hw
recenze
ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q)

ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze
ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze
12:00, 28.02.2021

To, ako rýchlo beží svet počítačovej techniky, vám asi najlepšie dokážeme priblížiť pri aktuálnom recenzovaní vlajkovej lode "republiky pre hráčov", teda gaming laptopu ROG Zephyrus Duo 15. Tento názov vo vás právom vyvolá poriadne silné Déjà vu, keďže sú to len štyri mesiace, čo sme vám prostredníctvom našej hardvérovej sekcie servírovali test produktu práve s týmto názvom - pre lepšie nahodenie spomienkových receptorov by som rád spomenul titulnú fotografiu samotného počítača, ktorý si sedí len pár centimetrov od poriadne vysokej sady voňavých talianskych koláčov. Technologické novinky, tu by sa asi hodili úvodzovky veľké ako konské kopyto, však nepoznajú pojem stagnácie a tam, kde ROG sotva nejako výrazne mení dizajnovú stránku pravidelne vydávaných notebookov, sa naopak snaží inovovať ich výkon, a to prostredníctvom najnovších procesorov a grafických kariet. Dnes si preto spoločne poodkryjeme kapotu od poriadne výkonného stroja, ktorý v prípade popisu ROG Zephyrus Duo 15 disponuje aj konfiguráciou GX551Q.

Mení sa niečo?

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)

Už pri prvom prezretí celého šasi samotného zariadenia by ste právom mohli usúdiť, že nič zásadné v zmysel proporcií sa u danej novinky nemení. Plus mínus je to vlastne pravda. Tento prenosný počítač je, rovnako tak ako jeho predchodca, vybavený systémom duálnej zobrazovacej časti a rovnako tak disponuje zámerne zmenšenou klávesnicou hneď po boku numerickej časti kombinovanej s touch-padom. V tomto ohľade je preto pre potreby tejto recenzie úplne zbytočné opakovať znova to isté, čo sme si písali pred necelým pol rokom. To najzásadnejšie je, ako som už naznačil vyššie, postavené na výmene procesora a grafickej karty, kde v tomto prípade ASUS siahol po AMD Ryzen 5000 a Nvidia RTX 3000 (16 GB). Čo sa týka panelu, tak tu sa možno trochu nečakane netlačí do popredia len rozlíšenie 4K (novinkou je 120 Hz), do redakcie mi prišla vzorka s Full HD, avšak so zásadnou podporou 300 Hz a príjemnou odozvou 4 ms. Táto kombinácia je pochopiteľne šitá skôr pre potreby hráčov, než nejakého výrazne pracovného využitia, aj keď ani čiastočný kancelársky variant nebude pre ROG Zephyrus Duo 15 zásadným problémom. Dôvodom je už spomínaná druhá obrazovka s dotykovými funkciami, kde si môžete nechať zobrazovať dôležité atribúty z hier alebo napríklad programov na strihanie a úpravu videí. Využití je v tomto bode stále viac, než by sa nám zmestilo do tohto textu.

Jemné dizajnové korekcie si bez priameho porovnania sotva všimnete

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)

GX551Q je logicky len jednou z mnohých variant, čo do konfigurácie, a z dostupných PR materiálov preto vieme, že okrem už uvedených zmien prišiel aj zásah do kvality reproduktorov a rovnako integrácie príslušných vstupov najnovšej generácie. Ak však dávate za laptop sumu výrazne presahujúcu hranicu dvoch tisíc eur, nič iné v tomto smere asi ani neočakávate. Podstatou ostáva, že tento 15,6 palcový herný stroj je celou svojou koncepciou aj naďalej právom považovaný za určitý unikát, k čomu mu dopomáha práve ona sekundárna plne dotyková obrazovka. Osobne som práve túto prednosť využíval viac pri klasickom písaní textu, kde som si počas tvorenia obsahu mohol na spodnej strane otvoriť niekoľko zdrojových okien a zatiaľ čo sa všetko podstatné zobrazovalo na hlavnom panely, na tom druhom som bez zbytočného zdržovania stíhal vstrebávať informácie len sklopením zraku. Výhody u hier sme už mimo iného riešili v pôvodnej recenzii a tu sa preto nič výrazné nemení. Originálny ROG softvér pre kontrolu aktuálneho stavu zariadenia, rovnako tak ako aj možnosti nastavenia výkonu či RGB úpravu klávesnice, to všetko môžete regulovať len jednoduchým potiahnutím prsta. A vôbec najčastejší scenár? Na dolnej obrazovke pustený stream a na tej hornej biela plocha ako pripomienka častej prokrastinácie.

Jedinečnosť nemusí byť vždy účelová

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)

Čo mňa osobne trocha zamrzelo, keďže ide o model určený do roku 2021, je aj naďalej pretrvávajúca absencia priamo integrovanej webovej kamery. V balení síce nájdete jej externú variantu, avšak toto považujem za trochu archaické riešenie, keďže integrovaná kamera priamo do šasi prístroja by tento prenosný počítač určite pozdvihla viac než nejaké prídavné čačky a mačky s trčiacim káblom. Počas písania na inak slušnej klávesnici s minimálnym zdvihom spínačov je nesmierne dôležité, ako ďaleko máte počítač položený od svojho tela, keďže na základe minimálneho priestoru (druhá obrazovka si vyberá svoju daň) si nemáte o čo oprieť dlane. Na všetko sa dá samozrejme zvyknúť a aj mne sa na konci mesačného testu nezdalo, že by som pomocou týchto kláves nevedel aj naďalej produkovať desiatky článkov. Ostáva to preto vecou praxe a chuti prekonať pár nechcených chýb. Každopádne, čo je pri takto koncipovanom dizajne vyložene nepraktické? Malý, priam do úzadia utlačený touch-pad. Ten síce má prepínanie do numerickej časti, ako aj dvojicu fyzických tlačidiel, avšak akonáhle vám to prostredie umožní, určite ho s radosťou nahradíte myšou (o nejakom využití pri hrách logicky nemôže byť reč). Samostatnou kapitolou, aká sa viaže na sekundárny štrnásťpalcový panel, je systém chladenia, ktorý sa skryl za takzvaný ScreenPad s automatickým systémom výsuvných pántov.

Novinkou je pridaná čítačka pamäťových kariet

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)

Tam, kde sa výkonu akumulátora nedotkla žiadna výrazná zmena, si obmenou prešiel systém chladenia. Po novom tu máme upravený tvar ventilátorov a rovnako tak aj jemné zrazenie celkového hluku pri plnom vyťažení prístroja. Počas merania celkových teplôt som však nezaznamenal nejaké zásadné zrazenie teploty na najviac skúšanej spodnej strane a pri hraní Microsoft Flight Simulator 2020 nebolo možné nechať si tento notebook položený len tak na holých stehnách, inak by to malo fatálne následky (cítim pečené kurča?). Zaujímavosťou je však možnosť prepínania výkonu chladenia v závislosti na úrovni teploty procesoru a grafickej karty. Nový Zephyrus Duo 15 dostal oveľa kvalitnejšie ozvučenie, keďže sa pod zdvihnutou sekundárnou obrazovkou nachádzajú dva reproduktory určené vyložene len pre výšky a naopak ďalšie dva basové reproduktory si našli svoje miesto na spodnej strane. Notebook si tak lusknutím prsta dopomohol k výrazne kvalitnejšej zvukovej prezentácii, čo je dozaista veľkým plusom pre každého, kto počas hrania alebo sledovania filmov lomeno seriálov nepoužíva slúchadlá.



Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)

Vynovený model ROG Zephyrus Duo 15 prichádza do aktuálneho roku s pár zaujímavými vylepšeniami, kde určite poteší nielen výmena CPU a GPU, aká vám umožní spustiť tie najnovšie projekty bez výrazných kompromisov, ale rovnako tak aj s možnosťou 4K panelu pri 120 Hz. Veľký prím tu stále hrá ona druhá dotyková obrazovka, ktorá má svoje praktické opodstatnenie a rovnako tak aj správna voľba použitých materiálov. Integrácia čítačky pamäťových kariet a celkové zlepšenie audio stránky, to všetko osobne beriem ako príjemný bonus, do ktorého mohla pokojne zapadnúť aj vstavaná webová kamera (možno nabudúce). ASUS cez to všetko nespí na vavrínoch a v duchu neustálej modernizácie výpočtového hardvéru prináša časté aktualizácie, to všetko s párom praktických obmien, čoho je ostatne dôkazom aj model model ROG Zephyrus Duo 15.

Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 (GX551Q) - recenze)


CGwillWin