hw
report
Strhli sme plachtu z ROG Ally

Strhli sme plachtu z ROG Ally
Strhli sme plachtu z ROG Ally
10:05, 14.06.2023

Spoločnosť ASUS, resp. jej herná divízia ROG sa ešte nedávno v očiach verejnosti chválila aprílovým vtipom, kde ústrednou témou bola predstava výroby a produkcie plnohodnotného Windows handheldu s výkonom, ktorý výrazne prevyšuje Steam Deck od Valve. Bolo zaujímavé sledovať, ako ľudia na ich údajný žart reflektujú slovami, že by si daný hardvér vedeli predstaviť ako reálny produkt a pokojne by zaň zaplatili tvrdou menou. O to viac sme ostali krátko po prvom apríli prekvapení, keď sa ROG Ally aj s tými fantastickými parametrami a nemenej zaujímavým dizajnom razom stal realitou. Je to už takmer mesiac, čo som mal možnosť tento stroj podrobiť prvej fázy testu (tá je s odstupom času, pochopiteľne, rovnako v príprave), avšak takto významný hardvér si zaslúži aj plnohodnotné uvedenie na trh so všetkou parádou. Pri tejto príležitosti sme boli ako novinári pozvaní na slávnostné uvedenie handheldu Ally na lokálny trh, aby sme z neho spoločne strhli pomyselnú plachtu.

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Event sa opäť odohrával v pôsobivom a priestrannom areáli v centre Prahy, ktorého industriálna aura krásne zapasovala k dizajnu samotného stroja. ASUS si pre nás tentokrát pripravil viac než bežné slávnostné zopakovanie toho, čo ste už ohľadom jeho hardvérovej novinky dozaista zaregistrovali prostredníctvom mnohých reklám. Dostali sme totiž akýsi kompletný gaming balíček, ktorý bol okorenený o edukačnú vložku. Už v úvode programu sme si mohli vypočuť prednášku na tému herného vývoja z úst tých najpovolanejších, čiže priamo vývojárov. Filip Kraucher, ktorého možno poznáte skôr ako zakladateľa populárneho českého portálu Indian, nám vysvetlil, ako to je s vývojom, ku ktorému má on sám blízko. Mimochodom, odporúčam sa pozrieť na jeho staršie 2D projekty aj aktuálne pripravovanú akciu s názvom Matcho. Filip krásne zhrnul aj práve medializovanú vec ohľadom nízkeho snímkovania u očakávanej vesmírnej RPG Starfield, preto aj bežný laik vďaka jeho prednáške musel pochopiť, prečo uvedený projekt pobeží na 30FPS na Xbox Series X a prečo je to vlastne dobré rozhodnutie vývojárov.

Udalosť (patrične podliata hromadou dobrého pitia a v nemalej miere aj jedla) následne pokračovala toľko opakovanou metaforou so strhávaním plachiet. Lokálne zastúpenie nám zopakovalo všetky technické špecifikácie ich prvého handheldu a nezabudlo podtrhnúť ten fakt, že predmetné ROG náradie nie je z ich strany žiadnym pokusom, ale že ide o seriózny útok na konkurenciu od Valve, o čom som už písal aj v samotnej recenzii na Ally. Samozrejme, cenové rozdiely medzi americkým a európskym trhom im tieto snahy v našej lokalite môžu čiastočne komplikovať, ale koncom roka by sa mal začať predávať aj menej výkonný model, ktorý by už cenou vedel dotiahnuť aj Steam Deck. Takmer trikrát výkonnejší stroj postavený na kompletnom Windowse s dokonalým dizajnom a takmer ničím nelimitujúcou knižnicou, ktorý je možné využívať nielen na hranie, ale aj ako bežný pracovný nástroj. Dobre, toto sú veci, ktoré sme dávno vedeli a rovnako tak aj očakávali, že zaznejú, preto s dovolením preskočím na to zaujímavejšie. Tým bol herný turnaj a následne aj hutná LAN párty, ktorú sme si mohli užiť.

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

Počas dvoch hodín sme mali možnosť absolvovať turnaj o najlepšieho hráča, pričom zúčastniť sa mohli všetci prítomní, samozrejme, okrem zamestnancov ASUSu. Na stole ležalo skutočne obrovské množstvo cien od tričiek cez príslušenstvo až po to najlákavejšie, čím bol nový a voňavý ROG Ally. Ja som sa síce zúčastnil, avšak len v jednom z pätice organizátormi vybraných titulov, aby som si symbolicky pripísal aspoň ten jeden bod, a ďalej som už len sledoval kolegov a pozvaných hostí pri ich snahe prekonať jeden druhého. Emócie rástli s pribúdajúcim počtom bodov na stene a prázdnych pohárikov v koši a bolo zaujímavé pozorovať tú povestnú iskru v oku zúčastnených, kde sa dvaja najlepší v závere preťahovali doslova o pár percent skóre. Po odovzdaní jednotlivých výhier sa emócie čiastočne rozplynuli a keď už bolo jasné, kto si zaslúži všetky tie podania rúk a svojrázne výkriky, nastal čas na poctivú a po stránke organizácie perfektne zvládnutú LANku ako za starých čias. Len sme nikoho nemuseli prilepiť k stropu.

PREDAL SOM STEAM DECK

Klik pro zvětšení (Strhli sme plachtu z ROG Ally)

V závere reportáže, ktorú som si sám pre seba, ale vlastne teraz už aj pre vás nazval „Vltava v tieni RGB“, si dovolím pridať aj trocha osobnejšej roviny. Prvý a výkonom nedostihnuteľný handheld ROG Ally krásne splynul s jemne sa vlniacim povrchom Vltavy v momente, keď som ho zapnutý otočil smerom k hladine. Týmto záverečným momentom a dodatkom toho, čo som už napísal v recenzii – áno, skutočne som predal Steam Deck a zadovážil si Ally – sa s vami rozlúčim. Ak náhodou uvažujete o tom, že je načase vtrhnúť do súčasnej handheldovej scény a chcete to spraviť poriadne a kúpiť to najlepšie náradie, nasledujte ma.



CGwillWin