hw
Xbox Series X a Game Pass zdražují!

Xbox Series X a Game Pass zdražují!
23:26, 21.06.2023

Už loni Phil Spencer avizoval, že vzhledem k nepříznivému vývoji cen na trhu bude muset Microsoft časem stejně jako konkurence zdražit konzole. To ovšem tvrdil v době, kdy Vánoce byly pomalu na dohled a jen blázen by k takovému kroku přistoupil při svátcích mamonu a materialismu. Tak se celá záležitost pomalu ale jistě přesunula do letošního roku a nyní zřejmě uzrál ten správný čas.

S novinkou přišel magazín The Verge, kterému potvrdila zdražení ředitelka pro komunikaci Kari Perez. Ta zároveň uvedla, že změna se bude týkat všech zemí až na USA, Japonsko, Brazílii, Chile a Kolumbii. Proč se ovšem navýšení nebude týkat těchto trhů už neuvedla. "Drželi jsme naše ceny za konzole po mnoho let a upravili jsme ceny tak, aby odrážely konkurenční podmínky na každém trhu.“ uvedla pro zmíněný magazín. Jinými slovy řekla, že společnost oproti konkurenci čekala už dost dlouho, aby si udělala malé očko u hráčů a že když zdražili ostatní, tak oni mohou také. Na jednu stranu má pravdu, ale na druhou stranu je otázkou zdali si Xbox, který v prodejích stále za PlayStationem zaostává, může zdražení dovolit.

Růst se ovšem nebude týkat všech konzolí, ale pouze výkonnějšího modelu Xbox Series X. Xbox Series S bude prozatím i nadále stát 299.99 €. Na novou oficiální částku za X v korunách si ještě budeme muset zřejmě chvíli počkat, ale už nyní je zveřejněný seznam pro jednotlivé regiony. Lze tak předpokládat, že nás se logicky bude týkat cenovka pro země EU.

  • Velká Británie - 479,99 £
  • Většina zemí EU - 549.99 €
  • Kanada - 649.99 $
  • Austrálie - 799.99 $


Zdražení má přijít již 1. srpna což ale dává hráčům ještě vcelku dost času na to, aby zvážili jestli si chtějí domu pořídit nový stroj či nikoliv.

Ke změnám nicméně dojde i v rámci předplatného Game Passu. Pro vlastníky PC se nic nezmění, ale konzolisté si nyní připlatí 1 euro a nově tak zaplatí 10,99 eur. Hlouběji do kapsy sáhnou i majitelé Ultimate verze předplatného, která bude nově stát 14.99 eur oproti původním 12,99 eurům. Tato změna proběhne pro nové hráče už 6. července a od 13. srpna pro hráče stávající. Na některé země dojde až 13. září.

Rozhodně se nejedná o populární kroky a určitě se najde někdo, kdo za to bude Microsoftu spílat, ale na druhou stranu zdražení předplatného není zase kdo ví jak vysoké, aby to někoho položilo a v případě konzole je dána vcelku dlouhá lhůta pro koupi ještě za starou cenu. Bude nicméně zajímavé sledovat, zdali se zdražení promítne do prodejů v dalších měsících.


DALŠÍ

CGwillWin