komentář
Odsouhlasí Američané akvizici Microsoftu a Activision Blizzardu?

Odsouhlasí Američané akvizici Microsoftu a Activision Blizzardu?
Odsouhlasí Američané akvizici Microsoftu a Activision Blizzardu?
09:25, 11.12.2022

Pojďme se podívat na pokračování akvizice Microsoftu a Activision Blizzardu, které zaměstnává regulační úřady po celém světě.

V USA se touto akvizicí zabývá federální obchodní komise (Federal Trade Commission- dále jen FTC), která podle dřívějších informací zvažuje podání antimonopolní žaloby proti této akvizici.

Už na konci října tohoto roku se objevili spekulace, že vyšetřování začne v nejbližších týdnech, kdy měli čtyři komisaři FTC hlasovat o žalobě. Podle spekulací tisku, ale byli zaměstnanci úřadu, kteří měli za úkol přezkoumat zablokování transakce, k podání žaloby velmi skeptičtí. FTC zatím neučinila v této kauze žádné oficiální prohlášení. Zajímavé bylo, že po této informaci následovala během několika dní zpráva agentury Reuters, že Microsoft chce nabídnout ústupky, aby zajistil uskutečnění dohody, přičemž ústředním bodem má být desetiletá licenční smlouva se společností Sony na hru Call of Duty na platformách PlayStation.

Na konci minulého týdne se v deníku New York Post (NYP) objevila zpráva, že se Federální obchodní komise možná pokusí uzavřít dohodu se společností Microsoft ohledně akvizice Activision Blizzard.

Podle zdrojů listu NYP je čtyřčlenná komise rozdělena v názoru na schválení dohody, přičemž jediný republikánský člen a jeden ze tří demokratů se přiklánějí k jejímu schválení.

Zdroje listu NYP uvedly, že předsedkyně FTC Lina Khanová se snaží fúzi zablokovat, ale zároveň poznamenaly, že případné hlasování o této otázce, které by skončilo nerozhodně 2:2, by nejenže vedlo k uskutečnění fúze, ale také by podkopalo její autoritu v FTC.

Klik pro zvětšení (Odsouhlasí Američané akvizici Microsoftu a Activision Blizzardu?)

(FTC má běžně pět komisařů, přičemž z jedné politické strany mohou být nejvýše tři, ale Trumpem jmenovaný Noah Joshua Phillips v říjnu na svou funkci rezignoval a jeho nástupce zatím nebyl jmenován).

Bývalý předseda FTC William Kovacic (jmenovaný republikánským prezidentem Georgem W. Bushem) listu řekl, že pravděpodobným výsledkem situace by bylo schválení dohody ze strany FTC s řadou ústupků ze strany Microsoftu, které by pomohly jejímu uskutečnění.

"Lina by pravděpodobně nestavěla věci do takové pozice, aby mohlo dojít k nerozhodnému výsledku hlasování, takže místo tohoto hlasování by podala návrh na schválení dohody," řekl William Kovacic, bývalý předseda FTC.
"Cestou ven je říci: 'Dostali jsme skvělou dohodu a dostali jsme ji jen proto, že jsme byli drsňáci'."

V této situaci je také velmi důležité zmínit, že firma Microsoft v minulosti podporovala hlavně demokraty. Ve volebním období 2020 věnoval Microsoft 13,8 milionu dolarů demokratům a pouze 1,72 milionu republikánům. V roce 2022 věnoval podle neziskové organizace Open Secrets 4,1 milionu dolarů demokratům a 1 milion republikánům.

A jaké jsou zatím další kroky společnosti Microsoft a regulačních orgánů v dalších částí světa?

Společnost Microsoft mimo jiné v říjnu zveřejnila odpověď na probíhající protiargumenty proti dohodě. Jednou z konkrétních obav je, co se může stát, pokud se hra Call of Duty stane exkluzivní pro Xbox, ať už jde o samotnou konzoli nebo Xbox Game Pass. Firma tyto obavy označila za "přehnané" a uvedla, že hra Call of Duty není ani "zvláštní", ani "jedinečná".



V reakci na to společnost Sony prohlásila, že ztráta hry Call of Duty by "vážně snížila schopnost a motivaci společnosti investovat do budoucích inovací hardwaru a herních technologií".

Začátkem měsíce listopadu Evropská komise oznámila, že zahajuje hloubkové vyšetřování akvizice, a uvedla, že její předběžná zjištění opravňují k hlubšímu zkoumání dopadů schválení transakce na hospodářskou soutěž.

"Komise se zejména obává, že akvizicí společnosti Activision Blizzard může společnost Microsoft omezit přístup ke konzolovým a počítačovým videohrám společnosti Activision Blizzard, zejména k exkluzivním a velmi úspěšným hrám (tzv. AAA hrám), jako je Call of Duty," uvedla Komise.

Termín pro šetření Evropské komise je 23. března.

Ve Spojeném království Úřad pro hospodářskou soutěž rovněž zahájil druhou fázi vyšetřování, zda by se transakce měla uskutečnit. V zářijovém rozhodnutí regulátora se uvádí, že fúze může vést k "podstatnému snížení hospodářské soutěže" na britském trhu.

Regulační orgán se nenechal zviklat odůvodněním transakce ze strany Microsoftu a minulý měsíc vyzval veřejnost, aby se podělila o své názory na to, jak akvizice ovlivní hospodářskou soutěž.


CGwillWin