hw
recenze
Xiaomi OpenWear Stereo

Xiaomi OpenWear Stereo - recenze
Xiaomi OpenWear Stereo - recenze
04:45, 14.10.2024

Vyrobiť kvalitné bezdrôtové slúchadlá je v súčasnosti rozhodne oveľa menšia veda, než tomu bolo pred necelou dekádou. Avšak, ako to tak už s nami ľuďmi býva, s jedlom rastie chuť. Čím kvalitnejší produkt na reprodukciu zvuku v ušiach máme, o to viac ďalších nových funkcií požadujeme, a preto sa popredný výrobcovia audiotechniky opakovane snažia predbiehať v zlepšovaní jednotlivých ideí. Dnes už je aj z tohto dôvodu kedysi prémiové aktívne potláčanie hluku (ANC) akýmsi štandardom pri klasických slúchadlách, ale aj takzvaných štupľov do uší. Nie všetci však z nutnosti tlačiť si do zvukovodov cudzie predmety skáču dva metre do vzduchu a rovnako tak nie každému vyhovuje prekrývanie uší pomocou obrovských mušlí. Kvôli tomu nám na trhu začína rásť popularita otvorených konštrukcií, ktorú jednotlivé spoločnosti kreujú do vlastných a často pomerne šialených konceptov. V súčasnosti sa aj spoločnosť Xiaomi pochválila s úplne novým zariadením, a to konkrétne modelom pomerne jasne nazvaným OpenWear Stereo.

Pohodlie je základ

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Mali sme to tu síce už viackrát, každopádne, pre ilustráciu v rýchlosti zopakujem, o čom vlastne celý koncept otvorených slúchadiel v praxi je. Výrobcovia sa snažia ponúknuť slúchadlá s absolútnym komfortom pri akomkoľvek časovom rámci nosenia. Upínanie takýchto zariadení sa preto realizuje totálne mimo vonkajšej oblasti ucha. Či už si výrobca vyberie tradičnejšiu formu upevnenia o horný oblúk ušnice, alebo skúsi jeho strednú časť (to boli z nedávnej doby napríklad bizarné Huawei FreeClip), cieľ ostáva identický – komfort za každú cenu. Daňou za pohodlie sa však v takomto prípade stáva zhoršená kvalita poskytovaného zvuku a sotva relevantné ANC. Slúchadlá Xiaomi OpenWear Stereo však v rámci svojho PR promovania ubezpečujú každého potencionálneho záujemcu, že v ich podaní ide nie len o naplnenie statusu komfortu, ale súčasne zvládajú ponúknuť luxusné audio a v praxi nadpriemerné odfiltrovanie okolitých ruchov. Čo myslíte, čo všetko z toho sa mi počas mesačného testovania podarilo skutočne zadefinovať ako pravdu a čo naopak ostalo len u prázdnych vízií marketingového oddelenia čínskeho gigantu?

Prvá vec, ktorú si počas rozbaľovania nových bezdrôtových Xiaomi slúchadiel s cenovkou 120 EUR všimnete, je ich neštandardne veľké nabíjacie puzdro. Dôvodom celkových rozmerov 105,8 mm x 55,4 mm x 26,1 mm je práve systém zavesenia slúchadiel, ktoré sú ohnuté do písmena „C“, a to všetko tak, aby miniatúrny ale výkonný reproduktor bez akéhokoľvek tlaku prekrýval vstup do ucha. Jedno slúchadlo je veľké 54,24 mm x 39,3 mm x 13,79 mm a váži 9,6 g (spolu s dokovacím puzdrom je to 88 g). Konštrukčná pevnosť a aj flexibilnosť samotných slúchadiel je na vysokej úrovni (zmes titánu a niklu). Akonáhle získate potrebný grif na ich rýchle nasadenie a naopak zase zloženie z uší dole, verím, že si nájdu cestičku do vášho srdca – za predpokladu, že ste presne ten typ senzitívneho zákazníka, ktorý neznesie nič v uchu a ani na uchu. Slúchadlá majú certifikát odolnosti IP54, čo znamená, že si s nimi budete môcť vybehnúť aj do prašného, či jemne daždivého prostredia. Píšem síce vybehnúť, čo môže automaticky evokovať zameranie voči športovo založeným konzumentom, ale reálne sa s Xiaomi OpenWear Stereo slúchadlami nedá vykonávať nič také ako beh či iné pohybové činnosti plné otrasov a vibrácií.

Nekrútiť hlavou

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Nemám prečo rozporovať už vyššie spomínané dosiahnutie vysokého stupňa komfortu. Áno, s nasadenou testovanou vzorkou by som vedel vydržať pokojne dvadsaťštyri hodín v kuse a nemal by som žiadne fyziologické problémy. Avšak, akékoľvek prudšie pohyby hlavy do strán okamžite vyhadzujú „kovboja zo sedla“ a slúchadlá majú tendenciu letieť k zemi rýchlejšie, než kvapky potu či dažďa z vášho čela. Konštrukčné limity narážajú na snahu strojcov priniesť pohodlie za každú cenu. Pritom keď sa na dizajn predmetného hardvéru zadívate, tak nejako podvedome by ste si mysleli, že ide práve o nástroj ideálny pre športovcov, opak je však pravdou – nejedná sa o koncept prenášania zvuku cez kosti lebky, ako tomu je napríklad pri známych Shokz modeloch. Nemyslím si, že mnou opisovaný problém je spôsobený nejakým špecifickým tvarom mojich uší. Luxusne vyzerajúci povrch tej časti slúchadiel, ktorá je jemne pritlačená k uchu obsahuje na oboch stranách dotykové plochy určené pre zadávanie gest – pozor, treba si zvyknúť na ich výraznú citlivosť, keďže počas testovania dochádzalo často, z mojej strany, k nechcenej interakcii. Pomocou aplikácie je možné si na ľavé a pravé slúchadlo nastaviť svoje vlastné skratky, alebo prípadne akúkoľvek formu ovládania eliminovať. Xiaomi Earbuds, tak sa volá uvedený softvér, vám dáva možnosť spárovať jeden model slúchadiel s dvoma zariadeniami súčasne cez Bluetooth, hoci je trochu zvláštne, že ten istý softvér neobsahuje žiadnu formu ekvalizéra na doladenie audia.

Aby som bol fér, tak absenciu špecifického ladenia audia sa výrobca snaží vynahradiť aspoň možnosťou zvýraznenia hlasového prejavu, či výšok. Nejedná sa však o nič sofistikované. Prehľadnosť aplikácie ostáva, tak ako tomu bývalo doteraz, stále na vysokej úrovni a kto si slúchadlá spáruje s Xiaomi telefónom, dostane dokonca podporu funkcie diaľkového ovládania fotoaparátu pomocou dotykových plôch OpenWear. Poďme sa teraz, pred veľkým finále v podobe zhodnotenia kvality zvuku ako takého, pozrieť ešte v rýchlosti na výdrž batérie. Musím dozaista oceniť takmer osem hodín prevádzky slúchadiel ako takých (je teraz úplne jedno či s ANC alebo bez, čo vám vysvetlím už zakrátko), no rovnako tak aj možnosť dobitia priamo z puzdra na ďalších tridsaťosem hodín. Jedinou nevýhodou je absencia bezdrôtového nabíjania dokovacej stanice, z čoho som bol jemne rozčarovaný hneď ako som ju v aute hodil na nabíjaciu Qi plochu. A teraz sľubovaná kvalita audia. Slúchadlá ponúkajú 10mm meniče pri frekvenčnom rozsahu 20Hz-40kHz. Pripojenie sa realizuje cez Bluetooth (5.3) a v rámci kodekov je dokonca dostupný aj HiRes prostredníctvom LHDC. Problém však nastáva práve s toľkou proklamovanou otvorenou konštrukciou, ktorá výrazne degraduje zážitok z počúvania hudby alebo hovoreného slova.

ANC vôbec nefunguje

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)

Za predpokladu, že ste v tichej izolovanej miestnosti (menej rušnej kaviarni, knižnici alebo kancelárii), používanie slúchadiel s otvorenou konštrukciou môže byť prínosné, špeciálne s ohľadom na komfort – audio linka sa zdá byť síce jemne odtiahnutá od ucha, ale výstupná kvalita ostáva plus mínus zachovaná aj pri plnej hlasitosti. Akonáhle sa však okolo začne diať akýkoľvek výraznejší ruch, celá tá aura pohodlia je vlastne irelevantná pretože vnútorné audio sa mieša s tým vonkajším. Prejsť sa po rušnom meste s Xiaomi OpenWear Stereo a počúvať hudbu alebo podcast znamená, že nie je šanca na dosiahnutie identickej kvality ako pri štupľoch či celoplošných slúchadlách a neraz sa mi stalo, že som vyložene nepočul slová v skladbách. S týmto sa automaticky spája aj nedostatočné ANC, ktorého relevancia v praxi dosahuje prinajlepšom dvadsať percent, aj to ešte preháňam. Mimo ruchov z motoru áut a hluku mestských ulíc je rovnako nepríjemným faktorom fučiaci vietor. Ako vidíte, tak koncept otvorených konštrukcií bezdrôtových slúchadiel bude chcieť ešte niekoľko rokov podrobného vývoja. Hoci mňa novinka od Xiaomi neoslnila, tak si v tomto smere zaslúži obdiv minimálne za snahu to celé posunúť kvalitnejším smerom. Funkčnosť tohto konkrétneho modelu je nanešťastie stále výrazne limitovaná a pod ťarchou všeobecného spôsobu používania jednoducho slúchadlá neobstoja.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi OpenWear Stereo - recenze)


CGwillWin