akce
preview
Dead Island 2

Dead Island 2 - preview
Dead Island 2 - preview
17:04, 15.08.2014

Když Dead Island změnil vlajku z polské za německou, bylo jasné, že ne všechno zůstane stejné. Naštěstí ale to důležité, tedy kvalitu si dokázal druhý díl jakž takž udržet. Přesto ale Dead Island 2 nebude hra pro každého. Byť se jedná o survival zombie horor, hra sama sebe bere natolik s nadsázkou, že se rozhodně bát nebudete. Zatímco v Until Dawn (kterou jsme zkoušeli krátce poté) netušíte, kdy s výkřikem skočíte do náruče někomu z přítomných prezentujících, v Dead Island 2 nepřátele budete kosit s úsměvem na tváři.

A to je samozřejmě dobře, protože se tím odlišuje od ostatních her. Jenže vytvořit dobrou satiru dá kolikrát větší práci, než se šablonovitě držet regulí žánru. Dead Island 2 může, pravda nabídnout, zajímavý příběh, ovšem tvůrci jej na Gamescom nepřivezli, tudíž jsme neměli možnost jej posoudit.

Co jsme však rozhodně měli možnost posoudit, byl kooperační mód. V něm máte několik úkolů, které musíte splnit na čas a během toho samozřejmě vyřešit, jak přežít, protože se to všude na mapě hemží nemrtvými. Je možná škoda, že si tvůrci trochu víc nepohráli se soubojovým systémem, který totiž nabízí jen všeho všudy tři údery, které navíc není možné vrstvit do různých komb.

Hlavně kvůli tomu nepřináší kosení vysokého množství připitomělých zombií zdaleka takový pocit, jako by asi mělo. Je to řežba? Ano. Užijete si jí naplno? Ano. Přeci jen ale chybí nějaká větší motivace nemrtvá monstra opravdu všechna rozdrtit a ne jen bojovat o přežití. A to i přes fakt, že každý úder vám automaticky připočte několik důležitých XP bodů k dobru.

Za nějakých patnáct minut jsme v demu museli stihnout doběhnout na stanici, ubránit se náporům nemrtvých a načerpat benzín, s jehož pomocí potom celou stanici vyhodíme do povětří. Dál potom bylo nutné ubránit hudební bar, do kterého se po vlnách řítili nepřátelé. Jakmile se to povedlo, hra nás odměnila XP body a přešlo se k dalšímu úkolu: rychle se přesunout k bazénu. Samozřejmě bez nějakého dalšího vysvětlení.

Klik pro zvětšení (Dead Island 2 - preview)

Byť nešlo o příběhový mód, přesto by neškodilo, kdyby tvůrci každý z úkolů lépe uvedli. Stačilo by jednou větou uvést, proč vlastně jdeme bránit nějaký bar a krátce nato musíme běžet přes celou mapu na jiné místo, ovšem proč, to už se nedozvíme. Dead Island 2 nás jen odmění body, poplácá na zádech a pošle dál.

Klik pro zvětšení (Dead Island 2 - preview)

Alespoň tedy, že k celé hře hrála parádní muzika. Soundtrack rozhodně, to si můžeme říci už teď, bude patřit k hlavním přednostem celého titulu. Krásně zcizuje hráče od děje a způsobí, že nám ta jatka vlastně vůbec nevadí a chceme jich působit víc. Grafika tomu rovněž pomáhá, na silném PC si dozajista užijete zabíjení za dech beroucího západu slunce, úplně stejně jako my.



A tak bych se vůbec nebál srovnávat Dead Island 2 s legendou, která v podstatě uvedla zombie survival na herní scénu: s Left 4 Dead. Hra od Yager Development rozhodně představuje solidního nástupce. Byť má zabíjení zombie rozhodně svoje mouchy, dá se u něj užít docela dost zábavy a jako záležitost pro odreagování je, myslím si, naprosto ideální.

Klik pro zvětšení (Dead Island 2 - preview)

Bohužel si ale budeme ještě muset na finální verdikt chvíli počkat. Dead Island 2 vychází až na jaře příštího roku, tudíž je docela možné, že projde změnami. Doufejme tedy, že povedou ke zkvalitnění především příběhové části hry, která je svým způsobem nutná i u kooperačního módu. Rovněž doufejme, že si udrží svůj nadhled a že k němu třeba ještě něco přidá.

Dead Island 2 jsme vyzkoušeli především kvůli srovnání s podobně pojmenovaným Dying Light. Byť ale obě hry pracují s podobným tématem a žánrově bychom je zařadili mezi horory, přesto by srovnání nesnesly. Není to jako porovnávat Call of Duty a Battlefield, kde každý ví, že (doplň si svou) je lepší.


CGwillWin