hw
recenze
HyperX Cloud Mix Buds

HyperX Cloud Mix Buds - recenze
HyperX Cloud Mix Buds - recenze
13:15, 21.12.2022

Ak by som mal menovať jednu jedinú vec, vďaka ktorej sa anglická spoločnosť HyperX dokázala, takzvane dostať na mapu úspešných strojcov hardvéru, bola by to ich dnes už ikonická séria headsetov Cloud. Spoločnosť ako taká má toho vo svojom portfóliu pochopiteľne viacej (stačí si pozrieť desiatky našich recenzií na ich výrobky), avšak práve segment audio techniky pre hráčov, ktorá vám automaticky nemusí zruinovať domáci rozpočet, majú zvládnutý zo všetkého vôbec najlepšie - minimálne v pomere ceny proti výkonu a nízkej poruchovosti. A teraz, v čase predvianočného zhonu, prichádzajú s predajom svojich vôbec prvých bezdrôtových zátok do uší s podporou Bluetooth a 2,4 GHz rozhrania, ktoré pomerne trefne nazvali HyperX Cloud Mix Buds. Ja osobne som predmetné slúchadlá mal možnosť testovať viac než mesiac a nižšie si teraz spoločne prejdeme moje celkové pocity z nich, ktoré by sa dali rovnako trefne pomenovať metaforou o zmixovaných dojmoch.

Nie len na hranie

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Ťažko povedať, či sa HP, ako majoritný vlastník HyperX, teda svojej novej hernej divízie, začína nejako zásadnejšie miešať do stratégie prípravy ich zariadení, každopádne Cloud Mix Buds môžeme považovať za koncepčne rozumný produkt určený pre hráčov na rôznych platformách. Ostatne bolo na čase skúsiť naplno vkročiť aj do tohto, pre nich skôr neprebádaného teritória. Ide síce o trocha nesmelý prvý krok, každopádne predmetnú vzorku si môžete dnes zakúpiť za sumu cca 140 Euro s tým, že už vopred vás varujem pred absenciou aktívneho potláčania okolitých ruchov. ANC v tomto zariadení preto nehľadajte. Než sa však prepracujeme k tomu, čo z pohľadu funkcií dané slúchadlá ponúkajú, poďme sa pozrieť na obsah ich balenia a celkové dizajnové prevedenie. Tak ako je u podobne koncipovaných štuplíkov do uší bežné, aj tu ide o dve bezdrôtové jednotky vložené do dobíjacieho puzdra s vlastnou batériou. Samotné slúchadlá sú vyrobené z čierneho plastu a zakončené silikónovým tesnením pre uzatvorenie ucha (krabička skrýva štyri veľkostne odlišné verzie pre ideálne utesnenie). Po dizajnovej stránke nijako zásadne nevyniknú, rovnako tak ako nikomu nevypichne oko samotná základňa - má pogumovaný obal a zo spodnej strany USB-C vstup pre nabíjanie ako aj šikovné odkladanie 2,4 GHz USB kľúča. Vo vrecku neprekáža a svojou váhou vám nestiahne nohavice ku členkom.

5,4 gramu gramu v uchu

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Akonáhle slúchadlá vložíte do puzdra, začnú sa pochopiteľne nabíjať, každopádne nabíjanie puzdra ako takého je možné len zapojení do USB-C vstupu (žiadne bezdrôtové tankovanie energie). Nabitie z nuly na sto percent trvá cca štyri hodinky a celková výdrž sa pohybuje okolo desiatich hodín - k tomu si pridajte ďalších dvadsať hodín uložených v puzdre. Po výbere vhodného silikónového tesnenia som si slúchadlá vložil do ucha a dúfal, že nastane onen magický pocit istoty, kedy sa môžete rozbehnúť na autobus alebo vlak (nie, že by som niečo takéto niekedy vôbec robil) a nebáť sa, že vám slúchadlá pri tom heroickom výkone vypadnú. Nanešťastie, pocit z istoty sa mi ani pri jednom tesnení nepodarilo dosiahnuť, čo je rozhodne problém. Tvar slúchadiel je totižto až príliš strohý a na šasi nie je ani jeden výbežok, ktorý by sa mal starať o ono dôležité poistenie. V momente ako sedíte a nerobíte prudké pohyby, dokážu slúchadlá fungovať pomerne slušne a ani po hodinách intenzívneho používania som nepociťoval nejaké nepohodlie. Treba však dodať, že ľudské ucho nie je typizované na jeden model a to čo jednému nesedí úplne dokonalo, môže druhému sadnúť ako zadok na šerbeľ, ako sa povie. A ako je na tom samotná kvalita prezentovaného audia?

Uprednostnite USB

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

HyperX Cloud Mix Buds zvládajú, aj cez nie zrovna inovatívne riešený dizajn a tým pádom aj slabé pasívne odhlučnenie, ponúknuť viac než slušnú kvalitu zvuku - či už je reč o videohrách, podcastoch alebo hudbe samotnej. Treba však uprednostniť prepojenie cez USB dongle, ktorý je proporčne ešte menší než používa konkurenčný SteelSeries. Výsledná kvalita audio linky nie je tak extrémne komprimovaná ako pri Bluetooth (5.2), kde sa všetko derie cez SBC kodek. Pre dosiahnutie ideálneho nastavenia je rovnako vhodné si do mobilu stiahnuť aplikáciu NGENUITY, ktorá vám umožňuje zadefinovať dva profily a rovnako tak nastaviť príkazy pre dotykové ovládanie. NGENUITY ponúka ekvalizér pre lepšie zadefinovanie charakteristiky výsledného audia a práve cez tento softvér som si bol schopný výrazne pomôcť s vytiahnutím basovej linky a zlepšením výšok. Ak by som mal ale uviesť nejaké ďalšie negatívum, je to určite slabá schopnosť detekcie príkazov dotykom prsta na slúchadlách, čo som sám po čase prestal už aktívne používať - z desiatich pokusov som bol totižto úspešný v priemere len päť krát. HyperX Cloud Mix Buds môžete prepojiť s takmer akoukoľvek konzolou okrem značky Xbox. Máme tu podporu PlayStation 4, PlayStation 5 a Nintenda Switch doplnenú o PC či mobilný telefón a tablet s Androidom. Vo všetkých týchto mašinkách vám zvuk pobeží cez priložený 2, 4 GHz dongle a pobeží, ako uvádzam vyššie, viac ako slušne.

Priestorový zvuk dosiahnete len na PC

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)

Dlhujem vám ešte pár doplnkových informácií. Testované zariadenie je certifikované ochranou IPX4, čo v praxi znamená, že zvládne odolať aj nejakej tej vlhkosti v prípade, ak by ste vonku zmokli - neviem si úplne predstaviť ako by ste s týmito slúchadlami behali či vykonávali šport celkovo, keďže ako uvádzam vyššie, ich dizajn nepraje rýchlym pohybom hlavy a otrasom všeobecne. Počas prepojenia cez BT sa zvuk nesie buď v už uvedenom SBC kodeku alebo cez AAC, je tu však jedno ale spojené s nutnosťou prepínania na AAC vždy keď ukončíte svoj NGENUITY profil. Ďalším problémom je zle fungujúca detekcia vloženého slúchadla, ktorá sa síce nedá úplne odpísať, tak ako nepresnosť v zmysle ovládania dotykom, ale rovnako vykazuje značné nedostatky. V tejto súvislosti sa mi neustále stávalo, že aj keď som mal obe slúchadlá zastrčené v ušiach, systém jedno z nich vyhodnotil ako neaktívne a tak zvuk dal len do mono režimu.



V prípade ak nemáte chuť skúšať odklon od uzatvorenej konštrukcie headsetu, sotva budú pre vás Cloud Mix Buds nejakým atraktívnym a zaujímavým produktom. Kto by však hľadal práve takto koncipované štuple do uší s tým, že by ich vedel uživiť nie len v spárovaní s konzolou/PC/telefónom a nemal by problém s nimi vybehnúť von do sveta, je tu istý potenciál na nákup. Čo si budeme hovoriť, v súčasnosti je len málo takto koncipovaných bezdrôtových slúchadiel, ktoré by ste vedeli bezdrôtovo dostať do PS5 a súčasne aj Switchu a to bez degradácie kvality audio linky. Čo by herná divízia HP mala v budúcnosti zlepšiť? Rozhodne by som rád videl dizajn schopný osloviť už na prvý pohľad a súčasne tvar, akým by sa slúchadlo vedelo zafixovať v uchu a vydržať tam aj pri silnejších otrasoch. Rovnako by mali zapracovať na správnej detekcii, či už dotykov alebo polohe slúchadla, čo sa však stále dá doladiť dodatočným balíčkom opráv. Naopak kvalitu zvuku, respektíve kvalitu prenosu hovoreného slova počas telefonovania a hrania, hodnotím palcom namiereným smerom hore. Či vám toto všetko stojí za nemalú investíciu (cca 140 €), to už je len a len na vás.

Nesmelý prvý krok, avšak aj ten sa cení

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Mix Buds - recenze)


CGwillWin