komentář
Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?

Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?
Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?
08:38, 18.10.2022

Když na začátku roku vydala firma Microsoft prohlášení, že bude kupovat firmy Activision Blizzard (tvůrců úspěšných frančíz typu Call of Duty nebo Diablo), tak se herní svět otřásl v základech. Na začátku října jsme ve článku „Může akvizice Blizzardu zamrznout na regulačních úřadech?“ zmiňovali, že s touto akvizicí můžou mít problémy také regulační úřady, včetně toho britského a nyní jsme se dočkali první oficiální zprávy.

Klik pro zvětšení (Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?)

Dne 14. října vydal britský úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (Competition and Markets Authority – CMA) prohlášení v němž uvádí řadu problémů souvisejících s navrhovanou akvizicí společnosti Activision Blizzard společností Microsoft a odmítá několik klíčových argumentů výrobce konzole Xbox.

Než se ale do rozboru pustíme dále, je třeba si něco říct o úřadu CMA. Na rozdíl od regulačních orgánů USA anebo Evropské Unie, kdy na základě předchozích zkušeností lze udělat kvalifikované odhady jejich nařízení, tak CMA učinil od vystoupení Spojeného království z Evropské unie několik velkých a docela překvapivých rozhodnutí. Je to proto, že tento úřad získal nedávno více pravomocí tak aby se mohl zabývat širší škálou fúzí a akvizic, které by dříve posuzovala pouze Evropská komise.

Klik pro zvětšení (Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?)

V důsledku toho CMA v uplynulém roce zablokoval některé velké transakce, což byla například akvizice společnosti Giphy společností Facebook/Meta. Úřad CMA také dříve zablokoval fúzi velkých obchodních řetězců, něco jako kdyby se u nás chtělo Tesco spojit s Lidlem.

Ve vydaném prohlášení CMA upozorňuje, že se jedná teprve o první fázi vyšetřování a toto bude ještě nějakou dobu trvat, než úřad nashromáždí více důkazů a také proběhnou další jednání s oběma stranami.

Jedna z hlavních informací z této zprávy je vyjádření CMA, že tato fúze by vedla k reálnému snížení hospodářské soutěže ze dvou hlavních příčin:

1. Microsoft může zadržovat hry pro jiné než vlastní konzole anebo předplatitelské služby

2. Microsoft využije svůj širší ekosystém společně s hrami společnosti Activision Blizzard ke zvýšení překážek vstupu na trh a v konečném důsledku i vyloučit konkurenty v oblasti cloudových herních služeb.

Víme, že Microsoft podle vlastních slov nemá v úmyslu udělat z Call od Duty exkluzivitu a zavázal se k tomu, že bude několik let prodávat tuto hru na PlayStation. Na to ale CMA reaguje tím, že "Finanční model fúze naznačuje, že motivace této akvizice k ublížení společnosti Sony může být podstatně silnější, než naznačují strany“. CMA dále v prohlášení uvádí, že „dřívější obchodní praktiky společnosti Microsoft naznačují, že může být ochotna v krátkodobém horizontu utrpět ztráty, aby si vybudovala mnohem vyšší rozsah svých služeb a zvýšila svou uživatelskou základnu.“



Dříve Microsoftem uváděné informace, že ponechá hru Call of Duty multiplatformní mimo jiné proto, aby se vyhnula odporu hráčů také shazuje úřad CMA ze stolu s tím, že „nenašel žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by se společnost Microsoft později nemohla odvrátit od možné strategie úplného nebo částečného uzavření přístupu k této hře konkurenčním platformám“.

Vzhledem k tomu, jak by exkluzivita hry Call of Duty mohla ovlivnit rozhodování spotřebitelů o tom, kterou konzoli si koupí, CMA určil, že by to mělo dopad na schopnost společnosti Sony konkurovat společnosti Microsoft, což "by mělo škodlivý dopad na celkovou hospodářskou soutěž na trhu a v konečném důsledku by to poškodilo spotřebitele".

Klik pro zvětšení (Zastaví Britové akvizi Microsoftu a Acitivion Blizzard?)

Ačkoli CMA uvedl, že zkoumá dopad, který by akvizice mohla mít na hospodářskou soutěž obecněji, jasné postavení společnosti Sony jako nejbližšího konkurenta společnosti Microsoft na "vysoce koncentrovaném" trhu s konzolemi si podle něho zasluhuje zvláštní pozornost. CMA uznal sice roli společnosti Nintendo na trhu, ale poznamenal, že tato společnost nabízí "odlišný" hardware se softwarem vhodnějším spíše pro rodiny.

Všechny strany, které se chtějí k tomuto prohlášení vyjádřit, mají možnost písemně odpovědět přímo CMA do 28. října tohoto roku.

Všeobecně pokud jde o digitální ekonomiku, CMA věnuje velkou pozornost rostoucí dominanci firem, jako jsou Google, Meta a Amazon, a hodně mluví o významu hospodářské soutěže a inovací v digitálním světě.

"Tři věci, které jsou pro spuštění úspěšné streamovací služby potřebné a to obsah, cloud a komunita."

Podobně uvažuje i herní novinář Christopher Dring, který zmiňuje v jedné ze svých úvah myšlenku, s kterou přišel vedoucí představitel Xboxu Phil Spencer. Ten často hovoří o potenciálu Microsoftu v oblasti streamování her a zmiňuje tři věci, které jsou pro spuštění úspěšné streamovací služby potřebné a to obsah, cloud a komunita. Komunitou se myslí hlavně hráči, které má Microsoft k dispozici přes Xbox anebo PC. Cloud se týká technologií potřebných k poskytování herních služeb (u Microsoftu je to jejich produkt Azure) a na závěr je to obsah, což přeneseně znamená hry, kde je Microsoft také velmi silný a s hrami společnosti Activision Blizzard by byl ještě silnější. Microsoft je opravdu jedinou společností, která splňuje všechny tři podmínky.

A i výše uvedené bude muset vzít CMA v potaz až se bude snažit zjistit, kam herní odvětví směřuje, a nakonec i to, zda má odkoupení společnosti Activision Blizzard společností Microsoft potenciál omezit hospodářskou soutěž a inovace v budoucnosti.

Určitě doporučujeme tento případ dále sledovat, protože může mít vliv i na to, jak se další regulační úřady budou stavět k této akvizici.


CGwillWin