hw
recenze
SONY WH-1000XM5

SONY WH-1000XM5 - recenze
SONY WH-1000XM5 - recenze
12:05, 15.11.2022

Začiatkom tohto roka som vám ponúkol svoju vlastnú, nazvime to termínom odležanú, recenziu na bezdrôtové slúchadlá SONY WH-1000XM4 a ak si dobre spomínate, tak predmetný hardvér som si vo finále nevedel vynachváliť. Ako sa však dá ešte vylepšovať niečo, čo je samo o sebe hodné mnohých superlatívov? Spoločnosť SONY to v tomto ohľade aktuálne skúša s priamym nasledovníkom s kódovým označením WH-1000XM5, ktorý má nadviazať na úspech predchádzajúcej štvorky a potvrdiť tak svoju pozíciu vlajkovej lode v rámci cenovo dostupného aktívneho potláčania zvuku s uzatvorenou konštrukciou. Hádajte čo mňa na začiatku testu v súvislosti s týmto hardvérom zaujímalo ako prvé?

Ekológia nadovšetko

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Spoločným menovateľom súčasných moderných trendov v rámci balenia je pochopiteľne ekológia. Spoločnosť SONY v tomto ohľade pokračuje na vlne plne recyklovateľného papiera a preto úvodný kontakt s produktom v hodnote necelých štyristo eur nepôsobí zrovna nejako luxusne. Tak či onak, WH-1000XM5 sa predávajú v dvoch farebných prevedeniach (čierna a strieborná), z čoho nám sa do redakcie dostal práve ten svetlejší odtieň. Prečo spomínam konkrétne toto? Dôvodom je silná spojitosť medzi papierom a povrchovou úpravou predmetných slúchadiel. Pri striebornej farbe som mal totižto počas prvého kontaktu pocit, že predmetný hardvér by mohol byť reálne vyrobený práve z papiera. Opak je však pravdou, ide štandardne o tvrdený aj keď ekologicky prívetivý plast s akým sa dá aj po zničení zariadenia ďalej pracovať. Dizajnový aspekt je čiastočne podobný s predchádzajúcimi verziami slúchadiel a preto sa tu rozprávame o istej elegancii a minimalizme. Za spomínanú sumu si kupujete aj podarené textilné puzdro, ktoré vám slúchadlá a kabeláž ochráni počas cestovania, aj keď po novom ich nemôžete poskladať do klbka. Ústrednou linkou dizajnu je zoštíhlenie a odstránenie ostrých hrán, čo čiastočne ukrojilo z onoho efektu prémiového produktu, minimálne do momentu, než si slúchadlá nasadíte na hlavu. Nové XM5 sú totižto aj so svojou váhou na hranici 250 gramov extrémne pohodlné a ani pri celodennom nosení nebudete pociťovať žiadne bolesti v oblasti uší a hlavy.

Syntetická koža a pamäťová pena

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Hlavový most ako aj náušníky sú potiahnuté syntetickou kožou a tá v sebe skrýva už tradične pamäťovú penu. Tlak čelenky je snáď ešte lepší než u predchádzajúceho modelu čo má priamu súvislosť s vyššie spomínanou vysokou úrovňou pohodlia. Aká je však najvýraznejšia zmena voči XM4? SONY v tomto prípade vymenilo 40 mm menič za 30 mm kompozitnú kupolu vyrobenú z uhlíkových vlákien, vďaka čomu boli schopný dosiahnuť vyššej odolnosti a súčasne nižšej váhy. Pridali sa mikrofóny a tiež počet čipov. Ďalšie zmeny ostali skôr v kozmetickej rovine, keďže nie len XM4 ale aj XM5 využívajú identický procesor V1. V zmysle kvality zvuku nenastala žiadna degradácia voči minulému modelu, ktorý už sám o sebe hral viac ako perfektne. Akonáhle si slúchadlá spárujete s príslušnou aplikáciou, dostane sa vám možnosti upravovania audio linky pomocou ekvalizéra a práve v ňom si dokážete zadefinovať to správne podhubie pre jednotlivé hudobné žánre. Kapitolou samou o sebe je však už v úvode spomínané aktívne potláčanie okolitého ruchu, s ktorým SONY aj tentokrát robí zázraky. Už samotný dizajn uzatvorených náušníkov zvláda pasívne odhlučnenie na výbornú a keď si k tomu ešte zapnete ANC, nastane toľko chcené a v dnešnej dobe rovnako potrebné ticho. Konštrukcia má pre tento účel v sebe zakomponovaných osem mikrofónov a dva čipy (stará verzia mala len štyri mikrofóny a jeden čip) vďaka čomu ste schopný odfiltrovať takmer všetky výraznejšie ruchy okolo vás, nech už sedíte v aute, lietadle alebo na špičke veternej hory. Na úroveň ANC som sa trocha sťažoval pri minulom modely, avšak tentokrát som maximálne spokojný.

Perfektné vybavovanie hovorov

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

SONY opäť mimo ANC zdvihla aj úroveň kvality realizácie telefonických hovorov a vďaka ich vynovenej technológii integrovanej do štyroch mikrofónov s potláčaním okolitého šumu/vetra ste schopný hovoriť za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Ako vlastne prebieha ovládanie? Identicky ako u XM4, keďže výrobca opäť vsádza predovšetkým na dotykové funkcie. Pridať alebo ubrať hlasitosť potiahnutím prsta po hladkej ploche mušle je pomerne jednoduché, aj keď sa váš prstík poriadne narobí keďže dávkovanie zvuku je dosť malé. Každopádne rovnakým spôsobom ste schopný preskakovať skladby, či ich priamo zastavovať - v tomto ohľade by som čakal trocha viacej inovácií. Opäť však nechýba možnosť aktivácie modusu zvaného Speak-to-Chat, vďaka ktorému dokážete počúvať podcast alebo hudbu aj počas konverzácie (akonáhle prehovoríte, audio linka sa pozastaví). Pripojenie cez Bluetooth je možné realizovať na dvoch zariadeniach súčasne a náš viac než mesiac trvajúci test dokázal, že prepínanie medzi nimi nie je vôbec problematické, ba naopak. Kto by v tomto ohľade očakával plnú podporu konzole PlayStation 5, bude asi jemne sklamaný, keďže predmetný produkt nie je možné priamo spárovať s PS5 cez BT. Máte možnosť prepojiť XM5 s DualSense ovládačom, to všetko pomocou audio káblu, alebo si nechať zvuk prenášať do slúchadiel priamo z televízora. Predpokladám, že sa tu SONY snaží podporiť predaj svojho podarenéhoradu herných headsetov INZONE, čo plne rešpektujem a chápem.

Podpora kodeku LDAC

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Keď už sa rozhodnete vynaložiť nemalé finančné prostriedky na zariadenie tohto formátu, určite vás bude zaujímať výdrž batérie a rýchlosť nabíjania. SONY sa v PR letáku pýši tridsiatimi hodinami so zapnutým ANC a štyridsiatimi hodinami bez aktívneho potláčania okolitých ruchov a ja im tieto údaje môžem, aj na základe dlhodobého testu, potvrdiť (ide o zhruba dvojhodinový nárast voči minulému modelu). Veľkou výhodou je navyše podpora zrýchleného nabíjania (Power Delivery) vďaka čomu vám trojminútové napojenie cez USB-C poskytne takmer tri hodiny plného chodu. Preto sa vám už nemôže stať, že by ste si išli narýchlo niečo vybaviť do mesta a tesne pred odchodom zistili, že slúchadlá sú bez energie - stačí totižto pár minút a môžete vyraziť. Avšak pozor! Teraz príde z môjho pohľadu asi najväčšie negatívum v rámci testovania XM5. Predmetné slúchadlá nemajú absolútne žiadnu úroveň odolnosti voči potu a vode, preto si s nimi neužijete ani prechádzky a ani beh v daždivom počasí. Cez to všetko som práve behanie a jazdu na bicykli samozrejme skúšal, avšak v tomto ohľade sa testovaná vzorka ukázala byť ako nevyhovujúca - aj keď dáme bokom jej neschopnosť odolávať tekutinám, počas otrasov tela má ich konštrukcia tendenciu skĺzavať dole. Čo viac dodať? SONY s modelom WH-1000XM5 úspešne nadviazala na úspech predchádzajúcej verzie a na kvalitatívnej stupnici dokázala koncept ešte o kus pozdvihnúť. Zákazník si tak kupuje hardvér na perfektnú reprodukciu audia s úžasným ANC, vysokým stupňom pohodlia, dlhou výdržou a ekologickým zmýšľaním.



Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (SONY WH-1000XM5 - recenze)


CGwillWin