hw
recenze
HyperX Quadcast 2

HyperX Quadcast 2 - recenze
HyperX Quadcast 2 - recenze
08:27, 25.10.2024

Ach, kde sú tie časy, kedy som značku HyperX mesiac čo mesiac skloňoval ako top producenta herného hardvéru, a to naprieč všetkými možnými portálmi, pre ktoré pracujem. Tá doba je už preč a dnes už uvedené X spadajúce pod konglomerát HP dávno nechrlí novinky s takou razantnou kadenciou ako keď fungoval „samostatne“. Nič sa však nedá robiť a ja som pochopiteľne nesmierne rád, že sa stále dostávam možnosť testovať ich (aj sem si hoďte tie pomyselné úvodzovky) najnovších vízií a to všetko špeciálne, ak sa rozprávame o sekcii streamovacích mikrofónov. Dobre viete, že na tento druh herného hardvéru som vyložene vysadený. Ikonický HyperX Quadcast je dnes už viac ako 5 rokov starým zariadením a preto je úplne logické, že ho uvedený anglický výrobca musel skôr či neskôr nahradiť novou generáciou. Na evolúciu prosto nazvanú HyperX Quadcast 2 som sa začal bližšie pozerať pred viac ako mesiacom a v nasledujúcich riadkoch vám poreferujem o jej kvalitách.

Žiadny povrchný upgrade

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Mikrofón prichádza na trh v dvoch verziách, a síce ako HyperX Quadcast 2 (cena cca 150 eur) a HyperX Quadcast 2S (cena cca 200 eur). Primárnym rozdielom medzi oboma zariadeniami je možnosť plného prispôsobovania RGB podsvietenia v prípade drahšieho variantu vrátane rôznych svetelných efektov. Klasický model Quadcast 2 vám cez HyperX NGENUITY neposkytne viac než len onú ikonickú červenú farbu, aj keď musím dodať, že aj tú si viete cez spomínaný softvér patrične vylepšiť pomocou zaujímavých efektov. Dobre, nechajme teraz rumunské kolotoče odpočívať a poďme sa pozrieť na hlavné prednosti mikrofónu. Nový HyperX QuadCast 2 si jednoznačne ponecháva nezabudnuteľný dizajn svojho predchodcu, aj keď tentokrát mení akési retro zaoblenie za jasne čitateľné a súčasne moderné ostré hrany. Po materiálovej stránke ide o zmes matnou vrstvou potiahnutého hliníku, z ktorého je odliata dostatočne ťažká základňa kruhového tvaru. Tá je pomocou rozumne vyriešenej spojky so závitom (3/8 a 5/8) následne prepojená s plastovým tlmičom. Telo mikrofónu je opäť usadené v nylonových špagátoch tak, aby bolo uchránené pred razantnejšími otrasmi počas búchania do stola. Uvádzaný závit umožňuje jednoduché odopnutie stredu a nainštalovanie na flexibilné rameno, čo však, samozrejme, dnes dokáže 90 % stolových mikrofónov určených na stream.

Určite stojí za zmienku, že celková váha aj s držiakom sa voči minulej generácii znížila zo 710 gramov na 626 gramov. Nový mikrofón dokonale sedí na stole a po jemnom kontakte s ním nemá tendenciu sa nijakým spôsobom kývať. Na prednej strane je umiestnené fyzické koliesko určené na reguláciu hlasitosti/citlivosti, ktoré má sekvenčný pohyb a navyše disponuje podsvietením jasne indikujúcim jeho polohu. Toto je jeden zo zásadných pokrokov voči pôvodnému HyperX QuadCast mikrofónu, ktorý mal regulátor umiestnený dosť neprakticky na spodnej hrane – hráč tak musel pri interakcii s ním neprirodzene vykrúcať ruku, aby sa k nemu vôbec dostal. Ďalšia generačná zmena sa nachádza na zadnej strane oválnej trubice, kde nájdete moderný USB-C vstup po boku fyzického audio konektoru (3,5mm) pre prípadné pripojenie slúchadiel. Na samotnom vrchu trubice nájdeme opäť dotykový spínač pre okamžitú deaktiváciu snímania zvuku s tým, že tentokrát okraj trubice lemuje signifikantná červená LED linka. K čomu je to dobré? Nový, tak ako aj ten starý model QuadCast, ponúka 4 voliteľné polárne vzory snímania hlasu (kardioidné, všesmerové, stereo a obojsmerné). Na základe jednoduchého prepínania uvedených modusov, teraz už aj s jasne rozpoznateľnou svetelnou indikáciou, ste tak schopný mikrofón využívať počas nahrávania rozhovorov v rôznych počtoch účastníkov.

Podpora pre PC, PlayStation 4/5 a dokonca aj Apple Mac

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Stolové mikrofóny s priamym pripojením cez USB konektor nateraz po technickej stránke stále nedokážu dosahovať takú úroveň kvality, aká je typická pre XLR štandard (ak chcete vedieť, aké kvalitné XLR mikrofóny vyrába napríklad práve HyperX, určite si nalistujte môj test ich minuloročného modelu signifikantne nazvaného Procast), každopádne aj u týchto lacnejších variantov možné pozorovať postupné zlepšovanie. Nebudeme si nič nahovárať, HyperX Quadcast 2 je produkt určený predovšetkým na stream, čiže pred kamery, kde vynikne jeho šik a moderný dizajn doplnený o pôsobivé RGB. Tak či onak, aj keby ste ho chceli využívať na už spomínané nahrávanie striktne len hovoreného slova pre podcasty, určite je to dobrá voľba pre začínajúcich tvorcov – všestrannosť v zmysle smerového snímania je veľkou výhodou. Mikrofón má vstavaný POP filter chrániaci vnútornú membránu, cez ktorý pôsobivo preniká RGB osvetlenie. Dokáže nahrávať pri hĺbke 24-bit, citlivosti -38 dB a vzorkovacej frekvencii 96 kHz. Práve toto je voči pôvodnej verzii (16-bit/48 kHz) rapídnym skokom hore a jasne sa to ukázalo aj počas môjho testovania. Vyššia vzorkovacia frekvencia a rovnako tak nárast bitovej hĺbky zabezpečili oveľa presnejší rám zvukovej stopy.

Za ideálnych podmienok, kedy máte doma počas nahrávania okolo seba relatívne ticho, ste schopný svojím jazykom, metaforicky povedané, dosahovať takmer štúdiovej úrovne. Najviac vás dozaista poteší celková čistota stopy bez nutnej postprodukcie, čo práve docení hlavne stream a podcast komunita. Musím povedať, že ten 5-ročný skok od jednotky ku dvojke v tomto prevedení dopadol viac ako len dobre. Často sa stáva, že výrobcovia idú primárne len po zmene dizajnu a na vnútro už takzvane hodia bobek, avšak spoločnosť HyperX, herná divízia Hewlett-Packard, tentoraz dostála svoje povesti a priniesla pádne argumenty prečo prípadne vymeniť starší model za ten aktuálny. Dajme teraz bokom modernejšie pôsobiaci dizajn a zlepšený spôsob ovládania samotného mikrofónu a ostaňme len pri násobne lepšej výstupnej kvalite zvuku. Práve jej takmer profesionálna úroveň v kombinácii s prijateľnou cenovou reláciou môžu byť tým správnym argumentom, prečo by ste si mali HyperX Quadcast 2 slávnostne položiť na svoj stôl.



Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Quadcast 2 - recenze)


CGwillWin