hw
recenze
Zephyrus G15 GA503Q

Zephyrus G15 GA503Q - recenze
Zephyrus G15 GA503Q - recenze
12:00, 23.04.2021

Je tomu len pár dní, čo sme vám priniesli krátke preview na očakávaný herný notebook radu Zephyrus a dnes už, po tejto menšej ochutnávke, môžeme definitívne pristúpiť ku komplexnému testu bez limitov, minimálne v zmysle embarga. V prvom rade však chcem pripomenúť, že v nasledujúcom texte neočakávajte žiadne hĺbkové sondy pod ikonkou "benchmark", na to si dozaista nájdete oveľa fundovanejšie weby s príslušnou konfiguráciou pre jednotlivé verzie daného zariadenia, ale skôr súhrn celkových pocitov z ďalšieho zaujímavého produktu spoločnosti ASUS, ktorej hardvér je ostatne na našom lokálnom trhu stále vyhľadávaný a rovnako nesmierne atraktívny. Poďme preto spoločne otvoriť veko od ďalšieho pätnásť palcového laptopu s nenápadným dizajnom, ale o to prekvapivejším výkonom.

Do kôry stromu som vyrezal Ryzen 9 5900HS, miluje GeForce RTX 3060

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Aj keď som vo finále nemal zďaleka najlepšie rozdané karty, ak chceme byť faktickí, tak v tomto rade je ideálna kombinácia Ryzen 9 5900HS s GeForce RTX 3080 pri 16 GB operačnej pamäti, cez to všetko som sa nemusel sťažovať na problematickú prevádzku. Zephyrus G15 GA503Q je totižto notebook určený nielen na herné zážitky, ale rovnako dobre obstojí aj v kancelárskom a ostrejšom kreatívnom prostredí. Jeho dominantou je predovšetkým, ako som spomínal vyššie, decentný dizajn v rýdzo šedej farbe, ktorý aj vďaka tradične patentovanému chladeniu s automatickým zdvihom pri otvorení vzbudzuje istý rešpekt. Ako keby nebolo možné na prvý pohľad odhadnúť, čo za stroj sa to pred vami práve prebúdza a čo konkrétne vlastne dokáže, čo mne osobne prišlo viac ako sympatické. Ďalším veľkým plusom je kvalita IPS panelu s WQHD rozlíšením (2560 x 1440 pixelov) a hlavne obnovovacou frekvenciou na hranici 165 Hz.

Okrem šedej sa na trhu nakoniec objavuje aj biele prevedenie

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Ostaňme ešte krátko u hodnotenia dizajnu, respektíve použitých materiálov. Tak, ako sme riešili v spomínanom preview, výrobca tu siahol po overenej kombinácii horčíku s hliníkom, z čoho vzišlo viac ako pevné a odolné šasi. Nechcem tu tvrdiť niečo o tom, že Zephyrus G15 môžete hádzať veselo o chodník bez toho, aby to na ňom zanechalo patričné stopy, každopádne náhodný pád na tvrdší povrch tu je vďaka konštrukcii notebooku určite zvládnuteľný. Zariadenie pritom neváži ani celé dva kilogramy, a tak ho dokážete pohodlne prenášať v ruke, zatiaľ čo si vyrazíte do vašej obľúbenej kaviarne na cukrom obohatený nápoj podľa vašej ľúbosti. Kamaráti vám určite budú závidieť a... prepáčte, nechal som sa trochu uniesť predstavou, že sa po viac než roku všetko vrátilo do normálu a ja nemusím zajtra písať SMS ministrovi zdravotníctva, aby mi láskavo dovolil zájsť si na dvor zanadávať na svet. Ako sa však vraví; všetko raz skončí a akonáhle tam spadne aj súčasná kríza, atraktivitu hernej mašinky Zephyrus G15 docení aj vaše sociálne okolie.

Čítačka kariet je forma diamantu v špine

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Kompletnú ponuku konektorov si teraz čiastočne ukradnem z predchádzajúceho článku. K dispozícii vám v tomto prípade je USB-A 3.2, rovnako ako USB-C druhej generácie nasledované stále dôležitým a využívaným HDMI 2.0. Po boku LAN portu a možnosti dobíjať baterku priamo cez USB sa ale vôbec najcennejšou výhodou javí vstup pre microSD karty. Na tento spôsob prenášania dát nedám osobne stále dopustiť a som rád, že minimálne ASUS v ňom rovnako vidí istú zásadnú dôležitosť. Aby sme ešte naplnili podstatu konektivity, určite je nutné spomenúť Wi-Fi 6 v zástupe za Bluetooth 5.1. O kvalitách klávesnice som sa osobne presvedčil počas mesačného testu, kde som v intenzívnom záprahu freneticky bubnujúcich prstov vyprodukoval stovky normostrán s rôznym obsahom a opäť raz sa tak potvrdilo, že tie najlepšie nízkoprofilové spínače bez zbytočne experimentálneho rozloženia klávesov nájdete paradoxne skôr na tele herného náradia, než toho, čo je stvorené výhradne pre kancelárie. Spínače nereagujú nejako prehnane ani oneskorene a čo do intenzity by som ich zaradil do strednej kategórie. Sklamať vás snáď môže len jednofarebné podsvietenie bez zbytočných RGB čačiek a mačiek, čo je už samozrejme otázka preferencií a nejakého zladenia s vašim herným kútikom.

Dostatočne veľký touchpad (13 x 8,5 cm) s podporou všetkých gest

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Nastal ten ideálny čas hodiť očkom po obrazovke. IPS panel s matným povrchom, kde dominuje vysoká obnovovacia frekvencia (165 Hz), je priamou linkou napojená na potreby hráčov, ale keďže disponuje 99% sRGB, pokojne na ňom môžete obslúžiť aj úpravu fotografií a video materiálu. Čo sa týka pozorovacích uhlov, tak tu už samozrejme narážame na limity IPS obrazovky, ktorá v tomto zmysle nikdy nebude excelovať a aby som bol dostatočne fér, rovnako slabší je tu kontrast a vykreslenie čiernej. Aj cez skutočnosť, že konfigurácia Zephyrus G15 bola v mojom prípade na samotnom chvoste možností, bezproblémovo som rozbehol tie najmodernejšie hry súčasnosti s nejakým tým menším kompromisom. Maximálny výkon vždy oprávnene vyťahuje otázku možného prehrievania, čo ale nie je prípad tohto hardvéru. Pri spustení náročného softvéru sa pri dlhodobej záťaži ručička teplomeru neprehupla cez šesťdesiat stupňov Celzia, a to ani v jednom bode šasi. Znova sa teraz budem opakovať a ťahať z úst niečo, čo už minimálne raz zaznelo, každopádne nový rad Zephyrus je vybavený prekvapivo dobrou sústavou reproduktorov, ktorá vám spríjemní hranie, ako aj sledovanie filmov.

Všetko ohľadom nastavení reguluje aplikácia Armory Crate

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Do posledného odstavcu som si nechal aspekt výdrže batérie. Zephyrus G15 sa pri strednom jase a bežnej kancelárskej práci dokázal udržať viac než deväť hodín pri živote, čo je určite slušný argument, prečo ho zobrať von na prechádzku a automaticky nehľadať elektrickú zásuvku. V prípade plnej záťaže, respektíve pri spustení náročnej hry, však tradične nemôžete očakávať žiadne zázraky (notebook sa mi pri hraní tretieho Wiedzmina vypol už po necelých dvoch hodinách). Pri súčte predností ďalšieho zárezu na pažbe poriadne silnej zbrane s názvom Republic of Gamers tak u Zephyrus G15 môžete rátať s pôsobivým dizajnom okoreneným vhodne zvoleným výberom materiálov. Druhým silným argumentom je nadštandardne dobre fungujúca klávesnica, ako aj veľký touchpad a do tretice nemôžem zabudnúť na v danej triede rovnako nadpriemernú výdrž batérie. Onou pomyselnou čerešničkou na torte sa potom zaleskne IPS panel s vysokou obnovovacou frekvenciou a schopnosťami uspokojiť aj kreatívnejšiu časť spotrebiteľov, avšak zamrzieť môže naopak absencia webovej kamery a možno väčšia hlučnosť pri plnej záťaži. Karty sú rozdané, rozhodnutie je vo vašich rukách.



Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)

Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - recenze)


CGwillWin