hw
recenze
ROG Strix SCAR 18

ROG Strix SCAR 18 - recenze
ROG Strix SCAR 18 - recenze
10:00, 22.02.2023

Rok 2023 je síce stále len vo svojej prvej tretine, ale v zmysle očakávaného nového hardvéru je už teraz možné začať pozorovať akési úvodné vychádzajúce hviezdičky. Vonku momentálne síce padajú mínusové rekordy, avšak mne osobne je počas písania tohto textu viac ako horúco. Pýtate sa prečo? Horí mi tu termín na krátkodobí test herného notebooku od republiky pre hráčov, ktorú poznáte pod skratkou ROG a keďže by som vám toho v tejto súvislosti rád povedal čo najviac, nebudem to dnes, tak ako je bežne mojím zvykom, už v úvode nejako zásadne naťahovať a ideme rovno na vec.

Pokrok a späť už ani krok

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Strix je odvodený od starorímskeho a gréckeho slova označujúceho sovu a znamená najbystrejší sluch a zrak. Strix preto berte ako dokonalú schopnosť vnímať okolie tak, aby ste zistili a reagovali čo i len na najmenší pohyb. Strix znamená prežitie na hrane inštinktu. Takto nejako by sa dal, minimálne z pohľadu PR oddelenia ASUSu, definovať rad ich herných notebookov Strix, ktorý sa pre aktuálny rok rozšíri o vynovené verzie Scar 16/18l, G16/18, Scar 17 a G17. Mne sa do rúk dostal práve osemnásť palcový kolos vybavený komponentmi, ktoré z daného stroja rázom spravili jeden z najvýkonnejších herných laptopov súčasnosti. Konfigurácia vybavená procesorom Intel Core i9 (13980HX) a grafickou kartou GeForce RTX 4090, to všetko pri 32 GB RAM, vás v lokálnych vodách bude stáť astronomickú sumu 3 999 Eur, avšak ak trocha zľavíte z nárokov je možné danú sumu výraznejšie skresať. Tak či onak, dobrý a spoľahlivý herný notebook stojí vždy na viacerých, menej či viac, dôležitých aspektoch a práve o nich vám teraz čo to poreferujem.

Kolos

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Dizajnový aspekt a výber konštrukčných materiálov bol u modelov Strix Scar vždy špecifickej povahy a nie každému bolo po chuti dávať tisíce eur za čiastočne plastové a navyše priehľadné šasi blikajúce na všetky svetové strany. ASUS, respektíve ROG, však vidí do koncových čísiel lepšie než tá šomrajúca časť nekupujúcich konzumentov a preto je nová osemnástka opäť definíciou mohutnosti, ba by sa dalo hovoriť o monštruóznosti. Predmetný notebook totižto váži takmer štyri kilogramy a na bežné prenášanie v rukách preto rozhodne nie je stavaný. A keď už sa ho pokúšate natlačiť do batohu, treba k danej váhe ešte priložiť rovnako ťažký adaptér, čím výsledná suma môže v praxi pekne preveriť aj trénované chrbtové svalstvo. Dajme však bokom proporcie. Takto obrovský herný stroj si kupujete predovšetkým s vidinou komfortu počas samotného hrania a nie pri transporte, keďže veľký panel a kompletná klávesnica sa s nejakou kompaktnosťou príliš nekamarátia. ROG Strix SCAR 18 je v zmysle RGB liniek skutočne extravagantným hardvérom, keďže ho stačí len zapnúť a metaforicky povedané; sledovať rozsvecovanie vianočného stromčeku.

Pevná konštrukcia

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Plastové je tu takmer všetko, ak dáme bokom vrchné veku a rovnako hrubé pánty vyklápajúce panel len do minimálnej úrovne. Cez to všetko som bol prekvapený z celkovej celistvosti šasi, kde nič nevŕzga a nepraská. Môj obligátny test krútenia, kedy notebook chytím oboma rukami a snažím sa ho protichodným tlakom vyžmýkať ako mokrý uterák, dopadol na výbornú a preto sa nemusíte obávať, že by ste si za vyššie uvedenú nemalú sumu kupovali nejaký rachotivý šrot. Povrchová úprava je navyše vo všetkých miestach priam láskavá voči ľudskému dotyku a aj keď je vnútorná časť, určená na opieranie dlaní, náchylná na zbieranie odtlačkov, naopak tá vonkajšia sa vďaka svojej matnosti týmto nepríjemnostiam s úspechom vyhýba. Od takto veľkého a mohutného tela s hrubými hranami by ste logicky očakávali, že vám ponúkne extrémne veľa fyzických vstupov. Nechcem teraz síce tvrdiť, že ROG Strix SCAR 18 ich neponúka dosť, avšak v rámci svojich možností je tá ponuka jednoducho nečakane skromná. Na pravej strane nájdete duo USB-A (3.2) vstupov a naopak na ľavej dvojicu USB-C (nanešťastie nie priepustnosť nabíjania nepresiahne úroveň sto wattov a tak je nabíjanie týmto spôsobom extrémne zdĺhavé. Zoznam portov potom uzatvára HDMI (2.1) a kombinovaný audio vstup.

Podpora Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6E

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Zo spodnej strany efektne vystupuje pogumovaná skratka ROG, aj vďaka ktorej je stabilita zariadenia na akomkoľvek rovnom povrchu priam dokonalá. Výrobca sa za tie dlhé roky postupného a detailného pilovania jednotlivých modelových značiek z republiky pre hráčov už nemusí púšťať do výrazného experimentovania, cez to všetko je nová SCAR osemnástka plná menších zmien, ktoré si všimnete až po dôkladnej štúdií. Tak trochu som dúfal, že zmeny zasiahnu aj kvalitu webovej kamery, avšak nanešťastie jej schopnosť prenášať obraz ako aj zvuk ostáva niekde okolo priemeru - ak by sme sa rozprávali o železe za tisíc euro, nepoviem ani popol, avšak tu je to predsa len trocha iná cenová relácia a aj preto by si Strix SCAR 18 zaslúžil niečo viacej. Tak či onak, po odklopení veka pomocou jedného prsta na vás vyskočí už spomínaná kompletná klaviatúra s nízkoprofilovými spínačmi a obrovským track-padom jemne posunutým do ľavej strany. Pracovať, hrať či vykonávať postprodukciu s touto klávesnicou a touch-padom je jedna veľká paráda aj keď z počiatku mi robilo menšie problémy zvyknúť si na minimálnu medzeru medzi numerickou časťou a smerovými šípkami - tie sú totižto po novom v štandardnej veľkosti, čo v minulej verzii neplatilo. Stále ale nechápem, prečo tá RGB diskotéka, ktorú si samozrejme môžete cez integrovaný ROG softvér prispôsobovať sťa veľkonočné vajíčko nakreslené na tvári Marfuši, nedokáže osvetliť aj kompletnú F radu klávesov - v tme máte jednoducho problém nájsť to F, ktoré práve potrebujete. Uvedený track-pad je nie len obrovský, ale súčasne zvláda krásne kopírovať ťahy vašich prstov a reagovať expresne na každé zopnutie. Takto to mám rád.

Vyladený zvuk bojujúci s ventilátormi

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Úroveň hlasitosti, inak dobre vyladených reproduktorov, by mohla byť o niečo vyššia, keďže v momente ako sa vám pri náročných hrách roztočí trio interných ventilátorov, ide o ekvivalent boja Davida s Goliášom a počuteľnosť je v silnej defenzíve. V tomto prípade je preto lepšie uprednostniť headset a doceniť tak predovšetkým výborný proces chladenia s ktorým má predmetný výrobca už dlhé roky úctyhodné výsledky. Späť ku panelu. Osemnásť palcová obrazovka je v tomto prípade v rámci modelového radu premiérovo nastavená na pomer strán 16:10, čo jej dodáva novú úroveň prestíže a súčasne tým pomáha nie len počas hrania, ale aj pri práci - predsa si ten obrovský výkon nenecháte len na hry?! V súvislosti s QHD rozlíšením (2 560 x 1 600) je rovnako veľkou výhodou obnovovacia frekvencia 240 Hz/3 ms, ktorá v kombinácii so synchronizáciou s grafickou kartou dokáže naservírovať spoľahlivé plátno nie len pre bežných, ale aj pre profesionálnych hráčov. Jediné čo by som jeho IPS panelu vytkol, je v rámci tejto technológie už tradične nižšia úroveň svietivosti, dosahujúca sotva 500 nits - s touto obrazovkou preto neodporúčam liezť do slnečného exteriéru. Ak by ste si však zobrali model Scar 16, tu vám výrobca ponúka miniLED panel s oveľa lepšími parametrami než má osemnástka.

Bezkonkurenčný výkon?

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

Padlo to v tomto texte už viackrát, ale cez to všetko to rád ešte raz zopakujem. Konfigurácia aká dorazila s daným modelom sa suverénne dá považovať za jednu z najvýkonnejších na trhu. Intel Core i9 (24 jadier a 32 vlákien), Nvidia GeForce RTX 4090 (16GB), RAM 32GB DDR5, 2 TB SSD a výborné chladenie schopné v tom správnom okamžiku prepnúť na ideálny profil a skrotiť tak najmodernejšie hry aj na najvyššie možné nastavenia. Okrem G-sync tak vďaka daným črevám dostanete aj podporu Advanced Optimus. Úprimne, nemal som absolútne dostatok času na hlbšie analýzy, išlo skutočne o rýchlo test, každopádne, z toho čo som stihol vypozorovať, je daný model jasne pripravený na pochrúmanie akejkoľvek AAA značky súčasnosti a to bez kompromisov. Dokonalá stabilita, vyšší hluk z ventilátorov za cenu správneho chodu, citlivé a rozumné prepínanie výkonnostných profilov, a evidentne jasný skok oproti minulému modelu. Samozrejme, že som si neodpustil spáchať aj menšiu postprodukciu v rámci náročnejšieho video editu a ani v tomto ohľade nenastal pochopiteľne žiadny výpadok konzistentnosti. Na samotný záver som si nechal pár poznámok ohľadom životnosti 90Wh batérie. Tú, ako spomínam vyššie, môžete tankovať aj cez USB-C, avšak priepustnosť sa zasekne na 100 wattoch. Lepšie je preto siahnuť po priloženom adaptéry, ktorý vám prístroj nabije z nuly na maximum už behom dvoch hodín. Pri maximálnom výkone dokážete fungovať jednu hodinu, pri kancelárskej práci a svietivosti panelu jemne za polovicou to je potom zhruba päť hodín.

Výborný štart pre ROG

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)

ASUS sa so svojou ROG divíziou vrútil do nového kalendárneho roku vo veľkom štýle, až mám strach aby to celé už na štarte neprepálili. Ich vrcholová konfigurácia v rámci modelu Strix Scar je totižto sviežim závanom v stojatých vodách herného náradia a okrem vynovenia špecifického dizajnu, máme na stole výborne chladený a výkonnostne neprekonateľný laptop so zaujímavým panelom a pevným šasi. Jemne mňa však mrzí absencia kvalitnejšej webovej kamery, nekompletne osvetlená klávesnica a márne pátranie po čítačke pamäťových kariet.



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR 18 - recenze)


CGwillWin