hw
recenze
HyperX Solocast

HyperX Solocast - recenze
HyperX Solocast - recenze
09:20, 23.01.2021

Anglická spoločnosť HyperX, ako herná divízia Kingston Technology, sa počas minulého roku v zmysle ohlasovania a uvádzania noviniek na trh skutočne činila a špeciálne v segmente mikrofónov. Tu totižto uviedli hneď dva nové prírastky do svojho portfólia, kde na jednej strane stála evolúcia modelu QuadCast s prívlastkom S a na tej druhej trocha nečakane cenovo dostupný Solocast. Prvý menovaný nástroj na zachytávanie a prenos zvuku sme vám už dávno zhodnotili v našej recenzii a práve teraz nastal čas pozrieť sa na zúbok jeho lacnejšieho, avšak výslednou kvalitou sotva horšieho, kolegu.

Malý a praktický

Klik pro zvětšení (HyperX Solocast - recenze)

Rozdielov voči oveľa drahšej variante menom QuadCast (stojí momentálne stosedemdesiat eur) je tu samozrejme hneď niekoľko a ak dáme bokom práve cenu (SoloCast zoženiete dnes za zhruba sedemdesiat eur), prvé, čo vám udrie do očí, je celkovo decentný dizajn. Na tele tohto sotva pol kilogramu vážiaceho mikrofónu nenájdete okrem jedného LED indikátoru stavu zapnutia žiadne RGB svetlá a okázalé diskotéky, ako to ja tak rád nazývam. Nie, tento veľkostne prijateľný kus plne kovového mikrofónu dostal tvar akejsi tabletky v rýdzo čiernom prevedení, ktorú jednoducho môžete umiestniť do príslušného stojanu alebo používať priamo v dlani. Treťou možnosťou je našraubovanie tela mikrofónu na klasický štúdiový stojan, to všetko vďaka normovanému závitu v spodnej strane zariadenia. Veľkostne je SoloCast viac než o polovicu menší než jeho kolega a pomocou priloženého dva metre dlhého káblu ho prostredníctvom USB-C môžete pripojiť nielen k PC/Mac, ale dokonca aj ku konzole PlayStation 4.

Prémiový zvuk

Klik pro zvětšení (HyperX Solocast - recenze)

Je zaujímavé, že výsledná kvalita zvuku medzi o sto eur drahším kolegom a práve lacnejšou a na prenos oveľa praktickejšou verziou je tak minimálna, že netrénované ucho konzumenta sotva spozná nejaký rozdiel. Pri aktivácii kardioidného snímania (snímania z jedného smeru) si tieto dva produkty môžu, až na pár menších odchýliek, doslova podať ruku a keďže obe verzie pracujú na frekvenčnej odozve od 20 Hz do 20 000 Hz, to všetko pri 16-bitovej hĺbke, jediným rozdielom tu ostáva práve ponuka snímania. QuadCast je schopný vám poskytnúť až štvoricu snímacích režimov, avšak jeho lacnejší kamarát len jeden. Ak preto zháňate do svojho domáceho štúdia nástroj na tvorenie podcastov, kde potrebujete do stredu stola dať mikrofón a pokrývať jeho kompletné okolie, určite je pre vás ideálnejšie investovať viac a dostať adekvátnu ponuku nastavení. Kto však ide sólovou cestou a chce síce kvalitný, ale možnosťami obmedzený zberač zvukových vĺn, môže si sto eur pokojne ušetriť. Ak mu teda nebude výrazne chýbať už spomínaná RGB diskotéka.

Strohý

Klik pro zvětšení (HyperX Solocast - recenze)

Okrem na kamere inak dobre vyzerajúceho podsvietenia absentuje u SoloCast aj možnosť pripojenia slúchadiel alebo akákoľvek regulácia úrovne hlasitosti. Jediným aktívnym tlačidlom tu je dotyková plocha priamo na vrchnej strane, ktorou aktivujete alebo deaktivujete zber zvuku. Toto tlačidlo ma v niektorých prípadoch jemne sklamalo, keďže nie vždy som si bol istý, či prst našiel svoj cieľ, a tak skôr než na vrchnú časť som sa neustále pozeral do stredu, priamo na dostatočne veľkú LED ikonku. Počas streamu sa v spojitosti s týmto mikrofónom budete musieť sústrediť na príslušné aplikácie, ktorých podporu však samozrejme HyperX zastrešil (Discord, Skype, OBS, XSplit), a tak je tu zase tá obligátna otázka, či vám práve konektor na headset alebo koliesko od volume bude tak citeľne chýbať, aby ste si ho vo finále cenili na príplatok v hodnote sto eur. Potešila ma variabilita plastového stojanu, vďaka ktorej si mikrofón môžete polohovať,ako sa vám len zachce, a to všetko so dostatočnou stabilitou.

Mikrofón funguje cez aplikáciu Twitch spustenú priamo cez PS4.

Klik pro zvětšení (HyperX Solocast - recenze)

Ak to celé zoberiem s prihliadnutím na fakt, že mi rukami za tie roky prešla už hromada cenovo oveľa drahších štúdiových mikrofónov, s HyperX Solocast nemám mať prečo výraznejší problém. Je to zariadenie vhodné na cesty, ktoré jednoducho strčíte do vrecka od kabátu a vytiahnete v momente, kedy nastane ten správny čas šíriť svoj hlas naprieč touto spoločenskou planinou. Jeho devíza však nekončí len u veľkosti a použitých materiálov, keďže čo do výslednej kvality zvuku sa Solocast môže merať s oveľa prémiovejšie podanými kolegami, a to je zároveň argument, aký by vás mal viesť cestou k jeho kúpe. Zamiloval som si ho tak, ako si môže muž v strednom veku zamilovať kus elektroniky.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Solocast - recenze)


CGwillWin