hw
recenze
Poco X3

Poco X3 - recenze
Poco X3 - recenze
12:00, 25.03.2021

Sledovať rastúci počet mobilných telefónov z dielne spoločnosti Xiaomi je ako sledovať akcionársku krivku poľského CD Projektu RED ešte tesne pred vypustením nie práve podareného Cyberpunku. Spomínaný čínsky gigant síce dne už sotva spadá len pod jednu sekciu spotrebnej elektroniky, ale cez to všetko sám o sebe trend prenosných telefónov zásobuje s nevídaným nadšením a často nie úplne tradičnou formou. Značka Poco totižto v zmysle vývoja dnes už nespadá priamo pod koncern Xiaomi, ale ide o nápad niekoľkých jeho skúsených členov, ktorým sa od roku 2018, kedy prišiel na scénu prvý model, podarilo vytvoriť dostatočne silnú základňu nadšených záujemcov, čím sa takmer cez noc z Pocophone stal prístroj s vlastnou identitou. Dnes sa v tejto súvislosti pozrieme na jednu z jeho najnovších evolúcií a to pod kódovým označením X3.

Podpora NFC

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)

Začnime tým najpodstatnejším, ostatne čo si tu budeme nahovárať, a to rovno cenou. Poco X3 sa mi na stôl dostalo v atraktívnom modrom prevedení a s interným úložiskom o veľkosti 128 GB (v predaji je ešte verzia s 64 GB pamäte). Za sumu niečo málo nad 250 Euro vám tak v rukách môže skončiť výkonom naplnený a cenovo dostupný mobil, ktorému výrobca nezabudol pribaliť neutrálny gumový prebal a nalepiť ochrannú fóliu už priamo v továrni. V balení navyše, okrem USB-C káblu, nájdete aj viac než cenený nabíjací adaptér s 33W, vďaka ktorému ste si schopný už v relatívne krátkej dobe doplniť šťavu na dlhé hodiny. V tejto súvislosti si neodpustím poznámku smerom k oveľa drahším zariadeniam z prémiovej kategórie, kde dnes sledujeme trend akejsi segregácie základného vybavenia, alebo prípadne predaju adaptérov so slabým výkonom. Tu by sa od značky Poco mohli nemenované spoločnosti čo to priučiť.

Zaujme

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)

Akonáhle som si predmet recenzie poriadne poťažkal v ruke, váha na hranici 215 gramov je rozhodne poznať, skĺzol mi zrak na celkový dizajn. Poco X3 so svojimi proporciami spadá skôr do kategórie objemnejších smartphone zariadení so zaoblenými hranami (165,3 mm x 76,8 mm x 9,4 mm) a ak vás prekvapila už váha, nemenej zaujatý môžete ostať aj jeho výraznou hrúbkou. V tejto súvislosti je tu však jedna zaujímavá výhoda a tá sa spája s výrazne vystúpeným fotoaparátom na zadnej strane, kde je váha prístroja prenesená na jeho vrchnú časť a tak sa pri držaní zlepšuje pocit istoty a na ňu naviazaného pohodlia. Hlavne pri uchopení do jednej ruky, zatiaľ čo váš palec behá hore dole po 6,67 palcovom panely s Full HD+ rozlíšením, som mal z telefónu príjemný pocit. Jediné fyzické tlačidlá umiestnili dizajnéri na pravú stranu a to vrátane interaktívnej čítačky odtlačku prstov. Jej zmysel pre presnosť by som vo svojej tradičnej škále zvanej pokus-omyl, zaradil hodne vysoko, aj keď ani tu sa prístroj v niekoľkých prípadoch nevyhol menšej latencii a neochote takzvane otvoriť svoju bránu.

Nový trend

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)

Vyššie som už naznačil rozlíšenie IPS displeju, ktorý tu ide na dostatočnej vlne ostrosti s možno trocha nečakanou obnovovacou frekvenciou. Mať 120 Hz v mobile za necelé tri stovky je podľa môjho názoru istý náznak blížiacich sa veľkých zmien v segmente predaju mobilných zariadení, keďže trend výrazných poklesov cien z prémiových modelov je na spadnutie. Poco vám tak pri svojej novej verzii ponúka šancu zapnúť si niečo, čo zariadenia v jeho triede len sotva kedy ponúkajú a to je dozaista jeho veľké plus. Obrazovka vám navyše dáva krásnu svietivosť na úrovni 450 nits, čo doceníte hlavne pri používaní na priamom slnku, kde sa telefónu darí bojovať proti ostrým slnečným lúčom celkovo uspokojivou prehľadnosťou. Pomer strán je v tomto prípade 20:9 a okraj rámikov sa dá definovať ako jeden z tých tenších, kde však istú symetriu trocha kazí hrubšia spodná hrana. Apropo ak už toľko opakujem prijateľnú cenovku, tak nesmiem zabudnúť ani na pevné a z časti kovové šasi, do ktorého sa podarilo vtesnať dnes už archaický 3,5 mm vstup pre slúchadlá a to dokonca s odolnosťou IP53. Komu sa teda podarí si svoj nový telefón počas Silvestra obliať lacným vínom, nemusí z tejto nehody hneď strácať hlavu.

Hybridný slot je sklamaním

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)

Nie som zástancom takzvaných hybridných slotov, kde si konzument musí sám rozhodnúť, či chce v telefóne mať dve SIM karty súčasne alebo jednu obetovať na základe vloženia pamäťovej karty. Cez to všetko že sám používam Cloudové úložiskom, si voľbu v podobe microSD karty nechcem nechať vziať. Aj preto tento druh slotov považujem v tomto prípade za menšie negatívum. V prípade Poco X3 je však tých negatív naozaj poskromne. Stačí sa len pozrieť pod kapotu kde úraduje Qualcomm Snapdragon 732G v kombinácii s grafikou Adreno 618 a dostatočnou operačnou pamäťou 6 GB. Tu jednoducho platí, že v nižšej strednej triede nepotrebujete žiadne prehnané číselné kombinácie, keďže konzument v tomto bode ide na istotu a snaží sa si zaobstarať prístroj určený na bežné využívanie s občasnou odbočkou do sveta nenáročných hier. Je zbytočné aby som vás teraz trápil stále sa opakujúcimi vecami ohľadom desiatky Androidu a jediné čo v tejto súvislosti asi stojí za zmienku je prítomnosť integrovaných programov ako rádio, záznam obrazovky alebo počasie. Inak operačný systém v spojení s vyššie definovaným výkonom funguje nadmieru uspokojivo a osobne som počas viac než mesačného intenzívneho používania nezaznamenal nič čo by v tomto smere bolo nutné podotknúť.

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)

Pomocou dnes už rovnako spomínaného a výkonného adaptéra ste schopný behom hodinky nabiť mobil až po samotný okraj. Batéria disponuje kapacitou 5 160 mAh a mne osobne to pri plnej záťaži dokázalo vydržať necelé dva dni. Je však samozrejme dôležité prihliadať na všetky spustené relácie na pozadí ako aj na vašu osobnú úroveň pozornosti akú venujete hrám. Záverom som si tentokrát odložil názor na fotoaparát, ktorý bude asi jemne konfrontačný. Toho času som po boku Poco X3 totižto testoval aj Oneplus 8T, aký je v prípade cenovky jedným násobkom sumy, čo dáte za Poco. O to viac mňa šokovalo, že výsledná kvalita snímkou a to hlavne pri horšom osvetlení, je v prípade mobilu značky Poco niekoľkonásobne lepšia. Na zadnej strane a vo výrazne vystúpenej hrane sa skrývajú štyri snímače, z čoho ten hlavný disponuje rozlíšením 64 Mpx a druhý, určený na ultraširoké zábery, má 13 Mpx. Milovníkov selfie fotiek poteší predný snímač zabudovaný priamo do obrazovky s vysokým rozlíšením 20 Mpx. Nechcem teraz tvrdiť, že Poco X3 so svojím čipom dokáže z tmy vyčarovať zázračné fotografie plné jasných detailov, ale opäť opakujem, že v danej cenovej triede bol práve tento telefón schopný jedným ladným krokom preskočiť kvalitu fotiek u raz tak drahého konkurenta a ani sa u toho nezapotil.

Poco X3 je v súčasnosti jeden z najlepších mobilov vo svojej triede

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Poco X3 - recenze)


CGwillWin