retro
Rise of Nations

Rise of Nations - retro
Rise of Nations - retro
16:00, 05.12.2014

Už je to jedenásť rokov. V roku 2003 na trh prišla stratégia v reálnom čase, ktorá skombinovala tie najlepšie prvky zo starších hier a podala ich bravúrne a pre masívne publikum. Majstrovské dielo z dielne Microsoftu a zároveň posledná špička potápajúceho sa RTS žánru.

Neohurovala originalitou, nesnažila sa o to. Autori vedeli, že ľudia radi hrajú Age of Empires, tak prečo im vnucovať niečo iné. To sa koniec koncov deje dnes. Hráči chcú RTS - dostanú RTS s mikropoplatkami. Takže skĺbili najlepšie prvky z Age of Empires, Empire Earth a Civilization. Presne tak, aj posledne menovaný je súčasťou.

Klik pro zvětšení (Rise of Nations - retro)

Troška chaos, poviete si. Ale väčšina z vás už vie. Pre neskôr narodených napíšem, že v tej dobe boli ešte žánre silno od seba oddelené a málokedy sa stalo, že v jednej hre bolo viac ako dva rôzne žánre. Spojiť ťahovú stratégiu s reálnou však dávalo zmysel.

Namiesto príbehovej kampane tu prítomnosť rozveselovala svetová mapa a vy ste sa mohli zhostiť v základnej hre jedného z osemnástich národov a s ním ovládnuť celý svet. Ako Nemci ste začínali v srdci európy a postupne ste napádali susedné krajiny. Svetová mapa bola 2D a hralo sa na ťahy. Jednoduchá politika bola prítomná. Figurku na mape ste presunuli na nepriateľské územie a zaútočili, alebo nie. To už bolo na vás. Stávalo sa, že ste sa museli aj brániť. Čiže na vyššej úrovni obtiažnosti to nebolo nič jednoduché. Ale o to lákavejšie a to jeden súboj vedel trvať aj viac než len polhodinu.

Klik pro zvětšení (Rise of Nations - retro)

Boje už boli klasickou RTS, ktorá však mala svoje vlastné novinky. Vaše územie bolo označené hranicami. Na vašej strane ste mali výhody, na protivníkovej naopak. Ak ste bojovali proti Rusom, tak vašim vojakom hrozilo ubývanie na životoch. Do veľkej bitky bolo dobré chodiť s početnou armádou a zásobovácim vozíkom. Všetko v tomto titule bolo zároveň pojaté tak aby sa to hralo ľahko a svižne.

Klik pro zvětšení (Rise of Nations - retro)

Oproti relatívne pomalému postupovaniu dobami v Empire Earth, tu to šlo všetko rýchlejšie. Zároveň aj grafika bola jednoduchšia a 2D. Čo bol úžasný krok, pretože aj práve kvôli tomu RoN pomalšie stárne ako bráško EE.

Milovníci stratégií na RoN možno zabudli a to neprávom, pretože podľa môjho názoru sa jedná o jednu z najlepších stratégií vôbec.

Milovníci stratégií na RoN možno zabudli a to neprávom, pretože podľa môjho názoru sa jedná o jednu z najlepších stratégií vôbec. Od staroveku tu navštívite novovek, nie však budúcnosť. Takže sci-fi sa našťastie nekoná. Môžte tu zažiť na vlastnej koži atómovú vojnu, kedy sa ohadzujete jadrovými hlavicami. Maximálny počet je 10, potom skončí hra remízou, to z dôvodu, že ste si zničili planétu.

Klik pro zvětšení (Rise of Nations - retro)

Okrem svetovej mapy je tu pochopiteľne hra pre viacerých hráčov a takisto proti umelej inteligencií. Tutorial pre začiatočníkov je tu tiež. Dlhé hodiny strávené pri hre bolo aj pre mňa kvalitne stráveným časom. Opisovať detaily by bolo možno aj zbytočné. Stále si môžete na serveroch prečítať dobové recenzie, kde sa všetko rozoberalo do podrobna.

RoN mal aj pokračovanie. Ktoré opustilo reálne dejiny a po vzore úspechu Starcraftu vsadilo na mýtično. Chyba? Pre mňa nie, aspoň sa objavila zmena. Nebolo to už ono. O tom však niekedy nabudúce.


CGwillWin