recenze
Dropsy (Switch)

Dropsy (Switch) - recenze
Dropsy (Switch) - recenze
12:32, 28.10.2022

Rok 2022 je z pohľadu klasických adventúr skutočne plodným kalendárnym rokom, vďaka čomu sa aj naša sekcia recenzií plní rôznorodými point-and-click dielami. Mali sme tu už kultové návraty na opičí ostrov, nečakane ohromujúce Stranger Things vibrácie ako aj atmosférou jedinečnú sondu do viktoriánskej éry. Spoločným znakom vyššie uvedených projektov bola bezpochyby originalita a súčasne značná porcia jedinečnosti, čo by sa už na prvý pohľad dalo prisúdiť aj ďalšej mnou testovanej klasike s názvom Dropsy. Ostatne je v tom zase zamontované ono neprehliadnuteľné vydavateľstvo z Texasu, ktorého názov už ani netreba explicitne pripomínať.

Smutný klaun

Klik pro zvětšení (Dropsy (Switch) - recenze)

Prečo je v nadpise článku v zátvorke uvedená platforma Nintendo Switch? Pôvodne sa totižto dielo Dropsy dostalo von ešte pred dlhými siedmimi rokmi a toho času len pre potechu PC hráčov. Dnes však prichádza jemne prispôsobený port práve na Switch, ktorý som mal možnosť testovať. Dropsy pojednáva o príbehu klauna, ktorému sa behom krátkej chvíle obráti celý život úplne naruby. Fatálny požiar v cirkuse ho pripraví o prácu, jeho vlastný otec onemocnie smrteľnou chorobou a všetci kamaráti sa mu obrátia chrbtom - nehovoriac o tom, že za požiar vinia práve Dropsyho. Ústredný hrdina sa tak lusknutím prsta stane ideálny adeptom na skok z mosta, či inú formu samo-eliminácie, čo však pochopiteľne a našťastie nenastane. Drospy sa totižto miesto toho rozhodne, že akokoľvek sa mu celá spoločnosť obrátila chrbtom a on sám je už len smutným klaunom, on cez to všetko pôjde do sveta a bude šíriť lásku, konať dobro a očistí svoje meno. Port na Switch vás bude stáť necelých desať eur a za túto sumu môžete čakať päť až šesť hodín trvajúcu point-and-click klasiku plnú surrealistických scén a často až prehnane skutočných postáv. Ešte než sa ale rozhodnete vydať s týmto klaunom na cestu jeho sebapoznávania zloženú zo striktného pixelartu, poviem vám na margo štruktúry hry samotnej pár ďalších a dôležitých faktov.

Objatie a komunikácia

Klik pro zvětšení (Dropsy (Switch) - recenze)

Prvou zásadnou zmenou v prístupnosti štandardov point-and-click žánru je rôznorodosť príbehovej linky. Aj keď je u 2D koncepcie ťažké hovoriť o nejakej otvorenej mape, tak táto adventúra vám skutočne ponúka svojský ekvivalent otvoreného sveta, ktorý môžete svojvoľne preliezať a kde nájdete niekoľko samovoľných scenáristických bublín. Dropsy, čo už spomínam vyššie, potrebuje nájsť vieru v ľudstvo a je presvedčený o tom, že jeho činy sú schopné v ľuďoch prebudiť to dobré a pomôcť im v ich trápení. Preto budete často doslova objímať a rovnakou mierou aj pomáhať aj napriek situáciám, kedy vás okolie za váš výzor bude doslova odsudzovať. Áno, Dropsy vyzerá ako retro klaun z hororu, avšak jeho srdce je zo zlata. V tomto bode je jasne badať snaha vývojárov o akési filozofické podobenstvo medzi hodnotnou duše človeka a zanedbateľnou krásou. Ústredný klaun s rozmazanou maskou na tvári dokáže objímať kohokoľvek a čokoľvek a dokonca je schopný komunikovať aj so zvieratkami. Niektorým sa objatie bude páčiť a iným zase nie, avšak spoločným menovateľom tejto interakcie sa stanú fragmenty príbehu, ktorý si vi, ako hráči, budete skladať do jedného celku. Aj v tomto smere je Dropsy unikátnou adventúrou, ktorá fakticky nemá konkurenciu. Prečo unikátom? V hre totižto nepadne ani jedno jediné slovo!

Piktografia

Klik pro zvětšení (Dropsy (Switch) - recenze)

Rozhovory sa nesú len v štýle zobrazovania piktogramov. Predstavte si, že od tohto momentu by ste stratili dar reči a rovnako aj celý zvyšok populácie a jediná forma komunikácie by stála na vratkých nohách používania piktogramov. Vo svete adventúrky Dropsy je to norma s akou sa pozvoľna zmierite už behom úvodných minút a akú budete milovať čoraz viac a viac - minimálne ja som to tak prežíval. Rozhovory prebiehajú používaním malých obrázkov naznačujúcich rôzne pocity a okrem nich je možné samozrejme využívať aj predmety z inventáru. Stále sa tu totižto rozprávame o videohre plnej hádaniek. Ich stupeň náročnosti je kolísavý a nanešťastie nemôžem povedať, že tu prevláda kvalita nad istou priamočiarosťou, každopádne tie náročné party samotných puzzle vykazujú veľký zmysel pre logiku a na ich rozlúsknutie je nutné vynaložiť nemalé úsilie. Okrem otvorenej mapy s voľným pohybom tu máme rovnako zmenu z bežného dňa do noci a naopak. Asi už tušíte, že táto zmena so sebou prináša isté zmeny v prístupnosti interakcie a skutočne tomu tak v praxi aj je. Niektoré NPC postavy môžete stretnúť len v noci a iné zase len cez deň. Zaujímavosťou je, že ani po prvom prejdení nemusíte mať objavenú väčšinu mapy a tak vás autori nepriamo vyzývajú, aby ste to skúsilo znova a tentokrát si s prieskumom dali viacej práce.

Slabšia motivácia

Klik pro zvětšení (Dropsy (Switch) - recenze)

Skúsiť to znova so sebou prináša veľa možností dozvedieť sa o osude Dropsyho a jeho okolia o niečo viacej. Škoda len, že autori si s portom na Switch nedali trocha viacej práce a z PC verzie, práve do tej Nintendo formy, nepreniesli aj trofeje. Klaun môže po okolí zbierať hudobné nahrávky a sledovať jednoduchý graf objavených území, ale to je v rámci bonusov úplne všetko. Našťastie to vynahradzuje koktal z rôznych skutočných ingrediencií, ktorý som si dokázal vychutnať aj počas druhého, či dokonca tretieho prechádzania. Klaun menom Dropsy dokáže prežívať humorné situácie, ale súčasne aj tie maximálne smutné. Surrealistickú estetiku jeho pixelart dobrodružstva som si vedel zamilovať rovnako tak, ako dialógové okná bez písmeniek a aj keď hudba si v tomto prípade ide často trocha svojím tempom a nie vždy dokáže podrhnúť tie zaujímavé situácie aké Dropsy prežíva, ako audiovizuálny celok je to všetko nadpriemerné - samozrejme za predpokladu, že máte radi pixelart. Trocha sa hanbím, že mi predmetné a originálne dielo pred siedmimi rokmi uniklo, ale ďakujem Devolveru za možnosť sa k nemu dostať aspoň prostredníctvom inak slušne spracovaného portu na Switch. Kto z vás Dropsyho rovnako vynechal, ale nemá doma aktuálne Nintendo, stále si ho dokáže zakúpiť cez Steam.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (Dropsy (Switch) - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
90%
CZECHGAMER
Originálny a surrealistický výlet do duše mnohých z nás

CGwillWin