Frosthaven se stal králem Kickstarteru

Frosthaven se stal králem Kickstarteru
22:12, 10.05.2020

Asi jen málokdo by neslyšel o Gloomhaven, tedy o kooperativní fantasy deskové hře, se stovkou chytlavých scénářů, kde se ujmete jednoho z hrdinu mající své vlastní vybavení, dovednosti a hlavně motivaci a cíle. Sice ve hře děláte neustále to samé dokola, nicméně je hra navržena natolik chytře, že vás to baví. Bylo by hříchem nezmínit unikátní bojový systém založen na kartách, jenž ovlivňují pořadí jednotlivých hráčů a jejich akce. Nebojím se říci, že tato hra od Isaaca Childrese se stala legendou, která dokáže hráče zabavit na desítky hodin. Gloomhaven vypadá impozantně už když se vám dostane do rukou. Jestli jste již měli tu čest, tak určitě víte, že kdykoli hru vytáhnete - v rukou třímáte obři krabici (a tím fakt myslím obrovskou) nabušenou všemožnými kartami, kartonů apod.

Pro připomenutí, poprvé se Gloomhaven objevil na Kickstarteru už v roce 2015, kdy se povedlo Isaacovi připravit úspěšnou kampaň. Nicméně našlo se pouze 5 000 podporovatelů. A i tato "hrstka" však stačila na to, aby šířili věhlas po celém světě. Není divu, protože když o pár let později byla spuštěná další kampaň druhého nákladu hry, čísla vypadaly úplně jinak. Podporovatelů rázem bylo 40 000 a celková částka vybraná se pohybovala přes neskutečných 90 milionů korun. Díky Albi se hra objevila i na českém trhu a dočkala se i lokalizace. Za což jim patří určitě velké díky.

No, ale nechme legendu stranou a pojďme se podívat na aktuálně chystané nove samostatně hratelné rozšíření nesoucí podtitul – Frosthaven. Nemusíte se bát, že by za tímto dílem stál někdo jiný. Opět se jej ujal sám Isaaca Childrese, aby se pokusil připravit podobně úchvatnou záležitost. Zlý jazykové tvrdí, že půjde o přeskinovaný Gloomhaven. No a vadilo by to? Dokážu si představit, že ve hře bude přidáno několik nových mechanismů, aby hru trochu ozvláštnily, ale základní jádro hry bude nejspíše stejné.

A jak tomu bylo i v minulosti i tentokrát byla snaha o zafinancování pomocí Kickstarteru. A zájem byl enormní. Čísla mluví opět jasnou řečí – celkový počet přispěvatelů: 83 193 a 12 969 608 vybraných dolarů (v přepočtu pohádkových více jak 320 milionů korun). Klobouk dolů. Též stojí za zmínku (a to velmi podstatnou), že i v tomto případě nám Frosthaven na český trh přinese Albi lokalizovanou verzí hry. Jen si budeme muset počkat, protože předpokládané datum vydání by se mohlo pohybovat okolo léta příštího roku. Pochopitelně tento termín může být značně ovlivněn dalšími opatřeními vlivem šíření koronaviru a jinými neočekávanými událostmi. Ale představa toho se pustit do dobrodružství během některého letního večera, zatímco venku běsní bouřka zní moc fajn.

Jen, abyste si udělali obrázek, jak se pohybují vůbec nejúspěšnější tituly na Kickstarteru uvádím 10 nejpodporovanějších deskových her (z pohledu vybraných peněz). Nutno podotknout, že ne vždy se jedná o nejlepší hry, ale to už je možná subjektivní pohled:

1. Frosthaven - 12,9M USD
2. Kingdom Death: Monster 1.5 - 12,3M USD
3. Výbušná koťátka - 8,7M USD
4. The 7th Continent - 7M USD
5. Tainted Grail: Pád Avalonu - 4,9M USD
6. Dark Souls - The Board Game - 4,6M USD
7. Batman™: Gotham City Chronicles - 4,4M USD
8. Rising Sun - 4,2M USD
9. Zombicide: Black Plague - 4M USD
10. Nemesis - Board Game - 4M USD

Jsem zvědav, zda se najde nějaký titul, jenž by pokořil nově stanovenou hranici téměř 13 milionů dolarů. Zkuste nám napsat do komentáře, jaký projekt by mohl mít tak vysoké ambice dle vašeho názoru.

DALŠÍ

CGwillWin