, jako vaši návštěvníci. A to se vyplatí.

Klik pro zvětšení (RollerCoaster Tycoon - retro)

Jak už to ale v poslední době bývá, po celkem slušném kasovním úspěchu filmové verze závodních Need for Speed, dostává se do přípravy na plátna kin mnoho her, u kterých by normálně smýšlející člověk ani nepředpokládal zfilmování. Ano, je tomu opravdu tak, když můžou být filmoví Angry Birds, proč bychom nemohli vidět RollerCoaster Tycoon Movie? Jak bude snímek pojat a hlavně o čem vůbec bude, je (naštěstí?) zatím hudba budoucnosti.

Čekání si ale můžeme zkrátit mobilní verzí RCT 4, která nedávno vyšla na iOS a brzy se objeví i na Androidech. Pokud vás ani to nezaujme, na začátku roku 2015 vyjde přepracovaná verze pro Windowsy, která má totiž dle slov tvůrců „být úplně jiný zážitek než mobilní verze“. To by sakra měla, RCT 4 Mobile totiž dostával v průměru 3/10, což je velký pád od velmi dobrého hodnocení předchozích dílů. Zjevně je i život jedna velká horská dráha. Tak doufejme, že jízda na RCT jen tak neskončí.


CGwillWin