recenze
KOMBI

KOMBI - recenze
KOMBI - recenze
08:50, 26.04.2023

Posledný balíček testovacích vzoriek od BlackFire, ktorý mi dorazil do kancelárie, mňa potešil predovšetkým akýmsi cielením na jednoduchosť a prístupnosť. Nie snáď, že by moje pomaly štyri dekády staré telo už začínalo natoľko atrofovať, že si nie som schopný zapamätať viac než meno svojej manželky a dcérky, avšak je to práve Nelka, pre ktorú sa snažím získavať čo najprístupnejšie spoločenské hry - lepšie než osem hodín v kuse počúvať otravný a iritujúci hlas nejakého "jútúbera", ktorému by som najradšej...ehm. Detská myseľ, čoby nepopísané biele plátno, je ako večne mokrá špongia a preto priam túži po tom nasávať informácie rôznej povahy. Zabávať deti môže byť v dnešnej modernej dobe pomerne jednoduché, ale robiť to s edukačným prvkom, to už nie je úplná sranda. Aj preto ona vyššie spomínaná radosť a v prípade testovania stolovej hry Kombi o to väčšia, keďže ide o vec schopnú pohltiť celú rodinu a to naprieč hrubým generačným kmeňom.

Náročnosť je relatívna

Klik pro zvětšení (KOMBI - recenze)

Áno, náročnosť je v prípade tejto konkrétnej spoločenskej zábavy postavenej na kombinovaní čísiel a znakov, relatívna. Predne však treba povedať, že akokoľvek je dielo postavené na číslach vkladaných do vopred daných slotov na hracej doske, nejde o nič z čoho by sa vám, anti-matematikom, mala cielene osypať sedlová brázda. Princípy sú totižto vlastne jednoduché a vyšší stupeň náročnosti si síce môžete sami navodiť, ale súčasne aj nemusíte - ide len o vašu chuť kombinovať plastové kamene znázorňujúce bežné hracie karty. A o čom to teda vlastne je? Partia pojme dvoch až štyroch účastníkov, kde sa vek môže pokojne pohybovať na úrovni siedmych a ôsmych rokov. Každý jeden si pred seba vyloží skrytú štvoricu náhodne vytiahnutých kameňov, zvolí si farbu panáčika znázorňujúceho pohyb po dráhe a začne sa kombinovať. Cieľom je dávať čísla na čísla alebo vytvárať číselnú postupnosť, následne stačí spočítať svoje body a pomocou nich pohnúť figúrkou po dráhe - kto bude prvý, vyhral. A to je všetko. Môže niečo takéto byť vôbec zábavné? Ó áno a neviete si teraz predstaviť, ako veľmi!

Rozhýb mozog

Klik pro zvětšení (KOMBI - recenze)

Pochopiť pravidlá zaberie aj úplnému nováčikovi pár sekúnd a následne sa už môže všetko začať. Priemerná hracia doba je sotva dvadsať minút a samotná partia vie byť vždy len tak svižná, ako si jej účastníci nastavia vlastné uvažovanie. Systém kladenia kameňov na seba ráta vždy len s vrchnou vrstvou a akonáhle sa vám zásoba kameňov umiestnených v textilnom vrecúšku minie, tak spodné vrstvy sa odoberú a vrátia do vrecúška aby hra mohla pokračovať ďalej. Kombinovanie čísiel a znakov je zábavné aj preto, že v určitých situáciách a ak vám praje šťastie, dokážete vytvoriť také série, že získané body doslova nakopú vašu postavičku do zadku a tá behom jedného kola prebehne aj viac než tretinu vytýčenej dráhy - v tomto práve tkvie zábava Kombi. Ona spomínaná náročnosť vás vie prekvapiť práve v momente, kedy sa budete snažiť z danej situácie a teda z konkrétneho rozloženia kameňov vyťažiť maximum a skúšať šialené kľučkovanie s číslami kade tade. Toto všetko je dvojsečnou zbraňou, keďže tak ako vie byť tempo svižné a kamene dokážu lietať až sa zapotia, tak v momente, čo sa len jeden účastník začne snažiť o to spomínané vyťaženia maxima zo svojho ťahu a zavarí si mozog rôznymi kombináciami, tempo sa z ničoho nič zasekne a zvyšok len pozerá a popoháňa problémového jedinca.

Ten kto to miluje viac

Klik pro zvětšení (KOMBI - recenze)

Okrem výkyvu v tempe je rovnako možné badať istú nerovnováhu medzi rýdzimi milovníkmi práce s číslami a úplnými začiatočníkmi (narážam teraz na mladšie ročníky). Preto odporúčam skôr partie skladať tak, aby deti hrali s deťmi a dospelá vetva tiež so svojimi rovesníkmi. Presne tento postup sa osvedčil aj v mojej sociálnej bubline a bolo zaujímavé sledovať, ako sa detičky pozvoľna osmeľovali v čoraz pestrejšom a ráznejšom využívaní kameňov, kdežto dospelé osadenstvo chcelo z takmer každého svojho ťahu vydolovať úplný strop - okrem využívania štvorice kameňov v rámci svojej skrytej línie, má hráč možnosť do kombinatoriky zapojiť aj štvoricu akýchsi verejne vyložených čísiel a znakov, ktorá je neustále dokladaná z vrecúška. Spoločenská hra Kombi si našla pevné miesto v našich pravidelných seansách a ja verím, že rovnaká situácia bude aj u vás, rodičov s rastúcimi ratolesťami - odporúčam domov dotiahnuť radšej Kombi než nič neprinášajúci virtuálny video obsah z internetu.



Záverom už len stručné zhodnotenie kvality samotných komponentov. Kamene ako aj figúrky sú z kvalitného plastu a ani po intenzívnom striedaní partií sa z nich v mojom prípade farba nezošúchala. Hracia doska je z tvrdého papieru a jej odolnosť na tom nie je o nič horšie, preto, ak sa vám naozaj Kombi podarí začleniť medzi vašej obľúbené rodinné zábavy, nemusíte sa báť degradácie vizuálnej stránky tejto celkovo podarenej stolovej hry.

Klik pro zvětšení (KOMBI - recenze)

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (KOMBI - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Čísla vedia byť palivom pre zábavu

CGwillWin