hw
recenze
ROG Zephyrus Duo 15

ROG Zephyrus Duo 15 - recenze
ROG Zephyrus Duo 15 - recenze
11:20, 02.10.2020

Nie sú tomu ešte ani len dva mesiace, čo sme si mohli spoločne prejsť súhrn mojich dojmov z preview verzie vlajkovej lode ROG, a teda herného notebooku Zephyrus Duo 15 a už tu máme jeho finálnu podobu, avšak konečne bez akýchkoľvek inžinierskych skratiek a obmedzení. Ak vám pôvodný text unikol a nechcete žiť v jeho tieni vecí minulých, ešte než sa pustíme do komplexného hodnotenia tohto koncepčne špecifického nástroja na hranie, spravím vám jednoduchý sumár hlavných bodov. Republika pre hráčov, teda preklad už spomenutej skratky ROG, sa výrobkom Zephyrus Duo 15 definitívne oddelila od konkurencie a jej akejsi koncepčnej sterility, keďže prináša originálnu mašinku plnú zmien, ktorej výsledná cena je zrovnateľná so slušným ojazdeným vozidlom. Verím, že ak ste práve tento výrobok ešte nemali šancu v žiadnej forme zaznamenať, nasledujúce riadky doplnené o autentické fotografie priamo z testu vás dostatočne uvedú do obrazu. Apropo, obraz je v tomto prípade slovíčkom viac než len kľúčovým.

Pán doktor, myslím, že mám rozdvojenú osobnosť...

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Keby ste sa na novinku z továrne ROG pozerali v jej zatvorenom stave, sotva by vás na celom tom dva a pol kilogramovom kufríku niečo výrazne zaujalo. Áno, máme tu plne kovové šasi s minimálnou invenciou plastu, ktorého veko odklopíte bez problémov len pomocou jedného prsta. Akonáhle to však urobíte, nastane definitívne preklenutie z nezáujmu do úžasu a možno spadne aj nejaká tá brada o pár centimetrov nižšie, než by sa v slušnej spoločnosti patrilo - pozor na únik slín, to môže byť zradné. Až po otvorení Zephyrus Duo 15 pochopíte moju vyššie uvedenú narážku na obrazy, keďže v tomto dizajnérsky jedinečnom koncepte sa skrýva hneď dvojica na sebe nezávislých zobrazovacích technológií. Okrem hlavného 15,6 palcového IPS panelu s 4K rozlíšením sa v miestach, kde bežne dopadajú končeky našich prstov pri elektronickej klaviatúre zloženej z písmen "F", nachádza druhý displej. Ide o jedinečný princíp automatického náklonu dotykovej obrazovky s označením ROG ScreenPad Plus (14,1 palca a neštandardné rozlíšenie 3840 x 1100), ktorej funkcia je rôznorodého charakteru. Jednak ju môžete využívať ako sekundárneho pomocníka priamo počas hrania - nie všetky tituly to umožňujú, alebo si na nej prípadne prezerať aktuálny výkon hardvéru, zatiaľ čo zvádzate kruté online súboje v hrách formátu Call of Duty: Warzone.

Nie je dualita ako dualita

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Za predpokladu, že by som mal vymenovať všetky možnosti tohto notebooku s cenovkou 4300 Eur (ehm, každému, kto teraz spadol zo stoličky tak razantne, že mu papuče vystrelili cez zatvorené okno, pripomínam, že ide o vlajkovú loď, ba až flotilu ROG), sotva by sme ostali len u banálneho ťukania prstom do spodnej obrazovky. Vrátim sa preto o pár riadkov vyššie, kde som spomínal IPS panel s 4K rozlíšením. Výrobca na trh totižto dodáva dve verzie, čo do obrazovky ako takej, kde jedna ide striktne cestou čistokrvného gaming segmentu a práve tá ponúka Full HD pri 300Hz a s odozvou 3ms. Mnou testovaná vzorka sa tak vďaka panelu s vyšším rozlíšením dá mimo hrania využiť aj na kreatívnu prácu, a to hneď v rôznych smeroch, keďže samotný výkon tohto stroja je hodný uznanlivého prikyvovania a prezentácia obrazu je po stránke kvality jednoducho nádherná. Bolo zaujímavé brať Zephyrus Duo 15 von do spoločnosti a postupne ho prezentovať pred zrakmi nezasvätených konzumentov, ktorých, až na pár výnimiek, celá tá filozofia duality nesmierne nadchla. V kruhu priateľov a známych sme sa predháňali v tom vymyslieť, načo ideálne by sa ScreenPad Plus dal využiť a dokonca aj mňa samotného nakoniec zarazilo, koľko nápadov ostalo ležať vo vzduchu. Z tých prvoplánových; ako je už spomínané sledovanie štatistík alebo ovládanie taktických atribútov u hier, vám ešte vypichnem možnosť regulácie výkonu priamo počas hrania alebo strihanie videa, zatiaľ čo to beží v oddelenej stope na hornom displeji.

Búranie konvencií a slabá batéria

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Skutočnosť, že tam, kde sa bežne nič také ako druhá obrazovka nenachádza, je zrazu umiestnená svietiaca plocha, so sebou logicky priniesla zástup dizajnérskych kompromisov. Jedným z nich bola úloha vpratať klávesnicu do menšej polovičky inak odolného tela tohto notebooku, a to navyše aj po boku schopného touchpadu. V tomto prípade nám Zephyrus Duo 15 ponúka plne podsvietenú RGB klávesnicu s plochými spínačmi a minimálnou reakčnou vzdialenosťou. Nejaký čas mi síce trvalo, než som si vytvoril novú svalovú pamäť tak, aby som bol schopný tvoriť text bez neustáleho dodatočného opravovania preklepov, ako ale môžete vidieť práve prostredníctvom tohto článku, nakoniec sa mi to podarilo. Medzi klávesmi je tak málo priestoru, že zoznamovanie sa s ich polohou môže pre niekoho znamenať dlhší proces, ale nakoniec sa to určite podarí. Výrobca vám v balení navyše nechá pogumovanú opierku pre zápästia, ktorá celý ten proces značne zjednoduší. Krátko ešte k uvedenému touchpadu. Ten bol umiestnený do pravého dolného rohu a jeho kvalita sa dá charakterizovať ako nadpriemerná. Obsahuje dokonca duo skutočných tlačidiel ako na reálnej myši, čo môže pomôcť hlavne tým užívateľom, ktorých pri klikaní na dokonale rovnú plochu vždy prepadne pocit neistoty. A vôbec najlepšou funkciou? Integrovaný numerický blok, ktorý by sa podľa môjho názoru mal stať súčasťou každého notebooku, nech už stojí pár stoviek alebo pár tisíc eur.

Na tomto stroji spustíte všetky najmodernejšie hry bez výrazných kompromisov

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Kompromisy nemá nikto rád, zvlášť ak mu z účtu odíde suma za hranicou štyroch tisícok eur. Každopádne aj cez skutočnosť, že ROG Zephyrus Duo 15 vyzerá maximálne futuristicky a ponúka komplexný výkon (NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q, Intel Core i9 atď), treba tu počítať s pár problémami. Ak ich nazvem tradičnými, nebudem asi ďaleko od pravdy. Tou prvou prekážkou je akési potieranie filozofie prenosného herného zariadenia, keďže akumulátor vám pri plnej záťaži vydrží sotva šesť hodín a aj keď to možno v porovnaní s konkurenciou znie pozitívne, osobne to stále považujem za chabý údaj a o to viac, ak sa ROG s týmto výrobkom snaží priblížiť k akejsi pomyselnej ére Cyberpunku. Z ďalších negatív vyberám prítomnosť len jedného Thunderbolt portu, absenciu čítačky kariet, žiadnu vstavanú web kameru (tá je tu síce prítomná v externej káblovej forme a dokonca ju nájdete v balení, avšak komu sa chce ešte niečo navyše inštalovať a zapájať?) a umiestnenie napájania hlavného prívodu elektriny na ľavú stranu a nie priamo za obrazovku. Zvlášť ak na zadnej strane nájdete vstup pre ethernetový port, USB 3.2 a jedno HDMI. Toto sú však voči zbytku vyššie vymenovaných pozitív len menšie odrobinky, ktoré je možné jednoducho sfúknuť zo stola a na tohtoročné vianočné sviatky si zaželať výkonný notebook, ktorý svojím konceptom duality búra konvencie a hlavne funguje viac než len ako exotický nápad.

Výborne riešené chladenie a nad očakávania dobrý zvuk

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)

Do vôbec posledného odseku som si šetril krátky opis chladiaceho systému. ROG sa pomocou 13 stupňového sklonu sekundárnej obrazovky razom ocitlo vo vodách nových nápadov ako odvádzať neželaný horúci vzduch mimo svojho výkonného hardvéru a razom sa im tak aj pri vysokej záťaži darí eliminovať prehrievanie. Pomocou prehľadnej softvérovej podpory si jednoducho môžete regulovať intenzitu ventilátorov a na základe HUD ikoniek už vopred definovať, akú činnosť na Zephyrus Duo 15 chcete práve vykonávať. Nastal čas sa zmieriť so skutočnosťou, že ak niekto pátra po jednom z najvýkonnejších herných notebookov súčasnosti, ktorý navyše ponúka jedinečný dizajn s funkčnou dualitou v zmysle obrazoviek, ROG pre neho má jasný tip. Treba si však nachystať poriadne hrubú peňaženku, keďže táto mašinka stojí peknú kopu peňazí.



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - recenze)


CGwillWin