hw
recenze
ASUS Zenbook Fold 17 OLED

ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze
ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze
08:00, 03.10.2022

Prvým moderným elektronickým lomeno digitálnym počítačom bol stroj známy pod skratkou ABC a zostrojený dvoma mužmi. Profesorom fyziky menom John Vincent Atanasoff a jeho absolventom Cliffordom Berrym. Písal sa rok 1942 a na univerzite v štáte Iowa tlačil do tamojšej drevenej podlahy viac ako 700 kilogramov vážiaci kolos plný vákuových elektrónok, rotujúcich bubnov s kondenzátormi a až neznesiteľne iritujúcich zvukov cvakania. ABC, alebo presnejšie Atanasoff–Berry computer, bol navrhnutý na riešenie problémov s takmer tridsiatkou rôznych premenných. To, čo by sme dnes realizovali pomaly už aj pomocou varnej kanvice, zaberalo v tom čase jednu obrovskú miestnosť a akákoľvek predstava o tom, že si raz nejakú obdobu ABC niekto strčí do vrecka a vybehne na ulicu, bola tak maximálne v hlave slávneho sci-fi autora Star Treku. Dnes, osemdesiatdva rokov od revolučného spustenia ABC, sedím vo svojej kancelárii a v rukách mám to, o čom Atanasoff a jeho študent nikdy ani len nesnívali. Výkonný prenosný počítač s takmer nulovými fyzickými prvkami čo do ovládania a jednotným displejom, ktorý dokážete zatvoriť ako knihu a vyraziť na cesty. To, či je koncept vízie ASUSu v podaní ich Zenbooku Fold 17 OLED ďalším medzníkom zrovnateľným s ABC a čo všetko vlastne tento unikátny formát laptopu ponúka, tak o tom si povieme viac v nasledujúcom texte.

Gene Roddenberry by bol hrdý

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Skladacie mobilné telefóny s celistvým panelom sa nám už niekoľko rokov snažia dokázať svoju zmysluplnosť a akúkoľvek skepsu vo vás tento koncept môže vyvolávať, isté prednosti im uprieť nedokážete. Spraviť jedným ťahom z relatívne malého telefónu práceschopný tablet a naopak, bez toho aby bol jeho používateľ nejako razantne obmedzovaný výkonom, to je asi najzásadnejším pilierom podopierajúcim vysokú cenu za produkt ako taký. Cestou skladania počítačov s celistvým displejom, ak to tak môžem povedať, sa už pred časom vybralo niekoľko väčších výrobcov a aktuálne medzi nich pribudol aj ASUS a na trh nám prináša svoj Zenbook Fold 17 OLED so 17,3-palcovým panelom schopným sa prelomiť do seba. Na rozdiel od konkurencie je však veľkosť obrazovky u predmetného Zenbooku oveľa väčšia, čím automaticky umožňuje oveľa širšie využitie (napríklad rozdelenie panelu na dve separátne časti). Pristúpme však k hodnoteniu pekne metodisticky. Fold je suverénne prvým skladacím OLED notebookom na svete a s týmto statusom nutne prichádza aj očakávaná cenovka, po ktorej vám môže zaskočiť nielen ranná káva, ale aj obed s večerou dohromady. Rozprávame sa tu o sume cca 3 600 Eur, za ktorú dostanete kompaktný skladací tablet s výkonom presahujúcim hranicu pracovného laptopu. Produkt prichádza v jednej jedinej konfigurácii, kde prím hrá procesor Intel Core i7-1250U 1,1 GHz (12M medzipamäť, až 4,7 GHz, 2P+8E jadrá) po boku grafickej karty Intel Iris Xe. Za vyššie uvedenú cenu, porovnateľnú s nákupom ojazdeného automobilu, si okrem predmetnej "knihy" vážiacej 1,5 kg s veľkosťou 37,85 x 28,76 x 0,87 ~ 1,29 cm kupujete aj praktickú prenosnú tašku a tenkú fyzickú BT klávesnicu. Klávesnicu je možné vďaka magnetom usadiť priamo na polovičku OLED panelu a spraviť si tak takzvanú klasiku, alebo ju nechať mimo plne rozloženej obrazovky, čo považujem v rámci používania za oveľa praktickejší doplnok.

Pohodlné prenášanie

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Ďalšou výhodou oproti bežnej konštrukcii notebooku je práve praktické prenášanie Foldu v teréne. Aj keď si k vyššie uvedenej váhe a rozmerom pridáme spomínané puzdro a nezabudneme k tomu prirátať aj klávesnicu, všetko toto je stále proporčne oveľa skromnejšie než u všetkých ostatných sedemnásťpalcových laptopov. Prístroj tak jednoducho zoberiete do rúk a vybehnete na kávu za potenciálnym investorom, kde ho počas svojej prezentácie dokážete ohúriť pokrokovou technológiou a súčasne svojím talentom (za predpokladu, že nejaký máte, samozrejme). Dizajn ASUS Zenbook Fold 17 OLED, či už si pri jeho zatvorení necháte fyzickú klávesnicu vo vnútri alebo nie, vyzerá ohromujúco, začo môže aj kovové šasi vyrobené z horčíkovej zliatiny (plastové lemovanie po krajoch si človek fakticky nevšimne až do momentu, než k nemu priloží peru). Telo v rukách pôsobí luxusne, celistvo a odolne voči drsnejšiemu spôsobu manipulácie. Tak, ako má bežná kniha svoju väzbu, aj Fold má svoj kožený obal, pokrývajúci slabú polovicu jeho šasi. Jedna časť tohto krytu sa dokáže vyklopiť von a tým vytvoriť potrebný stojan v režime plnej obrazovky.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Predmetnú vzorku som počas testovania zapojil do môjho pracovného procesu ako sekundárny displej pripojený k notebooku, a to prostredníctvom jedného z troch fyzických portov na tele - ide o USB-C Thunderbolt 4. Týmto spôsobom som mohol počas prípravy článkov dosiahnuť oveľa širšiu paletu v rámci interakcie, aj keď uznávam, že primárne je Zenbook Fold samozrejme určený na samostatné využívanie. Po jeho roztvorení na vás vyskočí nádherný OLED panel s rozlíšením 2,5K, čo je 2 560 × 1 920 pxl, a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Pomer strán je 4:3 a obrazovka ponúka aj 100 % sRGB s DCI-P3. Rozprávať sa o prednostiach OLED technológie je už podľa mňa úplne zbytočné, každopádne aj tento panel má schopnosť prezentovať pôsobivo ostré detaily so živou paletou farieb, kde vyniká špeciálne prezentácia tej čiernej. Už menej nadšenia som objavil v súvislosti so špeciálnym lesklým povrchom obrazovky, ktorý až prehnane rád zbiera odtlačky prstov a sám o sebe nepodporuje dotykové pero. Prečo? Výrobca sa obával poškodenia obrazovky pri takejto forme interakcie, čo sa však v budúcich verziách môže pochopiteľne zase zmeniť.

30 000 otvorení / zatvorení

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

V strede šasi je ukrytý sofistikovaný systém pántov, vďaka ktorým sa panel počas otvárania a zatvárania ohýba rovnomerne až do 180-stupňového uhla. Cez to všetko si pri bližšom pohľade na špeciálnu povrchovú fóliu obrazovky môžete v záhybe všimnúť menších nedokonalostí, čo však v bežnom procese používania nebudete samozrejme registrovať. Výrobca garantuje životnosť na úrovni tridsaťtisíc ohnutí, čo je podľa môjho odhadu dostatočný počet v rámci tradičnej prevádzky, akú realizujeme u iných štandardných laptopov. Skladací koncept predmetného notebooku pochopiteľne ponúka rôzne prevádzkové režimy. Okrem plného vyklopenia so stojanom a pripojením klávesnice a myši máte možnosť Zenbook 17 Fold transformovať do dvoch separátnych obrazoviek, alebo do jednej s už uvádzaným položením klávesnice priamo na jednu stranu "knihy" - pri takomto moduse ste schopní si Fold pokojne položiť aj na kolená a písať bez toho, aby to pre vás mohlo byť nejako zásadne obmedzujúce. Aplikácia fyzickej klávesnice nám tu však tak trocha narúša onen Star Trek efekt, kde celková hrúbka hardvéru razom narastá a ona budúcnosť si objednáva zase spiatočnú letenku do minulosti. Preto som sa snažil daný hardvér testovať primárne pomocou dotykovej klávesnice a v ohnutom stave. Výsledok? Bolo nutné si ju trocha proporčne nastaviť tak, aby vyhovovala dosahu mojich prstov a aj keď to zo začiatku pri tvorbe článkov trocha drhlo, po nejakom čase som sa oťukal a chyboval čoraz menej. Iste, fyzická odozva spínačov nebude bežnou digitálnou interakciou nikdy nahradená, avšak súčasné technológie nám už naznačujú v tomto smere istý blížiaci sa posun a v momente, kedy obrazovky budú schopné okrem svietenia súčasne zvládať aj haptickú odozvu, razom sa nám otvorí úplne nová kapitola interakcie a som presvedčený o tom, že práve v tomto momente začne plnohodnotná evolúcia.

Chce to ešte čas

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

ASUS Zenbook Fold 17 OLED sa po väčšinu času zvláda počas tých prechodov v rámci jeho využitia správať inteligentne. Sú tu však situácie, kedy s ním musíte krútiť ako s volantom, len aby ste dosiahli svojho zámeru. V hornej časti rámu sa nachádza 720p webová kamera s IR funkciou, vďaka ktorej sa do rozhrania dostanete pomocou nasnímania vašej tváre, čo samo o sebe funguje bez problémov (s okuliarmi aj bez nich) až do momentu, než prístroj otvoríte s inou než primárnou orientáciou. Obraz sa nie vždy dokázal preklopiť, a tak som musel laptop otočiť zase nabok. Toto sú veci, aké pochopiteľne súvisia aj s Windows 11 a jednoducho to bude s touto špecifickou konštrukčnou víziou chcieť ešte trocha času na doladenie, než sa budeme rozprávať o nejakej dokonalosti a maximálnej využiteľnosti pointy skladacích panelov. A čo do softvérového rozhrania priniesol sám ASUS? Okrem bežných nástrojov na správu výkonu tu máme užitočný a praktický prepínač rozloženia aplikácií, vďaka ktorému ste v sekunde schopní započať už vyššie spomínanú prezentáciu svojich nápadov. Systém pomocou kamery dokáže monitorovať váš odchod od zariadenia a následne notebook uzamknúť bez toho, aby ste sa ho dotkli a rovnako tak zase odomknúť v momente, keď sa opäť pred neho posadíte - praktická a užitočná vec. Už v úvode som spomínal výkon opierajúci sa o Intel Core i7 a Iris Xe. K tomu si však treba ešte pridať 16 GB operačnej pamäte (DDR5) a rovnako tak aj 1 TB SSD úložisko schopné dostatočne pokryť vaše potreby. Takáto strojovňa je schopná uspokojiť aj náročnejšie procesy v rámci pracovných postupov bez toho, aby ste sa cítili byť nejako obmedzovaní. Dokonca ani pri výraznejšom tlaku na výkon sa teplota šasi nedostala cez kritickú teplotnú hranicu a šasi bolo stále udržateľné v rukách - hluk z chladenia štandardný.

Prekvapivo dobrý zvuk

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

ASUS rozhodne nepodcenil kvalitu audia a jeho skladací laptop je vybavený štyrmi reproduktormi rozumne rozloženými po stranách šasi. Vďaka integrácii technológie Dolby Atmos, a rovnako tak aj vysokej úrovne hlasitosti, ste schopní si užiť sledovanie Netflixu bez toho, že by ste museli siahnuť po slúchadlách. Na samotný záver som si nechal, vlastne tradične, zhodnotenie výdrže batérie. Tento prvok začínam po novom overovať pomocou pustenia video slučky s maximálnym zvukom a s jasom nastaveným na polovičnú úroveň - za týchto podmienok je 75WHrs batéria schopná poháňať laptop takmer jedenásť hodín v kuse, čo znamená, že pri bežnom kancelárskom režime ste schopní s prístrojom fungovať jeden celý deň, a to aj pri občasnej nárazovej záťaži. ASUS Zenbook 17 Fold OLED bol u mňa takmer mesiac a za ten čas si dokázal nájsť miesto tam, kde bežne používam firemný notebook na tvorbu článkov a prípravu ich vizuálnej stránky. Jeho kompaktnosť a istá futuristická odlišnosť išla ruka v ruke s krásnou OLED obrazovkou a variabilitou v zmysle používania. ASUS tu zasadil semienko, z ktorého v budúcnosti dozaista vyrastie zrod evolučnej premeny bežného chápania notebookov ako takých. Nateraz je však niečo takého limitované predovšetkým vysokou cenou, ako aj snahou ochrániť displej pred poškodením.



Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Fold 17 OLED - recenze)


CGwillWin