hw
speciál
ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally

ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally
ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally
16:00, 25.04.2023

Technológie napredujú neskutočným tempom a v čase kedy Nintendo vydávalo svoju hybridnú konzolu Switch sa už Valve interne a súčasne intenzívne zaoberalo vývojom výrazne sofistikovanejšej konkurencie. Ich Steam Deck je dnes jasným hitom a aj keď sa logicky nemôžu rovnať, práve onomu duševnému vlastníctvu aký má Nintendo skrytý za svojou softvérovou produkciou, práve ich prenosný handheld schopný spúšťať PC hry v oveľa vyššej technickej kvalite, je dôkazom toho, že dnes už daná technológia jednoducho existuje. Aj preto tu aktuálne máme oznámenie ďalšej konkurencie pre vyššie spomenuté stroje a tentokrát, tak trocha nečakane, z tábora ROG. Republika pre hráčov alias herná divízia vždy novátorského ASUSu totižto prichádza s mašinou pomenovanou Ally, ktorá má potenciál zamiešať kartami a výrazne prerozdeliť percentuálnu dominanciu Nintenda, ale aj Valve v segmente herných handheldov.

Evolúcia s jasným rukopisom

Klik pro zvětšení (ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally)

Aby som doplnil vyššie naznačenú časť ohľadom toho, čo sa už dnes dá označiť za históriu, tak aj ASUS dlhé roky pripravoval prototyp Ally a aj keď, pochopiteľne, nikdy nebolo jasne dané, že sa mu onen koncept podarí nakoniec dostať na trh, vo finále nejde o hardvér aký by vznikol na rýchlo a z donútenia. Predmetnú spoločnosť som osobne vždy chválil a hlavne cenil za inovatívny prístup ku tlačeniu notebookov smerom do svetlej budúcnosti a zariadenia ako Zenbook Fold 17 či ROG Flow Z13 mi dávali za pravdu. Bol to práve koncept Flow, z ktorého vlastne vznikol čerstvo oznámený handheld Ally a aj v ňom preto nájdeme technológie, logicky pozmenené, ktoré boli patrične otestované u menovaných a inovatívnych strojov. ROG Ally, minimálne z toho čo nám nateraz ASUS ukázal, chce priniesť čo najkvalitnejší zážitok z hrania mimo tradičnej schémy, aj keď vďaka prepojeniu s externou grafickou kartou XG Mobile, je možné výkon Ally navýšiť a zmeniť ho tak na plnohodnotné PC a to v každom ohľade.

Cena a dátum vydania budú oznámené čoskoro

Klik pro zvětšení (ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally)

Je toho skutočne veľa o čom by sme sa v súvislosti s týmto handheldom mohli rozprávať, avšak než sa mi vôbec výsledný produkt dostane do rúk, asi bude lepšie si jeho prednosti zhrnúť skôr v stručnej rovine a v akomsi priamom porovnaní so Steam Deckom - toto je príhodné, keďže pôde o podobný hardvér čo si chce jasne konkurovať. Začnime obrazovkou. Dominantou bude 7 palcový panel s Full HD rozlíšením (Ally 1: 0 Steam Deck), stroj bude poháňať procesor AMD Ryzen Z1 (Ally 2:0 Steam Deck), Váha stroja 608 gramov (Ally 3:0 Steam Deck), Windows 11 s podporou všetkých herných platforiem ako Steam, Epic Store, Microsoft Store, Xbox Game Pass, EA a ďalších (Ally 4:0 Steam Deck), odomykanie snímačom odtlačkov prstov (Ally 5:0 Steam Deck), interné rozhranie zvládne zozbierať všetky vami vlastnené hry naprieč všetkými platformami a zhrnúť ich do jedného celku (Ally 6:0 Steam Deck), chladenie dvoma vetrákmi a prepracovaným systémom antigravitačných trubíc (Ally 7:0 Steam Deck), RGB podsvietenie (Ally 8:0 Steam Deck). Celá tá športová terminológia vyššie je samozrejme uvedená skôr s istou nad sádzkou, každopádne potenciál prekonať hardvér od Valve tu je a budeme danú mašinku ostro sledovať a tešiť sa, až vám o nej povieme viacej.

Hardvérové prekvapenie roku 2023?

Klik pro zvětšení (ASUS nám predstavil svoj prvý handheld ROG Ally)



CGwillWin