hw
Zkratkovité věci o PS4 Pro

Zkratkovité věci o PS4 Pro
08:39, 08.09.2016

Že stále rozdýcháváme ten propadák, který Sony včera předvedlo, je celkem logické. Včerejší keynote by se dala zařadit do školících materiálů každého kouče "Jak nepředstavuji nový produkt". Ale snad to bylo pouze neschopností prezentačních dovedností a Playstation 4 Pro uvnitř je zajímavou konzolí. Pojďme se podívat co se na internetu válí za různé informace.



První věcí, která byla hrozně nevýrazně zmíněná je - Co znamená vyšší výkon PS4 Pro pro hráče, kteří nemají UHD TV? Z koukání do Reddit tématu je vidět, že lidé jsou zmateni. Logicky si jde odvodit, že když je tam dvakrát vyšší grafický výkon, že po připojení na FullHD TV se nebude rýpat v nose. Sony zapomnělo zdůraznit něco o snímcích za vteřinu což je v této generaci často oblíbené téma. Naštěstí jsou na internetu šťouralové a máme tu pár náznaků.

Podle Davida Scammela z VideoGamer a jeho Tweetu na to jde Sony správným směrem. V multiplayer hrách prý PS4 Pro nebude mít více snímků za vteřinu, aby hráči na starším stroji nebyli v nevýhodě. To je moc dobrá zpráva. Na diskuzním NeoGafu a také článku od Digital Foundry se objevilo také to, že nadcházející Rise of the Tomb Raider bude mít celkem tři možné renderovací módy na PS4 Pro. 4K Mode - poběží ve zmíněném rozlišení a vývojáři určili jaké detaily budou zapnuté, aby se dosáhlo vysokého rozlišení. 1080p vysoké fps - mód, který cílí na 60fps (spíše prý >45). 1080p krásná grafika - zamknuté 30fps, ale všechny detaily a efekty na maximum. Proč tohle Sony neřeklo živě, to mi hlava nebere. Některé tituly jako Infamous First Light používali upscaling k dosažení 4K a podle Digital Foundry byl výsledek více než dobrý.

Výše vidíte specifikaci hardware konzole. Podstatné je tam pouze změna v kategorii GPU, která říká 4,2TFlops (zjednodušeně TFlops - jednotka výkonu založená na počtu operací s reálnými čísly). Což je více jak dvojnásobný nárůst oproti stávajícím 1,84TFlops. Xbox Scorpio má mít 6TFlops, ale až za rok. Ve zbylých parametrech nenajde člověk nic zajímavého a je to téměř stejné (kéž by HDD byl SATA 3 a ne šílená SATA 2). Zajímavé je také to, že Digital Foundry zjistilo, že PS4 Pro má maximální příkon zdroje 310W a silnější přívodní kabel do konzole (pro srovnání Core i7 s AMD RX 480 žere max. 270W).

Hodně zajímavá je zpráva o tom, že HDR přijde úplně do všech modelů PS4 pomocí upgrade. HDR je sice softwarová záležitost a vlastně ubere jenom z výkonu, kterého stávající PS4 má stále více než Xbox One S, který dostal výkon navíc pro HDR. Ale zajímavé je, že pro HDR je třeba HDMI 2.0a a ve stávající PS4 je pouze HDMI 1.4. Vypadá to, že ale Sony upgraduje HDMI standard na 2.0a softwarově a tím umožní i starším PS4 používat HDR. Takže majitelé 4K HDR televizí dostanou něco navíc i když si Pro nepořídí. Mimochodem nebylo zmíněno jaké HDR to bude. Existují dva největší standardy - otevřený HDR10 a uzavřený Dolby Vision. Druhý jmenovaný však má více složitějších parametrů takže sázím na HDR10 v případě PS4.

A teď jedna bizardní věc. PS4 Pro neobsahuje Blu-ray přehrávač schopný přehrát UHD Blu-ray disky. Pokud někdo najde rozumné vysvětlení sem s ním. Ale Sony je jeden z vlastníků Blu-ray standardu tak by člověk předpokládal, že dá do své nejlepší a nejsilnější konzole pořádnou mechaniku. Nestalo se tak a jediná konzole na trhu umožňující BD UHD je - Xbox One S.

A nakonec jedna perlička potvrzená serverem PlaystationNation. Když tak dumáte, která asi stávající hra by si zasloužila HDR. Tak minimálně Last of Us je skvělý kandidát, protože jeho barevná škála by z HDR mohla dostat mnohem více. A přesně to bylo potvrzeno tímto tweetem.

Všechny zmíněné informace je třeba brát s lehkou dávkou obezřetnosti a mohl se mezi to připlést nějaký fake.

DALŠÍ

CGwillWin