recenze
King's Bounty II

King's Bounty II - recenze
King's Bounty II - recenze
20:47, 14.09.2021

Vždy rád píšem o hrách, čo si za sebou tiahnu obrovský a zvráskavený dračí chvost ako ekvivalent vlastnej a poriadne bohatej histórie. V prípade značky King's Bounty je však ten chvost tak starý a zvráskavený, až mám obavy, že sa utrhne a zvyšok tela sa naň bude len smutne pozerať. Rozprávame sa tu totižto o IP stvorenej v dnes už zažltnutých kalendároch nesúcich rok 1990, u ktorej zrodu stála legendárna firma New World Computing. Pôvodný strojcovia série Might and Magic priniesli toho času zaujímavú kombináciu dvoch spriatelených konceptov RPG a TBS, na čo okamžite dokázala reflektovať aj rastúca komunita nadšených hráčov naprieč platformami ako PC, C64, Amiga či SEGA Genesis. Dnes, po neuveriteľných troch dekádach, prichádza vydanie regulárnej druhej časti série plnej už dávno zabudnutých odbočiek a ten chvost nám v tomto prípade prináša nevídanú a tak trocha aj neočakávanú kvalitu. Poďte sa po mojom boku vybrať do kráľovstva zdecimovaného korupciou a temnou mágiou, kde jedným z mála riešení ostáva veriť kultu osobnosti osamoteného hrdinu.

Osviežujúca zábava

Klik pro zvětšení (King's Bounty II - recenze)

Ujasnime si hneď v úvode pár základných faktov, ktoré by vám možno aj s priloženým vizuálnym obsahom mohli vŕtať v hlave. Áno, druhý diel King's Bounty by sa po technickej stránke mohol pokojne posadiť do čakárne na dávno zabudnuté produkcie z čias konzol Xbox One či PlayStation 3, avšak aj cez mizernú kvalitu animácií a celej tej plejády zubatých pixelov má toto dielo oveľa väčšiu charizmu než akákoľvek naleštená AAA bieda súčasnosti. Ešte než si však svoje tvrdenia obhájim rozborom toho najcennejšieho, čo testovaná softvérová vzorka od 1C Entertainment ponúka, rád by som vás pozval na koktail z dvoch žánrov. Ako spomínam v úvodnom odstavci, RPG kombinované s TBS (Turn-Based Strategy) je možno voči zbytku žánrovo podobnej produkcie istým unikátom, ale nejedná sa o nič exotické, z čoho by ste mali mať nejaké obavy. Faktom však je, že aj pre mňa osobne sa nová časť King's Bounty stala očarujúcim zjavením, na ktoré som si behom pár hodín vypestoval obrovský návyk. Túto skutočnosť pripisujem sčasti na margo pôsobivo poskladaného fantasy príbehu, kde sa nešetrí politikou, zradou, intrigami a klasickou plejádou iných ľudských "cností", avšak oveľa väčšiu dôraznosť reprezentuje sofistikovaná porcia krásne napísaných hlavných, ale aj vedľajších, misií, ktoré budete chcieť vyriešiť od prvej až po poslednú.

Česká lokalizácia formou textu je takmer bezchybná a dokonalo umocňuje atmosféru atmosféru

Klik pro zvětšení (King's Bounty II - recenze)

Akonáhle si z ponuky troch špecifických tried hrdinov (každá má z pohľadu taktiky svoje výhody a nevýhody) zvolíte práve toho vášho pána dokonalého, koncept vás vrhne do víru udalostí rozprávkového kraja zvaného Nostria. Všade naokolo, tak ako to poznáme z moderných seriálov na štýl Game of Thrones, na vás číha potenciálna zrada a aby ste sa dokázali vyhnúť falošným priateľstvám, je nutné dodržiavať istý odstup a nadhľad. Gameplay sa delí na klasickú RPG schému branú z pohľadu tretej osoby, kde vzdialenosti medzi mestami a dedinkami zdolávate buď po vlastných nohách, alebo pomocou nemotorného koňa, a na ťahové súboje v arénach. Boj nie je nikdy náhodným prvkom a takmer vždy je možné ho odmietnuť v prípade, ak si myslíte, že vami zvolené karty na výhru jednoducho nestačia. Prečo vyťahujem práve kartovú terminológiu? Ústredná postava v skutočnosti nikdy nebojuje, aj keď ju vybavíte zbraňami a brnením. Jej úloha spočíva vo vedení vopred namiešaných členov vojska, ktorí sú zastúpení ikonografiou v podobe kariet. Vojakov si kupujete, kultivujete ich, presúvate do zálohy (pokojne môžeme hovoriť o rukáve) a snažíte sa ich udržať čo najdlhšie pri živote. Čím viac bojov zvládnu, o to vyšší level dosiahnu. Ak vám však v boji padnú, sú už nenávratne preč. V tomto ohľade je preto dôležité si taktiku okolo namiešania príslušných kariet dobre naplánovať.

Členitá mapa plná výziev

Klik pro zvětšení (King's Bounty II - recenze)

Zbieranie menších a väčších questov by sa dalo prirovnať k efektu valiacej sa snehovej gule. Na začiatku, kedy sa len pozvoľna zoznamujete s inak vôbec nie náročnými postupmi v hre samotnej, máte pocit nedostatku úloh, avšak čím hlbšie prenikáte do útrob terénom pestrej mapy Nostrie, o to viac možností sa vám začne otvárať a po čase príde onen dobre známy a hráčmi milovaný chaos. Ako spomínam vyššie, drvivá väčšina misií ponúka vtipne napísaný scenár plný odkazov na historické fakty, ako aj fantasy literatúru, čo bol rovnako argument, ktorý moje finálne hodnotenie pozdvihol ako kvalitná podprsenka ženské vnady. Atmosféra v obývaných častiach mapy je aj cez limity technickej stránky výborná a každá jedna NPC postava si so sebou nesie ruksak plný emocionálnej záťaže, ktorý môžete skúmať podrobnejšie alebo ho kompletne odignorovať. Páčila sa mi tá pestrosť charakterov, čo je vlastne zrkadlom pestrosti v súbojoch. Do boja odohrávajúceho sa na vopred definovanej šachovnici si môžete zobrať rôzne sorty bojovníkov a okrem klasických rytierov je vám k ruke armáda trpaslíkov, mutantov, živých mŕtvych či dokonca mechanických golemov. Ak vám niekto z nich zomrie, nie je nutné automaticky trúchliť, keďže za príslušnú sumu peňazí si môžete u vybraných obchodníkov nakúpiť nových bojovníkov a namiešať si tak ďalší balíček plný prekvapení. Ona kartová terminológia vám začne dávať zmysel až v momente, kedy sa vám do cesty postaví skutočne silný súper.

Perfektná hudba

Klik pro zvětšení (King's Bounty II - recenze)

Vrátim sa teraz ešte späť k opisu možností čo do interakcie pri rozhovoroch. Ústredný hrdina/hrdinka môže pomocou vašich volieb určovať svoj morálny status. Kto sa chce zachovať ako nemilosrdný hajzel alebo ostať v rovine samaritána, obe varianty sú mu k dispozícii. Tento aspekt potom otvára nové vetvy RPG stromu, kde sa vám postupne zjavujú ďalšie možnosti na investovanie skúsenostných bodov. Je zaujímavé, že aj keď si nezvolíte povolanie čarodeja/čarodejky, môžete počas súbojov siahnuť po mágii a to vďaka špeciálnym zvitkom s magickými formulami - tie aktivujete z pozície generál stojaceho za svojou armádou. Ich účinnosť síce nie je tak vysoká, ako keby s nimi manipuloval nadaný mág, avšak cez to všetko vám pri taktických postupoch môže aj tento prvok priniesť isté výhody. King's Bounty II vám dokáže reálne zabrať pokojne aj štyridsať hodín čistého času, zvlášť ak sa zamilujete aj do tých najmenších úloh, čo bolo aj dôvodom, prečo naša recenzia prichádza s istým odstupom od prvého dátumu vydania. Každopádne, ak by ste sa chceli sústrediť striktne na hlavnú dejovú linku, uberte z toho zhruba desať hodín. 1C Entertainment prináša s týmto dielom úžasný hybrid RPG s TBS, ktorý disponuje vysoko kvalitnou výpravou a návykovou hrateľnosťou. Treba mu však odpustiť zastaranú grafickú stránku a archaické animácie - veľkým pozitívom je však minimum bugov.



Ak milujete vyššie uvedené duo konceptov a ste ochotní sa zabávať aj cez spomínané negatíva, nový King's Bounty vám môžem s radosťou len a len odporúčať. Reálne hodnotenie by podľa správnosti malo byť o desať percent nižšie, avšak práve ona dozaista symbolická desiatka v tomto prípade reprezentuje ten nepopierateľný stupeň očarenia, ktorý mňa pri recenzovaní trafil rovno do čela.

Veľké odporúčania

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (King's Bounty II - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SUPER
90%
CZECHGAMER
Návyková a takticky prepracovaná RPG s krásne dávkovanou TBS vložkou

CGwillWin